Úvod > Co chcete dělat? > Památky > Hrad Loket – impozantní prostory ukrývají zábavu i poučení
Památky

Hrad Loket – impozantní prostory ukrývají zábavu i poučení

Středověký hrad na výrazném skalním ostrohu, za tří stran obklopený řekou Ohří, je srdcem malebného městečka. Díky 26 m vysoké hradní věži si můžete všechno pěkně prohlédnout z ptačí perspektivy, včetně náměstí s barokním sloupem Nejsvětější Trojice, historických měšťanských domů a zbytků hradeb.
Opevněné město Loket s hradem mnozí nazývali "klíčem ku Království českému". Ve středověku se totiž říkalo, že kdo dobude Loket, dobude celé Česko. Otec vlasti, Karel IV., zařadil Loket po boku Karlštejna mezi sídla, která nesmějí být české koruně nikdy zcizena. Místní hrad však patřil k nejpevnějším místům Evropy a za jeho hradby se nedostali ani velcí válečníci.

Hrad Loket je prodchnut historií, příznivci tajemných příběhů a záhad si tu přijdou na své, hlavně v expozici útrpného práva, neboli tortury. Útrpné právo, neboli způsob jak vymoci z obžalovaného doznání, mělo několik stupňů. K nejmírnějším patřilo zastrašování slovem (territio verbalis), k nejhrůznějším pak mučení mučícími nástroji. Řada způsobů týrání je barvitě popsána v knize Malleus Maleficarum neboli Kladivo na čarodějnice, kterou vydala katolická inkvizice. Pohybující se figuríny v životní velikosti předvádí několik způsobů mučení spolu s nervy drásajícím zvukovým doprovodem. V roce 2015 došlo k rozšíření expozice, a to o dvě nové kobky ve dvou místnostech vedle rotundy.
 
 

Rotunda

Hradní rotunda (capella castri) zasvěcená sv. Anežce pochází z konce 12. století. Tehdy byla samostatnou stavbou v severovýchodní části původního románského hradiště. V dalších stoletích byla zastavěna do tělesa schodiště severního paláce a na své znovuobjevení čekala až do roku 1966. S vnitřním průměrem pouhých 3,6 metru se jedná o nejmenší rotundu na světě.
 

Hradní vězení

Několik pater studených a vlhkých kobek se dochovalo v nezměněné podobě z let 1822-1948, kdy hrad sloužil jako městské vězení. V hradním vězení naleznete rozsáhlou expozici útrpného práva. Toho se užívalo ve středověku k doznání obžalovaných. Jeho nejhrůznější formu – týrání mučicími nástroji – ukazují pohybující se figuríny v životní velikosti dokreslené drásajícím zvukovým doprovodem, drásajícím uši.
 

Výstup na věž

26 metrů vysoká románská věž je nejvýraznější dominantou hradu Loket. Nabízí překrásný výhled do širokého okolí a ve svém čtvercovém půdorysu ukrývá pozůstatky obytné místnosti s krbem a prevétem (středověkým záchodkem) a loketského draka.
 

Markrabství

Pozdně románská stavba markrabství v roce 1725 vyhořela. Původní jsou tak pouze základy (vše pod podlahou přízemí), zbytek budovy vzešel z úprav na počátku 20. století, kdy se budova přestavovala na muzeum. V prvním patře markrabského domu se nachází exponáty z navrácených původních loketských sbírek. Také je zde vystavena originální část loketského meteoritu, který patří k nejstarším nálezům svého druhu na světě. V hradu je uchováván od 15. století.
 

Křídlo při věži

V traktu pod hradní věží najdete stálou expozici historických zbraní: chladných (tyčové, šavle aj.) i palných (horské dělo, umělecky zdobené muškety aj.). Sbírku doplňují plátové zbroje, přilbice nebo umělecky vykreslené terče.
 

Hejtmanství

Sál v prvním patře budovy skrývá jeden z klenotů hradu: nástěnné malby z počátku 15. století, znázorňující pohled za hradby do zahrad s ovocnými stromy, květinami a ptactvem. V přízemí hejtmanství najdete něžnou porcelánovou expozici z produkce zaniklých i současných továren z okolí. Oko potěší stará škrtátka, stojánky na párátka ve tvaru postaviček, porcelánové hlavičky panenek nebo staré lázeňské koflíky. Ke vzácným exponátům také patří vídeňské lázeňské pohárky z přelomu 18. a 19. století, ručně malované porcelánové hlavičky dýmek nebo také úplně první výrobek z loketské porcelánky. Expozici doplňuje sklo ze světoznámé karlovarské sklárny Moser.
 

Východní křídlo

V patře východního křídla hradu se nachází slavnostní sál, hojně využívaný k hudebním a divadelním akcím nebo středověkým i svatebním hostinám. Ze sálu sestupuje schodiště do obřadní síně zdobené velkou freskou ze 17. století. Na malbě je vyobrazena stráž a detail hořící loketské hlavní brány. Ostatní stěny lemují obrazy historických osobností, strop je obložen malovanými deskami. Slavnostní sál i obřadní síň si můžete pronajmout.
 

Rekonstrukce krovů a střech 2023 – 2025

V roce 2023 by měly začít opravy historických krovů a střech. Loketský hrad také dostane po více než 20 letech původní pálené tašky (dosud byly kritinou dřevěné šindele). Stavební práce, které mají podle plánu trvat do roku 2025 by neměly ovlivnit provoz památky.

Hrad Loket

Aktuality

Středověké slavnosti purkrabího Půty na Lokti

Přijďte nasát atmosféru starých časů na hrad Loket, kde můžete hradní branou vstoupit do časů gotiky. V roce 2024 se slavnosti konají již v červnu, a to o víkendu 8. – 9. 6.
Loket, Karlovarský kraj

Zimní prohlídky na hradě Loket

Hrad Loket si můžete prohlédnout s průvodcem nebo si ho projít od sklepů až po půdu sami. V několika patrech studených a vlhkých kobek naleznete expozici útrpného práva. Hrad je pro návštěvníky otevřen denně.
Loket, Karlovarský kraj

7 pádů Honzy Dědka – Marek Taclík a další hosté

Populární talk show 7 pádů Honzy Dědka známá z Prima TV a YouTube nabízí dvě hodiny zábavy se známými a zajímavými osobnostmi...
Loket, Karlovarský kraj

8x Divokej Bill 2024 – Loket

Kapela Divokej Bill v letní sezoně 2024 zamíří hlavně na festivalová podia, ale pro své fanoušky si připravila také exkluzivních 8 samostatných koncertů pod jednoduchým názvem "8x Divokej Bill", na kterých se fanoušci mohou těšit na plnohodnotnou show, jakou na žádném z festivalů neuvidí!
Loket, Karlovarský kraj

Beatová síň slávy Radia Beat 2024

Koncert.
Loket, Karlovarský kraj

Děti ráje – muzikál

Výpravnou koncertní verzi nejúspěšnějšího českého hit muzikálu performují Sagvan Tofi, Michaela Nosková, Aneta Vrzalová, Tomáš Löbl, Braňo Polák a taneční skupina.
Loket, Karlovarský kraj

Rock in Loket 2024

Rock in Loket 2024: Tublatanka • Harlej • Trautenberk • Panoptiko • Argema.
Loket, Karlovarský kraj

Skřítek Gottstein na Lokti

Víte, kdo je vládcem loketských skal, kamenů a podsvětí? Podle pověstí je onou mocnou bytostí skřítek Gottstein. Seznámit se s ním můžete na nádvoří hradu Loket, kde byla instalována jeho zvětšená kopie, protože originál je vysoký pouze 30 centimetrů.
Loket, Karlovarský kraj

Městská památková rezervace Loket

Historické jádro města obklopené meandrem řeky Ohře bylo vyhlášeno v roce 1979 městskou památkovou rezervací. Dominantu města tvoří hrad s částečně dochovaným opevněním. Mezi další cenné památky patří kostel sv. Václava, kaple sv. Anny, barokní budova radnice či několik měšťanských domů.
Loket, Karlovarský kraj

Expozice útrpného práva na hradě Loket

Děsivou expozici středověkého útrpného práva nabízí autentické prostory sklepního vězení v křídle dolní renesanční bašty na hradě Loket. Jedinečnou podívanou v podání pohyblivých figurín dokreslují mrazivé výkřiky a sténání trestanců.
Loket, Karlovarský kraj

Pivovarské muzeum Loket

V rodinném minipivovaru svatý Florián v Lokti na Sokolovsku se nově nachází pivovarské muzeum, které se stalo součástí rozlehlých prostor pivovaru. Malá pivovarská expozice se nachází v Payerově domě – jednom z nejstarších domů ve městě.
Loket, Karlovarský kraj

Muzeum lázeňských pohárků v Lokti

Muzeum vystavuje více než 3100 kusů lázeňských pohárků na pití karlovarské minerální vody z let 1760-1970. Jedná se o největší a nejucelenější sbírku na světě. Prohlídky jsou možné jak samostatně, tak na objednání s průvodcem.
Loket, Karlovarský kraj

Městská radnice v Lokti

Budova městské radnice na náměstí městečka Loket je vystavěna v ranně barokním slohu podle plánů Abrahama Leuthnera. Veřejnosti kromě městského úřadu nabízí městskou knihovnu a expozici knižní vazby, založenou manželi Sobotovými.
Loket, Karlovarský kraj

Barokní sloup Nejsvětější Trojice v Lokti

Loket je jedním z významných turistických cílů v proslulém západočeském lázeňském trojúhelníku. V samotném městě je potom pozoruhodná radnice, kaple Sv. Anny, Sloup nejsvětější trojice a Mariánská kaple.
Loket, Karlovarský kraj

Černá věž v Lokti s expozicí řemesel

Věž patřila do areálu tzv. dolního hradu, který střežil přístup do hradu. Zajímavý je vstup do věže, který potvrzuje její obranný charakter – nachází se totiž až v polovině její výšky. Kromě pěkného výhledu je na věži umístěna expozice historických řemesel.
Loket, Karlovarský kraj

Ubytování a restaurace v okolí

Rodinný pivovar Svatý Florian v Lokti

Navštivte starobylé město Loket, vychutnejte si výborné pivo a ubytujte se v bezprostřední blízkosti středověkého hradu. Společnost Goethe Tour nabízí ubytování v nově zrekonstruovaných hotelech Císař Ferdinand, St. Florian a U Bílého koně.
Loket, Karlovarský kraj

Gurmánský zážitek v hotelu Císař Ferdinand

Každé úterý a čtvrtek se na terase hotelu Císař Ferdinand, pod hradem Loket, můžete zúčastnit grilování selátka a otevírání slovanské podzemní pece. Tu nenajdete nikde jinde na území ČR!
Loket, Karlovarský kraj

Penzion Ulrika s prodejní výstavou českého porcelánu

Přijdte se podívat na velkou prodejní výstavu českého porcelánu. Pension Ulrika stojí v historickém jádru města Loket, na cestě k hradu stejného jména a poskytuje komfortní ubytování v příjemně zařízených pokojích.
Loket, Karlovarský kraj

Restaurace Atmosféra v Lokti

Restaurace Atmosféra, která leží přímo v historickém centru města Loket je zaměřena na českou a mezinárodní kuchyni.
Loket, Karlovarský kraj

Pension a restaurace Atmosféra v historickém centru Lokte

Přímo v historickém centru Lokte, které patří k nejhezčím městečkám v České republice, najdete pension a restauraci Atmosféra. Můžete se zde ubytovat v příjemném prostředí, nebo se zúčastnit některé z akcí, které se v Atmosféře pořádají. Rádi zde pro vás zařídí také catering.
Loket, Karlovarský kraj

Rodinný lihovar U Bílého koně

Rodinný lihovar a pěstitelská pálenice situovaná v hotelu U Bílého koně v Lokti.
Loket, Karlovarský kraj

Hotel a restaurace U Bílého koně v Lokti

Hotel U Bílého Koně s obrovskou historickou tradicí a krásnou terasou s romantickým výhledem na řeku Ohři a do údolí – Zde slavil J. W. Goethe svoje 74 narozeniny s Ulrikou von Lewentzow.
Loket, Karlovarský kraj

Restaurace Švejk Loket

Přijďte do Lokte za kulturou a dobrým jídlem do restauraci Švejk, která není pouze gastronomickou záležitostí, ale jde o projekt, který představuje veřejnosti "nejlepší věci" z Čech.
Loket, Karlovarský kraj