Úvod > Co chcete dělat? > Památky > Hrad Sovinec – víkendové historické akce po celou sezonu
Hrad Sovinec, Kudy z nudy
Památky

Hrad Sovinec – víkendové historické akce po celou sezonu

Nejrozsáhlejší moravský hradní komplex v Nízkém Jeseníku založili začátkem 14. stol. páni ze Sovince. Na hradě jsou pořádány kulturní akce, zejména vystoupení šermířských skupin, divadelních souborů a hudebníků, jsou prezentována tradiční řemesla.

Největší moravský hrad založený mezi léty 1329 – 1332 bratry z rodu Hrutoviců, za vlády Pňovštích a Boskovických v 16. století rozšířený. V 17. století, kdy hrad vlastnil Řád německých rytířů byla postavěna většina hradeb a bastionů včetně samostatné dělové bašty. Vojenský význam hradu od konce 17. století postupně klesal a v polovině 18. století byl odzbrojen. Po požáru v roce 1784 byly hradní věž a jižní palác sníženy o patro.

Postupný rozklad hradu, který byl na počátku 19. století dokonce rozprodáván na stavební materiál, byl zastaven až ve 40. letech 19. století. Na hradě působil seminář i lesnická škola, a od roku 1904 byl změněn na letní sídlo velmistra Řádu německých rytířů. V době 2. sv. války sloužil wehrmachtu a jako zajatecký tábor. Při přechodu fronty roku 1945 hrad vyhořel. Zabezpečovací práce byly zahájeny již v roce 1951, rekonstrukční práce probíhají dodnes.

Na hradě, kde je prohlídka bez průvodce se pořádají kulturní akce, vystoupení šermířů, herců, předvádí se tradiční řemesla a jarmarky, promítají se filmy a setkávají řezbáři. Hrad je ve správě Muzea v Bruntále.

V roce 2016 se poprvé otevřel nový okruh, který vás zavede do hradního podzemí. Zpřístupněna je totiž část podzemní chodby, která dříve byla zavalená. Nový návštěvnický okruh je dlouhý zhruba tisíc metrů a prohlédnete si na něm vnitřní i vnější opevnění. Trasa, která navazuje na vnitřní okruh s prohlídkou interiérů vede z předhradí do příkopu a do podzemní chodby, poté přes příkop do západního parkánu, Velké bašty a předsunuté bašty zvané Kočičí hlava. Končí na čtvrtém hradním nádvoří. Opravena byla také východní terasová i západní příkopová zeď.
 

Prohlídkové okruhy

Bez průvodce

Svým vlastním tempem si projdete vnější prostory hradu včetně věže s krásnou vyhlídkou. Můžete případně zdarma využít mobilní aplikaci Hrad Sovinec, která se stane vašim průvodcem.
 

Základní okruh i "Pro práčata"

Součástí okruhu je prohlídka vnějších a vnitřních prostor hradu spojená s výkladem o historii hradu. Navštívíte stálé expozice (např. expozice lesnické školy či archeologických nálezů na hradě) i vyhlášené sezonní výstavy, podíváte se do reprezentačních prostor hradu (rytířského sálu) i do bytu nadlesního. Doba prohlídky je cca 60 minut

Možné je také absolvovat tento okruh s výkladem "pro práčata". Tato prohlídka je vhodná pro děti od 4 do 10 let a je plně přizpůsobená dětským návštěvníkům (méně faktografických údajů, více pověstí, hádanek, interakce průvodce s dětmi). Trasa přibližně odpovídá základnímu okruhu. Doba prohlídky je cca 50 minut.
 

Expozice "Čistota půl života"

Nová expozice "čistota půl života" aneb střípky z historie hygieny byla otevřena roku 2022. Vydat se na ní můžete pouze s průvodcem.


Zbrojnice

Sovinecká zbrojnice je přístupná od roku 2022, k dispozici je i aplikace, díky které uvidíte ukázky v 3D modelu jak Švédové dobývali hrad. Expozice věnovaná třicetileté válce je volně přístupná.
 

Vnější opevnění + podzemní chodba

Prohlídková trasa vede unikátním barokním opevněním hradu. Seznámíte se s historií obléhání hradu Švédy za Třicetileté války. Půjdete přes hradní příkop do 82 metrů dlouhé podzemní chodby, prohlédnete si bastiony i parkány a sestoupíte až na renesanční baštu zvanou Kočičí hlava. Prohlídka je fyzicky poměrně náročná a nedoporučujeme ji pro děti do šesti let. Z důvodu bezpečnosti je nutno mít reflexní vestu a ochrannou přilbu (zapůjčíme zdarma na pokladně), doporučujeme pevnou obuv. Tento prohlídkový okruh nelze absolvovat se psem. Doba prohlídky je cca 60 minut.

Hrad Sovinec

Aktuality

První salva

Víkend v duchu netradičních prohlídek okořeněných scénkami.
Jiříkov, Moravskoslezský kraj

Bubofest

Multižánrově hudebně laděný hudebně divadelní festival. Na své si zde přijde každý, a to díky různorodosti divadelních forem a hudebních stylů.
Jiříkov, Moravskoslezský kraj

Sovinecké sokolnické slavnosti 2024

Vítání jara se sokolníky proběhne na hradě Sovinec o víkendu 13. a 14. dubna 2024. Ukázky výcviku a příletové poslušnosti dravých ptáků.
Jiříkov, Moravskoslezský kraj

Kmotra smrt na hradě Sovinec 2024

Vojenská historie aneb bojové umění středověku na hradě Sovinci. Letos se každoroční akce koná 4. až 5. května 2024.
Jiříkov, Moravskoslezský kraj

Kmotra smrt na hradě Sovinec 2024

Vojenská historie aneb bojové umění středověku na hradě Sovinci. Letos se každoroční akce koná 4. až 5. května 2024.
Jiříkov, Moravskoslezský kraj

Kolotoč príma pohádek na hradě Sovinec 2024

Den dětí na zakletém hradě s komedianty na káře se letos koná na hradě Sovinec 18. a 19. května 2024.
Jiříkov, Ústecký kraj

Velikonoce na Sovinci

Oslava svátků jara na hradě Sovinci. Kromě prohlídek s kostýmovanými průvodci bude připraven bohatý doprovodný program, během kterého uvidíte tanečnice, šermíře a mnoho dalšího.
Jiříkov, Moravskoslezský kraj

Myslivecké letní slavnosti na Sovinci 2024

Víkend o myslivosti, myslivecké kynologii, sokolnictví a ochraně přírody, to vše s doprovodem mysliveckých trubačů se chystá 8. a 9. června 2024 na hradě Sovinec. Sobotní večer pak doplní myslivecká zábava.
Jiříkov, Moravskoslezský kraj

Kostel sv. Augustina v Sovinci s muzeem řádu německých rytířů ve věži

Ve stínu hradu Sovince stojí klasicistní kostel sv. Augustina z poloviny 19. století. Stavba má přitom své osobité kouzlo a díky své zachovalosti i slohové čistotě je považován za jednu z nejcennějších empírových staveb na Moravě. V jeho věži objevíte expozici o řádu německých rytířů.
Jiříkov, Moravskoslezský kraj

Kolonie vrápenců na hradě Sovinec

Ve staré jeskyni pod hradem, ve sklepeních a na půdách nad obnovenými prostorami hradu našli své celoroční útočiště vzácní vrápenci malí. Ti jsou zde pravidelně sledováni a sčítáni od roku 2009.
Rýmařov, Moravskoslezský kraj

Švédský kámen nedaleko hradu Sovinec

Švédský kámen se nachází v malé vesničce Karlov nedaleko hradu Sovinec. A váže se k němu hned několik pověstí.
Paseka, Olomoucký kraj

Pradědova zahradní galerie v Jiříkově

Expozici řezbářské tvorby si můžete prohlédnout v Jiříkově na Bruntálsku. Pradědova galerie u Halouzků je umístěna v areálu daňčí farmy a rozkládá se na rozloze čtyř hektarů. Během prohlídky můžete zhlédnout 250 desítek vyřezaných plastik zvířat a dětských atrakcí.
Jiříkov, Moravskoslezský kraj

Zámek v Dlouhé Loučce a zámecký park

Zámek v obci Dlouhá Loučka v Olomouckém kraji již dlouho není ozdobou obce a vstup do budovy je zakázán. O poznání lépe je na tom zámecký park, který je atraktivním místem, kam místní přicházejí nejen za odpočinkem, ale i za zábavou.
Dlouhá Loučka, Olomoucký kraj

Přírodní biotop Paseka

Pasecké koupaliště je považováno za jedno z nejpříjemnějších a nejkrásnějších míst v regionu vhodných k rekreaci.
Paseka, Olomoucký kraj

Skautská alej v obci Paseka

V roce 2022 vysázeli skauti alej stromů v obci Paseka, v roce 2023 v tom budou pokračovat.
Paseka, Olomoucký kraj

Arboretum v Pasece

Arboretum v obci Paseka vzniklo z iniciativy Ing. Radima Slabého, který je znám svými neobvyklými návrhy a realizacemi zahrad. Na terasách je možné vidět nepřeberné množství skalniček, dřevin, kaktusů, travin ale také i jezírko s okrasnými rybami.
Paseka, Olomoucký kraj

Ubytování a restaurace v okolí

Penzion Sova

Penzion se nachází v klidném prostředí střediskové obce Jiříkov, v přírodním parku Sovinecko a přibližně 3 kilometry od hradu Sovinec. Nabízí ideální podmínky pro objevování okolí a letní i zimní rekreaci.
Rýmařov, Moravskoslezský kraj

Roubenka Jeseníky u farmy Almako

Malebná roubenka v Nízkém Jeseníku s možností zážitků na ekofarmě. Čeká vás klid, ticho, krásná příroda a pokud budete chtít, můžete poznat život hospodáře na farmě, svézt se v traktoru, osedlat si koně, nebo jen tak pozorovat pasoucí se krávy a koně v ohradách.
Břidličná, Moravskoslezský kraj

Autocamp Šternberk

V obci Dolní Žleb na Olomoucku najdete autokemp. Ubytovací kapacita je složena z lůžek v chatkách a volné plochy pro karavany a stany. Součástí autokempu je i kiosek sloužící k malému občerstvení.
Šternberk, Olomoucký kraj

Hotel Slunce v Rýmařově

Rodinný hotel v srdci Jeseníků nabízí skvělé ubytování i odpočinek. Poznávejte přírodní zajímavosti i historické památky Jeseníků a večer se oddávejte vodním radovánkám v Aquacentru Slunce, kde najdete whirlpool, sauny, bazén, dětské brouzdaliště a v létě i sluneční terasu s lehátky.
Rýmařov, Moravskoslezský kraj

Čokoládovna Troubelice

Rodinná výrobna pravé čokolády na Hané – Čokoládovna Troubelice se nachází v Troubelicích na Moravě v areálu bývalého statku. Z bývalé hospodářské budovy je dnes výrobna čokolády, balírna, sklad a prodejna.
Troubelice, Olomoucký kraj

Pension Věžka

Pension nabízí hostům i zastřešenou letní zahrádku, na které pravidelně grilujeme, např. výtečné makrely, steaky. Letní zahrádka je vyhledávaným relaxem i mezi cyklisty, sportovními fanoušky, kteří si u dobrého drinku a jídla vychutnávají atmosféru sportovních TV přenosů.
Šternberk, Olomoucký kraj

Restaurace Expedice PC

Restaurace Expedice PC se nachází v bezprostřední blízkosti centra města Šternberk. K dispozici je rozsáhlý historický zrekonstruovaný vnitřní prostor s otevřenou kuchyní. K letnímu posezení slouží venkovní zahrádka.
Šternberk, Olomoucký kraj

Restaurace Šnyt Primka Šternberk

Přijďte si pochutnat na skvělé italské pizze, salátech nebo dalších specialitách mezinárodní kuchyně, mezi které patří např. vynikající steaky, speciality k pivu a další výborná jídla.
Šternberk, Olomoucký kraj