Úvod > Co chcete dělat? > Kultura > Moravské kartografické centrum ve Velkých Opatovicích
Kartografické centrum, Město Velké Opatovice. Kudyznudy
Kultura

Moravské kartografické centrum ve Velkých Opatovicích

Stálá expozice města Velké Opatovice je zaměřena na historický vývoj kartografie – vědy o zobrazování zemského povrchu na mapách, tvorbu map na území České republiky a především na Moravě a ve Slezsku.
Stálá expozice Moravského kartografického centra se nachází v rekonstruované části zámku ve Velkých Opatovicích. Je rozdělena do několika samostatných tématických částí: geodesie, fotogrammetrie, polygrafie a mapová tvorba. V hlavním sále expozice je umístěn také ústřední exponát – obří plastická mapa historických zemí Moravy a Slezka na ploše cca 100m². Mapa vznikla na počátku dvacátého století na podkladech tzv. II. a III. vojenského mapování. Jedná se o unikátní mapové dílo, které nemá v České republice obdoby. Mapa byla pro kartografické centrum zapůjčena Moravským zemským archivem v Brně.

Dalším obřím exponátem hlavního sálu je největší dochovaná horizontální kamera Olymplux – Zeiss pro výrobu mapových matric lesních map. Kamera byla v letech 1950-1992 v polygrafickém provozu Lesprojektu Brandýs nad Labem a poté předána Národnímu technickému muzeu. Dalšími exponáty kartografického centra jsou faksimile rukopisných topografických map, rukopisné lesnické, důlní, rybniční a další tématické historické mapy, včetně map panství a velkostatků.

V ochozech prvního patra expozice si mohou návštěvníci prohlédnout geodetické a kartografické přístroje a pomůcky pro výrobu map. V expozici budou dále vystaveny faksimile kartografických unikátních děl z archivních fondů zemských a oblastních archívů České republiky. Celá expozice bude doplněna unikátními přístroji pro kartografické a fotogrammetrické zpracování map ze sbírek Národního technického muzea. V chodbách k přednáškovému sálu jsou instalovány krátkodobé výstavy map ze sbírek regionálních archivů a muzeí. V sálech přednáškové části jsou vystaveny kopie méně známých vzácných map z fondů Zemských a Oblastních archivů České republiky. Součástí expozice bude doprovodný vzdělávací program pro děti na téma výroba map a moderní metody kartografie.

Provozovatel

Město Velké Opatovice

Zámek 14
679 63 Velké Opatovice
GPS:
49,611285 16,669713
 
 

Časová náročnost

2,0 hodiny

 
 

Aktuality

Boskovice 2024 – festival pro židovskou čtvrť

Již 32. ročník unikátního festivalu věnovaného zdejší židovské čtvrti. Festival je vyhlášený svou pohodovou atmosférou a ve čtyřech dnech opět přinese hudbu, výstavy, divadelní představení, filmy, autorská čtení a mnoho dalšího.
Boskovice, Jihomoravský kraj

Pekelné guláše Moravská Třebová

Přijďte soutěžit nebo si užít krásný den uprostřed lesa. Pekelné guláše s živou hudbou a točeným pivem již po čtvrté.
Moravská Třebová, Pardubický kraj

Jarní sraz Velorexů v Boskovicích

Tradiční třídenní akce v Boskovicích a okolí, letos již 26. ročník a to v termínu 3. – 5. května.
Boskovice, Jihomoravský kraj

Vesuf – festival malých pivovarů

První červencový víkend se těšte na Vesuf – festival malých pivovarů ve Velenově. I letos bude program našlápnutý výborným pivem a hvězdnými kapelami.
Velenov, Jihomoravský kraj

Hrnčířský jarmark v Kunštátě

Již 32. hrnčířský jarmark v Kunštátě
Kunštát, Jihomoravský kraj

Konické štrapáce a Na kole okolo Konice

47. ročník turistického pochodu a 26. ročník cykloturistické jízdy.
Konice, Olomoucký kraj

Otevření nové expozice Rok na Hřebečsku

Dne 23. března v 15 hodin bude pro veřejnost otevřena nová muzejní expozice v budově Latinské školy. Jedná se o expozici etnografickou, tedy národopisnou, která se věnuje lidové kultuře na Hřebečsku.
Moravská Třebová, Pardubický kraj

Parnas Quintet – koncert vážné hudby

Těleso je sestaveno z hráčů vysokých kvalit a tak nebylo překvapením, že se záhy po svém vzniku úspěšně etablovalo na naší kulturní scéně. Uspělo v řadě soutěží a festivalů.
Moravská Třebová, Pardubický kraj

Muzeum a Památník města Velké Opatovice

Muzeum a Památník města Velké Opatovice se nachází na zámku. V interiérech jsou vystaveny expozice s historicko-vlastivědnou tématikou a pamětní síň akademického sochaře Karla Otáhala.
Velké Opatovice, Jihomoravský kraj

Zámek Velké Opatovice – architektonický skvost s krásným parkem

Barokní zámek vystavěný na místě gotické tvrze byl pozdně barokně rozšířený v polovině 18. století. Počátkem 20. století proběhly secesní úpravy a po požáru roku 1973 proběhla dostavba v duchu moderního baroka.
Velké Opatovice, Jihomoravský kraj

Opatovická borovice ve Velkých Opatovicích

Raritně větvená borovice je dominantou zámeckého parku ve Velkých Opatovicích a je unikátem celého kraje. Tvarem připomíná pětihlavou saň a také pověst mluví o tom, že se jedná o zakletého draka, se kterým bojoval svatý Jiří, jemuž je zasvěcený místní kostel.
Velké Opatovice, Jihomoravský kraj

Bývalá panská myslivna ve Velkých Opatovicích

Myslivna pocházející patrně z počátku 19. století je sice v interiéru novodobě upravená, exteriér je ale původní. Dům je mimořádnou historickou stavbou, i proto byl v roce 2018 vyhlášen kulturní památkou.
Velké Opatovice, Jihomoravský kraj

Kostel sv. Jiří Velké Opatovice

Stavba kostela sv. Jiří ve Velkých Opatovicích pochází z let 1790 – 1791 a nahradila barokně přestavěný gotický chrám z 2. poloviny 14. století. Oltář pochází z roku 1791. Svatostánek, konzoly i zdivo oltáře zhotovil z umělého mramoru brněnský mistr František Kösler.
Velké Opatovice, Jihomoravský kraj

Zádvorská lepa: Lípa z Velkých Opatovic – poslední ze sester

Lípa z Velkých Opatovic na Blanensku zůstala jako jediná z 16 Stromů svobody, které v Opatovicích vysázeli v roce 1918 na počest vzniku Československa.
Velké Opatovice, Jihomoravský kraj

Naučná stezka Hanýsek

Naučná stezka Hanýsek vás seznámí s přírodním, historickým a kulturním bohatstvím v okolí Velkých Opatovic. Stezka vede lesními a polními cestami a prochází obcemi Velká Roudka a Borotín. Stezkou vás provede zdejší maskot lišák Hanýsek.
Velké Opatovice, Jihomoravský kraj

Vrch Opatovické hradisko

Asi 1,5 km jižně od města Velké Opatovice se nacházejí zbytky prastarého opevnění. Hradisko ve výšce 513 m vybudoval před koncem starší doby bronzové lid věteřovské kultury. Mělo tvar podkovyo rozloze 1,8 ha a bylo opevněno jednoduchým valem s příkopem.
Velké Opatovice, Jihomoravský kraj

Ubytování a restaurace v okolí

Penzion Sýpka Arnoštov u Jevíčka

Sýpka Arnoštov vznikla roku 2020 přestavbou z původní sýpky, která byla vystavena v 17. století v obci Zadní Arnoštov. Sýpka je umístěna na okraji obce, samostatně stojící s pozemkem 2700 m² a nádherným výhledem do ovocných sadů a s vlastní rozlehlou zahradou.
Jevíčko, Pardubický kraj

Resort Ohrada

Resort Ohrada se nachází v moravské vesničce Vísky a nabízí volný vstup do krytého bazénu, vlastní pivovar a možnost jízdy na koni.
Vísky, Jihomoravský kraj

Luna Café v Boskovicích

Dejte si dobrou kávu, skvělý zákusek nebo třeba polévku v útulné boskovické kavárně Luna Café.
Boskovice, Jihomoravský kraj

Cafe Prostor v Boskovicích

Cafe Prostor je kavárna, kulturní a komunitní centrum pro širokou veřejnost a platforma pro aktivní lidi s chutí a nápadem. Pořádáme koncerty, divadla, besedy, výstavy, promítání, akce pro děti a mnohem víc.
Boskovice, Jihomoravský kraj

Občerstvení v Pekle u Moravské Třebové

Poněkud tajuplné, přesto na procházku příjemné místo naleznete hned na okraji města Moravská Třebová. Občerstvení poskytuje poslední chaloupka uprostřed lesa na turistické trase mezi Moravskou Třebovou a Rozhlednou Pastýřka.
Moravská Třebová, Pardubický kraj

Chatová osada – AutoCamp Suchý

Přímo v obci Suchý v Drahanské vrchovině a kousek od CHKO Moravský kras se nachází Chatová osada – AutoCamp Suchý.
Boskovice, Jihomoravský kraj

Zámecká kavárna v Moravské Třebové

V Moravské Třebové můžete využít příjemné posezení v zámeckém areálu ve stylové Zámecké kavárně. Hezké chvilky můžete strávit uvnitř v nekuřáckém prostoru nebo na zahrádce na nádvoří zámku.
Moravská Třebová, Pardubický kraj

Restaurace a penzion Excalibur v Moravské Třebové

V historickém centru města Moravská Třebová se nachází Restaurace Excalibur. Pro návštěvníky je, v případě potřeby, k dispozici i ubytování v penzionu Excalibur, který se nachází v prvním patře nad restaurací.
Moravská Třebová, Pardubický kraj