Úvod > Co chcete dělat? > Příroda > Zoologická zahrada Olomouc – Svatý Kopeček
Zoologická zahrada Olomouc – Svatý Kopeček, Kudy z nudy
Příroda

Zoologická zahrada Olomouc – Svatý Kopeček

Zoo chová více než 1700 kusů zvířat ve 350 druzích. Zoo nabízí možnost prohlídky vzácných druhů zvířat v pěti pavilonech a mnoha dalších výbězích a expozicích, okružní jízdu vláčkem nebo 32 m vysokou vyhlídkovou věž, kterou žádná jiná zoo nemá. V zoo pokračují další etapy výstavby rozlehlého safari.
Zoologická zahrada se rozkládá na rozloze 42,5 hektarů.  Atrakcí místní zahrady je vyhlídková věž, z níž lze vidět město Olomouc i baziliku na Svatém kopečku. V pavilonech a venkovních klecích dnes ZOO pečuje o téměř 300 živočišných druhů. Zoo se specializuje na žirafy, africké kopytníky, severskou faunu a mořská akvária. Raritou je obří žraločí akvárium – největší svého druhu u nás.
 

Olomoucké safari

Na konci července 2013 byla otevřena první část nového safariSafari Eurasie, které vzniklo z výběhu kozorožců kavkazských, spojením a přebudováním původních výběhů jelenů sika a jelenů východosibiřských a jejich rozšířením o výběhy zubrů a losů evropských.

Safari Afrika s přímorožci jihoafrickými a žirafami, byla otevřena roku 2015. Vzniklo z původního výběhu oryxů jihoafrických. Návštěvníci nastupují na vláček vedle výběhu nosálů a vstupní branou vjedou mezi přímorožce. Jejich teritorium obkrouží po vnějším obvodu a cestou si vychutnají i pohled na žirafy pohybující se v nové travnaté části svého výběhu zabíhající mezi antilopy. Při tvorbě návrhů bylo nejdůležitější, aby stavba působila přirozeně a lidem se otevřel na zvířata co nejméně rušený výhled nejen z vláčku. Pamatovali jsme i na pěší návštěvníky, pro které je pohled na oryxy otevřen z vyhlídky vybudované v blízkosti vyhlídkové věže a k žirafám se tak mohou blíže dostat už nejen z vyhlídky pavilonu žiraf, ale i u nástupiště safarivláčku.

Safari Amerika byla otevřena v červnu 2020. Jedná se o jedinou zoo v Česku, kde návštěvníci potkají s bílými vlky Hudsonovými. Zoo Olomouc je jedniná, která zážitek z pohybu mezi vlky v ČR nabízí a ani ve světě takových expozic není mnoho. Byť je nový domov vlků rozhlehlý – 1,5 ha, cestující se nemusí strachovat, že by se s žádným vlkem nesetkali. Mezi šelmy, jejichž domovinou je okolí Hudsonova zálivu na východě Kanady, vjedou usazení v turistickém vláčku. Vlci k vláčku sami přicházejí. Celkový počet vlků hudsonových v safari je v současné době osm. Jedná se pouze o samce. Zbylá část smečky setrvává ve svém původním výběhu.

Safari Austrálie a Safari Arktida se otevřelo v roce 2023. V australské části vláček projíždí kolem klokanů či pštrosů, v arktické kolem čtyřiadvacetičlenného stáda sobů. Částí se soby ale vláček nejezdí celoročně, kvůli říji. Návštěvníci ale ochuzeni nebudou, připravena je alternativní trasa. Říje sobů začíná zhruba na konci srpna a trvá do začátku října.

Vláček brázdí všechny části safari v půlhodinových intervalech, cena jízdenky je 50 korun a souprava pojme 25 lidí. Vyjíždí se za dobrého počasí v 9 hodin a poslední jízda je v 16:45 od pavilonu Kalahari. Větší část trasy je vedena tak, aby nekřížila cestu pěším.
 

Novinky v zoo

Olomoucká zoo na Svatém Kopečku na jaře 2018 představila nový pavilon Kalahari. Stal se domovem surikat a damanů, kteří doposud žili v neveřejném zázemí zahrady. Jako úplní nováčci je doplnili hrabáči a také medojedi, kteří se často v zoo nechovají.

Opravy se v roce 2020 dočkala také "bábovka", jak zaměstnanci přezdívají obří až patnáct metrů vysoké voliéře nedaleko pavilonu opic, kterou poničila vichřice. Ve svažitém terénu má voliéra výšku 9 – 15 m, průměr 45 m a umožňuje ptákům díky velkému prostoru volný let. Slouží především k chovu vodního ptactva a menších druhů dravců. V letech 2018-2019 voliéra prošla celkovou rekonstrukcí, kdy se vyměnilo pletivo a uvnitř vznikla umělá skála s hnízdišti. V roce 2020 došlo i na realizaci původního záměru ze začátku 90. let a vznikla tak moderní expozice, kde návštěvmíci mohou vstupovat přímo mezi ptáky. Roku 2022 se otevřel zrekonstruovaný pavilon netopýrů.

V přípravě je zatím nová expozice africké mokřady. Místo rybníčku vedle nového pavilonu Kalahari tu budou africké mokřady, kde najdou domov pelikáni, kočkodani či štětkouni (africká divoká prasata) a pták hadilov, který v divočině při chůzi po savanách loví jedovaté hady.
 

Zajímavosti olomoucké zoo

Mořská akvária s korálovými útesy a mnoha druhy pestrobarevných ryb a dalších mořských živočichů naleznete uvnitř pavilonu šelem. Největší nádrž pro dva druhy žraloků má obsah 42 000 litrů a v nádrži o obsahu 17 000 litrů žije mimo jiných velkých ryb nádherný rejnok siba skvrnitá. Dále průchozí výběh opic makaků červenolících, kam se návštěvníci dostanou po visuté lávce a pak mohou sledovat zvířata bez jakýchkoli bariér. Podobný zážitek nabízí také pavilon netopýrů, kde vám nad hlavami volně létají velmi vzácní kaloni zlatí, v přírodě ohrožení vyhubením.

Moderní expozice určená k chovu medvědů baribalů a vlků arktických vznikla na místě bývalého výběhu jelenů na ploše větší než jeden hektar. Výběh je situován do členitého terénu s protékajícím potůčkem, který má těmto zvířatům, pocházejícím ze Severní Ameriky, připomínat jejich přirozené životní prostředí. Společně s párem medvědů ve výběhu žije i skupina vlků arktických. Výběh je tvořen společnou částí, ve které mají šelmy možnost se potkávat, a dále částí přístupnou jen vlkům, kam se mohou uchýlit a případně zde i odchovávat mláďata. Návštěvníci mají několik možností pozorovat dění ve výběhu. Jednak ze srubu, jehož spodní část slouží jako medvědí ubikace a dále z několika lávek a vyhlídek nad výběhem.
 

Rarita v zoo

Žádná jiná zoo nemá vyhlídkovou věž, ta naše je vysoká 32 metrů a můžete z ní spatřit svatokopeckou baziliku, jako na dlani budete mít krajské město Olomouc a za příhodného počasí dohlédnete i na nejvyšší horu Jeseníků – Praděd. Dvě obří voliéry s velmi specifickou konstrukcí jsou domovem mnoha druhů ptáků a umožňují jim volný prolet, větší z nich má průměr 45 metrů a výšku až 15 metrů.
 

Chovatelské úspěchy

Zoborožci kaferští, jeřábi královští, plameňáci růžoví, čápi černí, žirafy Rothschildovy, pižmoni severní, antilopy – oryxi jihoafričtí, adaxi, pakoně běloocasí, dále vzácné lamy vikuně a klokani rudí, drápkaté opice, lemuři, giboni lar, giboni zlatolící a siamangové, mravenečník čtyřprstý, levharti mandžuští, lvi berberští, gepardi, medvědi malajští, fenci a řada druhů malých koček. Velkým úspěchem bylo narození a úspěšný odchov dvojčat žiraf Rothschildových v roce 1999. Zoo Olomouc chová jedny z největších skupin žiraf Rothschildových a oryxů jihoafrických v Evropě. 

Olomoucká zoo odchovala v roce 2023 hrabáče kapského, což se podařilo pouze této zoo mezi všemi zahradami v Česku. Hrabáč kapský je k vidění je v celkem 25 evropských zoo, z toho pouze 7 zoo má zkušenost s úspěšným odchovem.

Aktuality

Bělkovické kritérium

Bělkovické kritérium je prestižní cyklistický závod Českého poháru mládeže a žen v kriterijní lize, který se koná v obci Bělkovice-Lašťany.
Bělkovice-Lašťany, Olomoucký kraj

Grizly Fest 2024

Přijďte s námi oslavit 10. narozeniny Grizly a užít si den plný zábavy a skvělého jídla.
Olomouc, Olomoucký kraj

Lidový rok – Mezinárodní folklorní festival ve Velké Bystřici

Další ročník mezinárodního folklorního festivalu Lidový rok ve Velké Bystřici se uskuteční 6. – 8. září 2024.
Velká Bystřice, Olomoucký kraj

Velikonoce v bunkru Přáslavice

Březen, do bunkru vlezem... aneb Velikonoce v bunkru Přáslavice.
Přáslavice, Olomoucký kraj

RetroTech – Cesta do historie telekomunikací

Poprvé v historii – interaktivní program pro milovníky telekomunikací s názvem RetroTech: Cesta do historie telekomunikací. V bunkru Přáslavice u Olomouce. Tříhodinový program je jedinečnou příležitostí zažít si na vlastní kůži, jak se Evropa připravovala v 70. letech na válečný konflikt.
Přáslavice, Olomoucký kraj

Temná večerní prohlídka bunkru – do podzemí s baterkami

Tajemná prohlídka podzemních prostor bunkru v Přáslavicích nedaleko Olomouce, který byl budován v době studené války v režimu nejpřísnějšího utajení. Bude po tmě, pouze za svitu baterek a za přítomnosti tajemných postav, které bunkr občas obsadí. Pro nebojácné dospělé a starší děti.
Přáslavice, Olomoucký kraj

Velikonoční tradice ožívají

Svátky jara jsou tady a s nimi i speciální program na Zámku Čechy pod Kosířem a v Arboretu Bílá Lhota. Otevřeno má i vlastivědné muzeum v Olomouci. Přivítejte s námi probouzející se přírodu, potěšte se pohledem na živá zvířata, otestujte svoji zdatnost nebo si upleťte vlastní pomlázku.
Olomouc, Olomoucký kraj

Výstava Průmyslové muzeum císaře Františka Josefa v Olomouci

Ve Vlastivědném muzeu v Olomouci je k vidění výstava Průmyslové muzeum císaře Františka Josefa v Olomouci. Instituce si jím připomíná 150. výročí založení jednoho ze svých důležitých předchůdců, který stál na konci 19. století u zrodu fenoménu užitého umění.
Olomouc, Olomoucký kraj

Vyhlídková věž v Zoo Olomouc na Svatém Kopečku

Raritou olomoucké zoologické zahrady na Svatém Kopečku je vyhlídková věž s moderní kovovou konstrukcí trojúhelníkového půdorysu.
Olomouc, Olomoucký kraj

Safari v Zoo Olomouc – Svatý Kopeček

Počínaje rokem 2012 počala Zoo Olomouc připravovat přestavbu rozlehlého areálu zahrady do podoby safari. V současné době je možné navštívit tři z pěti plánovaných areálů – Safari Euroasie, Safari Afrika a Safari Amerika s expozicí vlků.
Olomouc, Olomoucký kraj

Lušticí hledačky Cestičkou

Tipy na zábavné výlety s úkoly, luštěním a možností vyhrát hezké ceny. Lušticí hledačky máme na různých místech v ČR!
Olomouc, Olomoucký kraj

Lanový park Veverák Olomouc-Svatý Kopeček

Přijďte zažít adrenalinové dobrodružství do lanového parku v Olomouci na Svatém Kopečku. Své ratolesti můžete vyfotit v obří veverce, která je jako překážka na Junior trase.
Olomouc, Olomoucký kraj

Wolkerova vila na Svatém Kopečku

Básník Jiří Wolker trávil na Svatém Kopečku mnoho času, kdy zde navštěvoval svou babičku. Její dům, kde Wolker trávil mnoho času, se nazývá dům "Na krásné vyhlídce" nebo též Wolkerova vila.
Olomouc, Olomoucký kraj

Nordic Walking Olomouc

Procházky na Sv. Kopečku u Olomouce a v jeho okolí, tedy v místech, která učarovala malíři Svolinskému, básníku Wolkerovi, Bablerovi, místech poznamenaných historií (Bazilika Navštívení Panny Marie) i současností (ZOO Olomouc). Po domluvě je možné vyrazit i na jiná místa.
Olomouc, Olomoucký kraj

Svatý Kopeček u Olomouce – živé poutní místo a cíl obdivovatelů barokní architektury

Bazilika Navštívení Panny Marie na Svatém Kopečku leží asi 5 km severovýchodním směrem od Olomouce. V současnosti je Svatý Kopeček cílem obdivovatelů barokní krásy, mnoha poutníků a také srdcem farnosti, kde se odehrávají ta nejcennější tajemství víry.
Olomouc, Olomoucký kraj

Největší kříž v Česku v Olomouci na Svatém Kopečku

Poutní bazilika na Svatém Kopečku a stromořadí, které k ní stoupá z města, vytváří totiž při pohledu z ptačí perspektivy velký kříž.
Samotišky, Olomoucký kraj

Ubytování a restaurace v okolí

Svatokopecké pivo v Olomouci

Svatokopecké pivo, jak již vyplývá z názvu, se vaří v pivovaru na Svatém Kopečku, což je místní část Olomouce. Pivovar vznikl v červnu 2009, kdy byla uvařena první domácí "hrncová" várka, ale komerčním pivovarem, třetím v Olomouci, se stal až 3.1.2012.
Olomouc, Olomoucký kraj

Šmeralova vila na Sv. Kopečku

Elegantní Šmeralova Vila s útulnou zahradou se nachází v klidné oblasti Olomouce, v části Svatý Kopeček. Vila nabízí pohodlné a kvalitní ubytovací služby v 6 útulně zařízených pokojích. Těšit se můžete také na posezení v krásné zahradě či na relaxaci ve welness centru.
Olomouc, Olomoucký kraj

Historický areál restaurace a penzionu Fojtství na Svatém Kopečku u Olomouce

Objekt postavený již roku 1744 je národní kulturní památkou, je obklopen velikou zahradou a v blízkém okolí najdete spoustu aktivit, jako ZOO, lanové centrum, půjčovnu koloběžek, rozhlednu, ale také kostel, který navštívil Papež Jan Pavel II. To všechno jen deset minut jízdy od centra Olomouce.
Olomouc, Olomoucký kraj

Apartmány Lošov

Moderně zařízené, prostorné a kompletně vybavené pro vaše pohodlí, takové jsou apartmány v Lošově.
Olomouc, Olomoucký kraj

Hotel S-Port Véska u Olomouce

Hotel S-Port se nachází v krásném prostředí Oderských vrchů a svou polohou a vybavením je pravým místem jak pro strávení příjemných dnů volna s rodinou či přáteli tak i pro pořádání firemních setkání.
Dolany, Olomoucký kraj

Hostinec Dolní Bouda

Hostinec na samotě u lesa, uprostřed lesů a luk, s domácí kuchyní a rodinnou atmosférou. Nabízíme zázemí pro rodinná, společenská a firemní setkání i víkendové menu pro všechny, které láká návštěva podhůří Jeseníku v blízkosti Olomouce.
Dolany, Olomoucký kraj

Nutrend World

Toužíte zažít dokonalý relax a vychutnat si zasloužený odpočinek? Přijeďte k nám do unikátního hotelového komplexu NUTREND World v Olomouci, kde prožijete nezapomenutelnou dovolenou plnou zážitků.
Olomouc, Olomoucký kraj

Restaurant Nutrend World

Naším cílem je hra s různými chutěmi, jejichž výsledek se stane nezapomenutelným a díky tomu se k nám budete chtít opět vrátit.
Olomouc, Olomoucký kraj