Úvod > Co chcete dělat? > Památky > Zámecký komplex Benešov nad Ploučnicí – saská renesance
Památky

Zámecký komplex Benešov nad Ploučnicí – saská renesance

V Benešově nad Ploučnicí se dochoval velmi významný komplex dvou oddělených samostatných zámeckých celků – Horního a Dolního zámku, k nimž můžeme připojit ještě třetí doklad jedinečné renesanční architektury, přilehlý farní kostel Narození Panny Marie.
S fenoménem "saské renesance" na Benešovsku, Českokamenicku, Děčínsku a Ústecku je neoddělitelně spojen šlechtický rod Salhausenů, který k nám přišel z Míšně v roce 1515; téhož roku získal inkolát a byl přijat mezi českou šlechtu. Synové Jiřího ze Salhausenu Bedřich, Jan a Volf zprvu žili společně, v roce 1522 se však rozdělili a v Benešově nad Ploučnicí setrval pouze Bedřich, který si zde během tří let vystavěl první vlastní sídlo, dnešní tzv. Horní zámek.

Od roku 1540 ve své stavební aktivitě pokračoval a souběžně s přístavbou nového sídla stavěl pro syna Jana Dolní zámek ozdobený bočními renesančními štíty ve tvaru "oslího oblouku" a třípatrovou hranolovou věží před jižním průčelím. Jeho bratr Bedřich mladší žil později na Horním zámku a Janovi synové Antonín a Volf na Dolním zámku. Kolem roku 1578 si Volf nechal přistavět při Dolním zámku vlastní renesanční palác, tzv. Volfovo křídlo. Tím byla stavební aktivita Salhausenů v Benešově nad Ploučnicí ukončena. V průběhu následujících let oba benešovské zámky získávají noví majitelé, ale už nikdy nebyly sídlem panství, čímž se vzácně vyhnuly účelovým módním přestavbám. 

Dolní zámek byl zpřístupněn v roce 1961 a naštěstí jej vážněji neohrozil ani požár v prosinci 1969, který citelně zasáhl etnografickou expozici Národního muzea. Horní zámek byl díky systematickému úsilí památkářů zpřístupněn po celkové rekonstrukci v roce 1999. Jedinečnou renesanční podobu obou zámeckých objektů citlivě doplňují zdejší expozice dobového nábytku, porcelánu, zbraní, obrazů a grafik i uměleckých řemesel, evokující život drobné šlechty na panském sídle v 16. a 17. století. Na zámeckém nádvoří je umístěna kopie sochy Tritona od holandského mistra Adriana de Vries.

Od sezóny 2016 jsou na zámku v Benešově nad Ploučnicí v druhém patře Volfova paláce zpřístupněny lovecké salonky, do Thunské galerie v Horním zámku přibyly nově restaurované obrazy a expozice se tak rozšířila o další místnost.
 

Obnova přízemního prostoru severní věže

Od roku 2020 probíhá na zámku obnova přízemního prostoru severní věže horního zámku. Restaurátorské práce se zaměřují na renesanční strop s původní výmalbou s motivy rostlin. Místnost, která sousedí s prodejnou vstupenek a zároveň turistickým informačním centrem, bude návštěvníkům přístupna v průběhu léta 2021. Obnova přízemí severní věže symbolicky uzavře 30letou komplexní obnovu horního zámku.

Zámek Benešov nad Ploučnicí

Aktuality

500 let Horního zámku v Benešově nad Ploučnicí

V roce 1524 byla dokončena výstavba nejstarší zámecké budovy v Benešově nad Ploučnicí, a v roce 2024 to je tedy přesně 500 let, co si tuto slávu připomínáme.
Benešov nad Ploučnicí, Ústecký kraj

Velikonoce na zámku Benešov nad Ploučnicí

Po zimní pauze vás můžeme opět pozvat na prohlídku našeho zámku obohacenou o velikonoční výzdobu. Přijďte k nám a vychutnejte si začínající jaro plnými doušky.
Benešov nad Ploučnicí, Ústecký kraj

Čarodějnický rej na zámku v Benešově nad Ploučnicí

Kostýmované prohlídky.
Benešov nad Ploučnicí, Ústecký kraj

Den matek na státním zámku v Benešově nad Ploučnicí

Program na zámku.
Benešov nad Ploučnicí, Ústecký kraj

Den dětí na státním zámku v Benešově nad Ploučnicí

Mezinárodní den dětí 1. června.
Benešov nad Ploučnicí, Ústecký kraj

Markvartická traktoriáda

V sobotu 10. srpna 2024 proběhne první ročník Markvartické traktoriády. Sraz domácích a továrních traktůrků, které porovnají své síly a dovednosti na připravené trati v Markvarticích u Děčína.
Markvartice, Ústecký kraj

Přátelské motivační Misogi

V přátelském motivačním misogi jde nejen o zdokonalení jednotlivých technik karate a všech pohybových dovedností a upevnění sportovního i bojového ducha, ale také o zlepšení fyzické kondice a psychické odolnosti cílových skupin. Smysluplné trávení volného času pomáhá dětem a mládeži.
Děčín, Ústecký kraj

Festival Labefest 2024

Děčínský svátek hudby se koná v nejkrásnějším z festivalových areálů na břehu Labe, na Smetanově nábřeží v Děčíně, přímo pod děčínským zámkem.
Děčín, Ústecký kraj

Kostel Narození Panny Marie v Benešově nad Ploučnicí

Gotický kostel Narození panny Marie byl postaven v 15. století. Městské hradby byly připojeny ke kostelu a dodnes se část tohoto opevnění dochovala. Ke kostelu byla v pozdějších letech přistavěna Salhausenská kaple.
Benešov nad Ploučnicí, Ústecký kraj

Rozhledna Ploučnická vyhlídka

Vyhlídka byla postavena roku 1902 Spolkem pro pozdvižení cizineckého ruchu, který vybral místo v obecním lese s výhledem na město i údolí řeky Ploučnice. Stavba má zajímavou konstrukci s prvky vyhlídkového altánu a klasické rozhledny. Od rekonstrukce v roce 1994 je opět přístupná.
Benešov nad Ploučnicí, Ústecký kraj

Termální koupaliště Benešov nad Ploučnicí

Areál termálního koupalště v Benešově nad Ploučnicí se nachází na okraji města. K dispozici je zde hlavní bazén, dětské brouzdaliště a řada sportovišť – například například hřiště plážový volejbal nebo nohejbal.
Benešov nad Ploučnicí, Ústecký kraj

Zřícenina hradu Ostrý u Františkova nad Ploučnicí

Významnou dominantou obce Františkov nad Ploučnicí jsou pozůstatky hradu Ostrý (Scharfenstein). Vypíná se na čedičové skále nad řekou Ploučnicí. První zmínka v pramenech o hradu Ostrý je z roku 1268.
Františkov nad Ploučnicí, Ústecký kraj

Kamenná rozhledna Kohout

Malá kamenná rozhledna na vrchu Kohout stojí ukrytá v lesích asi 4 km od městečka Benešov nad Ploučnicí. V roce 2010 prošla rozhledna kompletní rekonstrukcí.
Benešov nad Ploučnicí, Ústecký kraj

Rozhledna Sokolí vrch

Rozhledna stojí na stejnojmenném vrchu v nadmořské výšce 512 m nad Děčínskou kotlinou, asi 4 km od města Děčín. Z vrcholu i z rozhledny se nabízí pěkný výhled do kraje. Rozhledna byla otevřena v roce 2004.
Dobrná, Ústecký kraj

Naučná stezka Okolím Karlovských rybníků

Trasa vede kolem soustavy retenčních nádrží, které v minulých letech prošly kompletní obnovou. Jeden a půl kilometru dlouhá stezka začíná u lesního altánu na východním břehu významné vodní plochy Děčínska, Velkého rybníka a dále pak prochází po jeho obvodu.
Starý Šachov, Ústecký kraj

Vyjížďky na koních na Ranči Radana

Využijte vyjížďky na koních za krásami Českého středohoří na Ranči Radana ve Veselém u České Kamenice. Vyjížďky mohou být krátké nebo celodenní, možnost je i naplánování několikadenních výletů se spaním pod širákem.
Veselé, Ústecký kraj

Ubytování a restaurace v okolí

Posed Folge

Toužíte zažít klid, nekončící pocit přírody a k tomu nezapomenutelný západ slunce? Pak je náš glampingový posed to pravé pro vás.
Děčín, Ústecký kraj

Farma U sluníček Heřmanov

Rodinná farma se nachází v severních Čechách v chráněné krajinné oblasti České Středohoří v obci Heřmanov. Díky své poloze je farma ideálním místem pro vaše výlety jak pěší, tak na cyklistické. Kola si přivezte určitě s sebou!
Děčín, Ústecký kraj

Rekreační areál Slunce v Žandově

Areál na pomezí Českého Středohoří, Máchova kraje a Českého Švýcarska nabízí ubytování v kempu, sportovní vyžití a koupaliště. Ubytování je zajišťováno ve 2, 3 a 4-lůžkových chatách. Většina chat je vybavena lednicí. Návštěvníkům kempu jsou k dispozici dva bazény, tenisové kurty a hřiště.
Žandov, Liberecký kraj

Restaurace Fabrika Děčín

Náš příběh, naše filozofie, naše láska k jídlu. Vaříme pro vaše chuťové pohárky.
Děčín, Ústecký kraj

Hotel a restaurace Kocanda Děčín

Přímo u řeky Labe a u jedné z nejkrásnějších cyklostezek Českého Švýcarska leží místo jako stvořené pro aktivní odpočinek a relaxaci. Hotel Kocanda nabízí kombinaci moderních pokojů, privátního wellness centra a vyhlášené restaurace.
Děčín, Ústecký kraj

Coffee & books Děčín

Jsme křižovatkou lidských srdcí. Jsme místo, kde jste hrdiny románu svého života. Přijďte – máme vás rádi.
Děčín, Ústecký kraj

Aparthotel Faust

Nabízíme ubytování přímo v centru města Děčín u Zámeckého rybníka.
Děčín, Ústecký kraj

Kemp Děčín

Kemp Děčín nabízí ubytování v centru města ve stanech, obytných stanech, karavanech. K dispozici je úschovna kol i pro veřejnost, dětské hřiště, WC a sprchy, Wi-Fi a informační centrum. Kemp je bhodný pro cyklisty, vodáky, horolezce, motorkáře a karavanisty.
Děčín, Ústecký kraj