Úvod > Co chcete dělat? > Kultura > Tvrz Stachelberg – obr na prahu Krkonoš
Tvrz Stachelberg, kudy z nudy
Kultura

Tvrz Stachelberg – obr na prahu Krkonoš

Dělostřelecká tvrz z let 1935-1938 na Babí u Trutnova měla být po svém dokončení největší dělostřeleckou tvrzí československého pevnostního systému. Dnes tvoří bývalé staveniště tohoto mohutného vojenského komplexu významnou stavebně-historickou památku.

Pevnost s expozicí a zajímavým podzemím je přístupná pro návštěvníky v pěchotním srubu T-S 73, jediném vybetonovaném objektu na pevnosti. Jedná se o unikátní bunkr – svojí kubaturou betonu (3 177m3) představuje jeden ze tří největších pěchotních srubů československé pevnostní výstavby. Základ expozice tvoří výkresy, plány a dobové i současné fotografie. Důležitou součástí jsou trojrozměrné exponáty – pěchotní zbraně a modely pevnostních objektů. Vrcholem po této stránce je plastický stůl o rozměrech 8x2,5 metru, zachycující dělostřeleckou tvrz Stachelberg po dostavbě. Zážitky doplní i trasa naučné stezky po blízkých pevnostních objektech, které zde tvoří kompaktní linii se značnou vojensko-historickou hodnotou.

Podzemí Stachelbergu představuje svým rozsahem naprosto unikátní systém – jedná se celkem o 3,5 km podzemních chodeb a sálů v hloubce 25 až 60 m pod povrchem. Za 11 měsíců výstavby tvrze se podařilo toto podzemí vylámat a z menší části vybetonovat. Tady mělo být umístěno veškeré týlové zabezpečení pro 800 mužů posádky – kasárna, velitelství pevnosti, sklady munice a materiálu, elektrárna atd. V současné době je zpřístupněno cca ¾ km rozestavěného podzemí. Návštěvník tak má ojedinělou příležitost vidět část rozsáhlých podzemních prostor v různých fázích výstavby – od zahájení výlomových prací až po betonáže chodeb a sálů.

Bunkrařům se podařilo o 100 metrů rozšířit hlavní prohlídkovou trasu. Uvidíte kompletně vylámanou chodbu s dochovanými zbytky dřevěných výztuží pro betonářské práce. Ocitnete se pod dělostřeleckou věží 75 (rozhlednou Eliška) v "podzemní hale". Jedná se o sál na uskladnění munice, kde je na několika panelech znázorněna historie objektu s dobovými fotografiemi.

Do sestavy dělostřelecké tvrze je zahrnuto celkem 12 povrchových objektů. Z nich bylo 11 napojeno na rozsáhlý podzemní systém. Dvanáctý objekt, dělostřelecká pozorovatelna na kótě Baba, měla být postavena jako samostatný (izolovaný) objekt. Od sezóny 2020 Stachelberg nabízí druhou trasu s průvodcem, která vede po okolí pěchotního srubu a představuje několik objektů lehkého opevnění a zrestaurované zákopy z roku 1938.

Provozovatel: Stachelberg z.s. Pampelišková 505 541 02, Trutnov
 

Prohlídkové okruhy na tvrzi

Podzemní okruh Jak se staví obr
Prohlídky do podzemí vycházejí z velkého bunkru (pokladna).

Návštěva řopíků – Příběh čs. opevnění
Můžete navštívit několik menších objektů lehkého a polního opevnění v areálu tvrze. Vstupné dobrovolné.

Aktuality

Příměstský cyklo kemp

Cyklo kempy jsou zaměřeny na výuku jízdy na kolech, bezpečnost pohybu jednotlivců i skupin a jízdu přes cyklo překážky. Pro děti je také připraven celodenní výlet na koloběžky. Vyvrcholením týdne je rychlostně-obratnostní závod o věcné ceny. Kempy jsou pro začátečníky, tak i pro pokročilé cyklisty.
Trutnov, Královéhradecký kraj

Den v růžovém v Trutnově

Degustace.
Trutnov, Královéhradecký kraj

Jazzinec 2024 – Dominic Miller feat Michal Žáček

Jeden z nejznámějších trutnovských festivalů zve své příznivce na jarní část.
Trutnov, Královéhradecký kraj

Výstava železničních modelů a kolejišť v provozu

9. ročník výstavy železničních modelů a kolejišť v provozu. Výstava proběhne v tradičních prostorách Malého sálu MěÚ Trutnov.
Trutnov, Královéhradecký kraj

Už ho nesou! v Trutnově 2024

Úchvatné dračí slavnosti jsou tu! Opět návštěvníky čekají dny nabité energií, zábavou a krásným prožitkem. Letos se akce koná 3. až 5. května 2024.
Trutnov, Královéhradecký kraj

Pouť trutnovského draka do Brna

Město Trutnov leží na místě, kde byl dle pověsti zabit drak. A pověst "O zabití trutnovského draka" také praví, že byl v roce 1024 darován do Brna. Takže letos to je právě tisíc let od této významné události, a to se musí oslavit...
Trutnov, Královéhradecký kraj

Pivofest Trutnov 2024

Slunečné odpoledne, hudba a plno litrů piva. Tak tahle vypadalo sobotní odpoledne na Krakonošově náměstí, kde se konal 8. ročník Pivofestu. Tato již tradiční akce se stala jednou z nejoblíbenějších, které se na náměstí konají.
Trutnov, Královéhradecký kraj

Rockový festival TrutnOFF 2024

Známý a nejstarší festival svého druhu TrutnOFF se v loňském roce vrátil pod hory na trutnovské Bojiště. Představí se na něm přes šedesát kapel všech žánrů. Trutnoff bude ve znamení oslav 40 ti let od prvního pokusu o nezávislý festival.
Trutnov, Královéhradecký kraj

Rozhledna Eliška na Stachelbergu v Krkonoších

Rozhledna Eliška se nachází v nadmořské výšce 632 m uprostřed areálu dělostřelecké tvrze Stachelberg nedaleko Trutnova. Její výška dosahuje 24,5 metru, vyhlídkové plošiny se nacházejí 9,4 metru a 20,8 metru nad terénem.
Trutnov, Královéhradecký kraj

Venkovní úniková hra Boj o čs. pohraničí

Zábava, napětí, spolupráce, šifry úkoly, rébusy. Na atraktivním místě plném malých i velkých bunkrů – areál dělostřelecké tvrze Stachelberg mezi Trutnovem a Žacléřem. Pro skupiny 2-6 osob, rodiny s dětmi od 10 let.
Trutnov, Královéhradecký kraj

Naučná stezka Opevněné Trutnovsko

Naučná stezka vede po linii těžkého a lehkého opevnění, která v okolí Trutnova patří k nejmohutnějším pevnostním úsekům v bývalém Československu. V délce sedmi kilometrů vede po linii těžkých objektů a lehkého opevnění, od pevnosti Stachelberg k pěchotnímu srubu T-S 63 na okraji obce Libeč.
Žacléř, Královéhradecký kraj

Bret – Family Ski Park v Žacléři

Ski areál Arrakis v Prkenném Dole doplňuje středisko – Family Ski Park, které je určené pro celé rodiny, začínající lyžaře i školní výcviky. Sjezdovky jsou vhodné pro začínající, mírně pokročilé lyžaře, ale i snowboardisty. Při večerním lyžování si přijdou na své i zdatnější lyžaři.
Žacléř, Královéhradecký kraj

Renesanční zámek Žacléř

Jedná se o původně gotický hrad, který byl poprvé zmiňován roku 1334 v archivu kapituly pražské. Hrad byl roku 1523 vypálen a za Kryštofa z Gendorfu přestavěn na renesanční zámek. Zámek je v soukromém vlastnictví a veřejnosti nepřístupný.
Žacléř, Královéhradecký kraj

Kostel Nejsvětější Trojice v Žacléři

Kostel byl postaven v roce 1677 řádem jezuitů a v roce 1732 by barokně přestavěn. Součástí kostela je loretánská kaple z roku 1753. V sousedství kostela stojí pozdně barokní budova fary z roku 1793 s mansardovou střechou.
Žacléř, Královéhradecký kraj

Městské muzeum Žacléř

Městské muzeum Žacléř se nachází na Rýchorském náměstí v památkově chráněné budově bývalého okresního soudu. Kromě stálé expozice, zaměřené na historii regionu, pořádá pravidelně tématické výstavy různého zaměření, workshopy, výtvarné dílny, Muzejní noc a další akce.
Žacléř, Královéhradecký kraj

Žacléř s klasicistní radnicí a barokními domy

Dominantou Rýchorského náměstí je radnice v klasicistním stylu z doby kolem roku 1800, domy na náměstí jsou většinou empírové s podloubím v přízemí. Cennou stavební památku představují původní roubené dřevěnky ze 17. století.
Žacléř, Královéhradecký kraj

Ubytování a restaurace v okolí

Penzion u Pěti Buků v Trutnově

Penzion se nachází v Trutnově, který je právem nazýván Branou Krkonoš. Krásná krajina, nedotčená příroda, klid, pohoda, romantika – to vše a mnohem více vám naše okolí může nabídnout k prožití příjemné dovolené.
Trutnov, Královéhradecký kraj

Nouzové útulny v Krkonoších

Nouzové přístřešky slouží v horách při nepřízni počasí zbloudilým turistům, kteří se nestihli schovat před bouřkou, vánicí, větrem nebo deštěm, jako úkryt na pár hodin nebo i přes noc. V Krkonoších jich najdete šest, většinou v blízkosti křižovatek turistických cest.
Horní Maršov, Královéhradecký kraj

Glamping Yurtinbe – ubytování v jurtě

Návrat do panenské přírody, harmonické bytí v souladu s okolím, útěk od uspěchaného života ve městě. Dopřejte si blahodárný odpočinek v srdci lesů a pohoří severovýchodních Čech.
Bernartice, Královéhradecký kraj

Rýchorská bouda v Krkonoších

Rýchorská bouda stojí na nejvýchodnějším hřebeni Krkonoš v nadmořské výšce 1000 m. Je výjimečná pro svoji polohu v první zóně Krkonošského národního parku v klidné a doposud téměř neporušené krajině Rýchor.
Žacléř, Královéhradecký kraj

Nouzové útulny v Krkonoších

Nouzové přístřešky slouží v horách při nepřízni počasí zbloudilým turistům, kteří se nestihli schovat před bouřkou, vánicí, větrem nebo deštěm, jako úkryt na pár hodin nebo i přes noc. V Krkonoších jich najdete šest, většinou v blízkosti křižovatek turistických cest.
Svoboda nad Úpou, Královéhradecký kraj

Wellness Grund Resort

Kromě příjemného ubytování, kulinářského zážitku v restauraci a nádherné horské přírody si mohou návštěvníci užít relaxační služby v nově rozšířeném wellness centru.
Mladé Buky, Královéhradecký kraj

Hotel Davídek Trutnov

Hotel Davídek nabízí ubytování v Trutnově v 25-ti luxusních pokojích a dvou apartmá, ve třídě čtyř hvězdiček – First Class. Pokoje byly navrženy předními českými architekty a reprezentují současný design.
Trutnov, Královéhradecký kraj

Ski Hotel Svoboda nad Úpou

Nově zrekonstruovaný Ski Hotel v Krkonoších nabízí útulné ubytování v blízkosti Jánských Lázní a SkiResortu Černá hora.
Svoboda nad Úpou, Královéhradecký kraj