Úvod > Co chcete dělat? > Kultura > Zlatokopecký skanzen – za zlatou horečkou do Zlatých Hor
Kultura

Zlatokopecký skanzen – za zlatou horečkou do Zlatých Hor

Středověký hornický skanzen na řece Olešnici u Zlatých Hor vám v místě zvaném Údolí ztracených štol nabídne k prohlídce repliku dobových zlatorudných mlýnů ze 14. století, časů největší slávy dobývání zlata ve zdejším kraji.

Rudné mlýny v údolí Ztracených štol

Při cestě ze Zlatých Hor do Ondřejovic, leží malebné Údolí Ztracených štol. Říčka Olešnice zde opouští úzce zaříznutý úsek údolí a po miliony let ukládá zlato do náplavů. Zdejší rýžoviště byla těžena povrchově i hlubinně, tzv. měkkým dolováním. Pravý břeh Olešnice je poset pinkami, obvaly i odvaly. Je protkán nespočetnými kanály pro přívod vody do rýžovišť. Hlavní přívodní kanál je stále v provozu. Geologové v těchto místech prokázali vysoké obsahy zlata s opětovným nabohacováním. V hloubce cca 5 m bylo průzkumnou šachticí odhaleno vydřevené důlní dílo, zřejmě jedna ze ztracených štol, ukrývajících zlatonosné žíly.

V současné době je v tomto romantickém údolí vybudována replika středověkých hornických mlýnů s naučnou stezkou "Údolí ztracených štol". V mlýnici vám bude předvedeno drcení zlaté rudy a při troše štěstí si kousíček zlata můžete odnést domů. Oba dřevěné stroje, zhotovené podle dobových nákresů, jsou poháněny vodními koly, která čerpají energii z původního kanálu. Horský ráz údolí a postavení vodních kol v kaskádě kolmo ke svahu vytvářejí čarokrásné zákoutí. Jako by se zde opravdu čas zastavil. Naučná stezka vás přivede i k místu, "kde voda teče do kopce". Optický klam je na místě tak silný, že pozorovatel jen stěží pochopí umění dávných zlatokopů.
 

Hornická osada ve Zlatých Horách

Zlatokopecký skanzen ve Zlatých Horách byl rozšířen o Hornickou osadu. Jde o repliku dřevěného hornického srubu, kde mohou návštěvníci vidět také ukázky tradičních domácích řemesel včetně prezentace nástrojů a nářadí. Základem roubeného objektu hornické osady je vnitřní dvůr s hospodářskou částí, hrnčírnou a kovárnou. Obytnou část tvoří světnice, černá kuchyně a tkalcovna.

Hornická osada byla ve středověku uzavřeným opevněným komplexem, kde se jednak zpracovávala vytěžená ruda a kde žili horníci běžným životem. Později ve 14. století funkci obranné pevnosti k shromažďování vytěženého zlata převzal hrad Edelštejn. Hornická osada má svou zvoničku. Ta symbolizuje „pivní zvonec,“ který zavedl pro zdejší horníky prostřednictvím nového horního práva v roce 1524 biskup Jakub ze Salzy. Na přístupové cestě k hornické osadě stojí dřevěná replika strážní věže, která je přístupná a slouží jako vyhlídka.

V těsné blízkosti hornické osady se nachází závodiště se soutěžními klajmy. Tyto prostory jsou využívány při každoročních soutěžích v rýžování zlata o putovní pánev starosty města. Ve Zlatých Horách byla založena tradice rýžování zlata první soutěží v roce 1993. V roce 1996 proběhlo u rekreačního areálu Bohema Mistrovství Evropy v tomto klání. Nejprestižnější soutěží bylo ovšem mistrovství světa v roce 2010, které se již uskutečnilo v prostorách zdejšího skanzenu.

Zlatokopecký skanzen Zlaté Hory

Aktuality

Křížová stezka 2024

Křížová stezka je závod horských kol v okolí Zlatých Hor s nejvyšším bodem Příčný vrch.
Zlaté Hory, Olomoucký kraj

Mistrovství světa v rýžování zlata ve Zlatých Horách

Město Zlaté Hory vděčí za svou existenci středověkému dobývání zlata. Své zkušenosti si mezi sebou poměří ostřílení zlatokopové i začátečníci.
Zlaté Hory, Olomoucký kraj

Dvě míle Josefa Odložila

2 mile Josefa Odložila je tradiční závod v přespolním běhu, který se koná v okolí chaty Férovka na Rejvíze.
Jeseník, Olomoucký kraj

Odemykání Mechových jezírek na Rejvízu 2024

Tradiční akce, letos již 20. ročník, zahajující turistickou sezónu na Rejvízu. Společenská, kulturně zábavná akce pro děti i dospělé doplněná o speciální gastro nabídku jednotlivých místních restaurací.
Zlaté Hory, Olomoucký kraj

Ahoj léto

Loučení se školním rokem je určeno pro veřejnost, ale také pro děti z taneční školy, které zde dostanou vysvědčení za uplynulý školní rok. Děti, které u nás nejsou zapsané do zájmového kroužku si můžou vyzkoušet náčiní a prvky z oborů, které nabízíme.
Česká Ves, Olomoucký kraj

Lucie Králíková – Efemér – Týden v domě

S Lucií Králíkovou prožijeme společně Svatý týden v galerii a krajině přilehlého okolí. Zahradní architektka, umělkyně a autorka projektu Efemér se věnuje komunitně a participativně laděným akcím, pěším poutím, rituálům a slavnostem.
Jeseník, Olomoucký kraj

177. zahájení lázeňské sezóny v Jeseníku

Tradiční zahájení lázeňské sezóny v Jeseníku a Priessnitzových léčebných lázních. Slavnostní zahájení sezóny s programem.
Jeseník, Olomoucký kraj

Trofeo Niké Jeseníky 2024

Druhý zářijový víkend se můžete těšit na setkání historických veteránů a jejich milovníků, koná se již 24. ročník Podhorské jízdy veteránů. Motem akce je Zpomal a rozhlédni se.
Jeseník, Olomoucký kraj

Lyžařský areál Příčná ve Zlatých horách – v zimní sezóně 2022/2023 není v provozu

Lyžařský areál Příčná není v provozu z důvodu jeho prodeje. Nového majitele hledá od roku 2021.
Zlaté Hory, Olomoucký kraj

Skiareál Dolní Údolí – U Pekina ve Zlatých Horách

Skiareál U Pekina se nachází v krásném prostředí Jeseníků ve Zlatých Horách – Dolní Údolí přimo u wellness penzionu Hotýlek U Pekina. Je ideálním místem pro strávení rodinné dovolené na lyžích nebo pro pořádání lyžařských výcvikových kurzů.
Zlaté Hory, Olomoucký kraj

Hrad Edelštejn – kdysi nejmohutnější pevnost na Jesenicku

Z kdysi nejmohutnější a nejvýstavnější středověké pevnosti na Jesenicku do dnešních dnů mnoho nezbylo. Poslední zarostlé zbytky Edelštejna se nacházejí na protáhlém výběžku Příčného vrchu u Zlatých Hor (697 m n.m.). Jméno hradu souvisí s těžbou vzácných kovů v okolí.
Zlaté Hory, Olomoucký kraj

Hornická naučná stezka ve Zlatých Horách

Zlatohorská hornická naučná stezka prochází nejvýznamnějšími hornickými památkami u Zlatých Hor, z nichž bylo 10 vyhlášeno za kulturní památky. Na jednotlivých zastaveních se seznámíte s příklady těžby sedimentů i primárních rud a jejich úpravou, od nejstarších až po novodobá díla.
Zlaté Hory, Olomoucký kraj

Království Zlatokopa Henryho

Poznáte neuvěřitelnou životní cestu legendy československého trampingu a zlatokopectví Zlatokopa Henryho.
Zlaté Hory, Olomoucký kraj

Městské muzeum Zlaté Hory

Muzeum hornictví, čarodějnických procesů a historie ve Zlatých Horách a okolí. Zlatohorsko je kraj, jehož tvář poznamenalo zlato, kraj kde poznáte tajemství středověkých štol a hradů, hrůzy čarodějnických procesů, války evropských velmocí, přírodu doby ledové i romantiku lidových roubených domků.
Zlaté Hory, Olomoucký kraj

Poutní místo Maria Hilf v Jeseníkách

V lesích jižně od Zlatých Hor se nachází obnovený poutní areál, zasvěcený Panně Marii Pomocné – Ochránkyni nenarozených (zvané jako Maria Hilf). Před druhou světovou válkou sem ročně přicházelo až sto tisíc poutníků, za komunistického režimu poutní místo pustlo a chátralo.
Zlaté Hory, Olomoucký kraj

Naučná stezka Údolím Javorné

Naučná stezka vede údolím Javorná po modré turistické značce z místa zvaného „Prameny Javorné“ a končí u tzv. „Waňkova kříže“ nad Ondřejovicemi. Má 7 zastavení a její délka je 4,2 km.
Zlaté Hory, Olomoucký kraj

Ubytování a restaurace v okolí

Restaurant a penzion V Gruntě

V překrásném údolí řeky Olešnice nedaleko Zlatých Hor uprostřed obce Dolní Údolí najdete Penzion V Gruntě, kde je hostům k dispozici stylová restaurace s krbem, nekuřácká jídelna s vyhlášenou domácí kuchyní, vyhřívaná vana, sauna finská, parní a infrasauna s ochlazovacím bazénem nebo sprchou.
Zlaté Hory, Olomoucký kraj

Hotel Praděd Thamm

Hotel Praděd Thamm se naleznete v nedotčené přírodě divokých Jeseníků. Překrásná a liduprázdná příroda je ideálním místem pro odpočinek a nabízí celou řadu příležitostí pro aktivní i pasivní relax.
Zlaté Hory, Olomoucký kraj

Hotýlek U Pekina – penzion Jeseníky

Penzion Jeseníky vám nabízí velmi pěkné stylové ubytování v rekonstruovaném interiéru venkovské hospůdky. Penzion byl postaven již na konci 18. století a nachází se v Jeseníkách v oblasti Dolního Údolí ve Zlatých Horách, které je obklopeno horskými masivy s nejrozmanitějšími zajímavostmi.
Zlaté Hory, Olomoucký kraj

Horské apartmány Rejvíz

...kouzelné místo v srdci Jeseníků, které zažehne ve vašem srdci emoce. Příjemné apartmány s překrásnými výhledy se nacházejí v klidné části horské osady Rejvíz. Ideální poloha uprostřed přírody a turistických cílů umožňuje zažít jak dny plné aktivního odpočinku, tak i sladkého lenošení.
Zlaté Hory, Olomoucký kraj

Penzion Maya

Penzion na samotě v Jeseníkách je ideálním místem pro odpočinek a relaxaci.
Zlaté Hory, Olomoucký kraj

Hotel Franz – kouzlo první republiky v Jeseníkách

Stylový prvorepublikový hotel se nachází v srdci Jeseníků na Rejvízu. Hotel uchvátí také stylovou restaurací a skvělou obsluhou. Okolní příroda jesenických hor bude pro vás balzámem pro duši.
Zlaté Hory, Olomoucký kraj

Penzion Rejvíz v Hrubém Jeseníku

Penzion Rejvíz stojí ve stejnojmenné osadě Rejvíz – nejvýše položené osadě (778 m n. m.) v Hrubém Jeseníku, obklopená hlubokými lesy, přírodní rezervací a mechovými jezírky. Tiché a klidné místo dává vynikající podmínky pro rekreaci dospělých i rodin s dětmi.
Zlaté Hory, Olomoucký kraj

Chata Čertovy kameny

Turistická chata Čertovy kameny nabízí ubytování s kapacitou 38 lůžek ve dvoulůžkových, třílůžkových a čtyřlůžkových pokojích se sociálním zařízením, televizí a satelitem. Součástí chaty je i restaurace s možností venkovního sezení na dvou terasách.
Česká Ves, Olomoucký kraj