Úvod > Co chcete dělat? > Příroda > Zoo Liberec – dobrodružství z poznání
Příroda

Zoo Liberec – dobrodružství z poznání

Nejstarší zoologická zahrada v bývalém Československu byla založena už v roce 1904. Pouze v Zoo Liberec můžete spatřit vzácné kopytníky urialy bucharské (Ovis orientalis bocharensis) nebo primáty mangabeje žlutobřiché (Cercocebus agilis chrysogaster) a paviány pláštíkové (Papio hamadryas).

Liberecká zoo chová kolem 170 druhů zvířat o celkovém počtu více než 1000 jedinců. Zcela výjimečná je jedna z nejucelenějších kolekcí dravců na starém kontinentu, v níž nechybí například orlosupi bradatí, orli královští a skalní. Zoo se chlubí i největší chovnou skupinou kriticky ohroženého osla somálského (Equus africanus somaliensis) v Česku, jediným chovem himálajského nahura modrého (Pseudois nayaur) v Česku i tradičně početnou skupinu populárních šimpanzů (Pan troglodytes). Mezi další návštěvnicky oblíbená zvířata patří především pandy červené, kočkovité šelmy – levharti sněžní i čínští, lvi, gepardi i rysi karpatští, sloni indičtí, žirafy Rothschildovy, zebry bezhřívé i Chapmanovy či lachtani hřivnatí a nejrůznější tropičtí živočichové.

Takiny čínské zoo přivezla v roce 2002 ze Zoo Peking, už po dvou letech se narodilo první mládě – samec Golda. Od té doby se pak skupina rozrostla o více než třicet mláďat tohoto himálajského sudokopytníka, kteří byli za účelem založení dalšího chovu postupně transportování do dalších zoologických zahrad. Z dravců si největší pozornost zaslouží především orlosup bradatý, který je zapojen do projektu repatriace, tedy návratu do volné přírody. 

Liberecká zoo je se svou rozlohou necelých 14 hektarů ideální pro celoroční výlety rodin s malými dětmi. Příjemné prostředí na úpatí Jizerských hor doplňují četná občerstvení. Prohlídkovou trasu si můžete zpestřit poslechem zpěvu ohrožených ptáků na jedinečném orloji. Ten najdete ve spodní části zoologické zahrady.

Zoo Liberec chová velmi různorodé druhy zvířat s různým denním rytmem, chováním i návyky. Bez upozornění by mohly některé aktivity zvířat návštěvníkům uniknout. Přijměte tedy pozvání na „tichá setkání“ u některých výběhů – jde však o zvířata, záruka akce ve výběhu nemůže být stoprocentní. Časy je potřeba brát s malou tolerancí +/- pěti až deseti minut. Doporučujeme vám zastavit se u níže uvedených expozic v daných časech, kdy se podle zkušenosti našich ošetřovatelů zvířata obvykle předvádí, věnují krmení nebo nějaké jiné zvláštní aktivitě. Nejde o komentované setkání, ale o možnost užít si zajímavé momenty že života zvířat v lidské péči.“

Zoo Liberec nabízí zážitkový program Ošetřovatelem v zoo. V rámci speciálního programu tak může každý laik starší 18 let na vlastní kůži poznat, jak vypadá jeden pracovní den ošetřovatele.

Provozovatel

Zoo Liberec (Krajský úřad LB kraje)

Lidové sady 425/1
460 00 Liberec
Tel.:
+420 482 710 616
Tel.:
+420 482 710 617
Email:
info@zooliberec.cz
WWW:
https://www.zooli...
GPS:
50,777103 15,077618
 
Region:
Liberecký kraj
Oblast:
Jizerské hory
Město:
Liberec
Tipy na výlet:
Liberec a okolí
 

Cena

Cena: 160 Kč

Snížená cena: 120 Kč

Rodinná cena: 490 Kč

Poznámka:V zimní sezoně (listopad - březen): dospělí za 130 Kč, děti za 90 Kč

 

Časová náročnost

3,0 hodiny

 
 

Aktuality

Orchideje a zimní květy v Botanické zahradě Liberec

Botanická zahrada Liberec, vědoma si vzácnosti zeleně a květů v zimním období, se v zimním období chlubí svými tropickými rostlinami, zejména orchidejemi. Jejich sbírka je nejrozsáhlejší v České republice. Aktuálně kvetou nejhezčí z orchidejí rodu Calanthe, jež rostou v jihovýchodní Asii.
Liberec, Liberecký kraj

Příměstský výtvarný tábor – Poklady přírody v Liberci

Tábor pro všechny děti, které baví kreslení, malování a tvoření s ním spojené. Každý den od 8 do 16 hodin.
Liberec, Liberecký kraj

Příměstský taneční tábor Mix Dance na téma Coco

Příměstský tábor pro všechny děti, které baví tanec. Od 5 do 17 let. Tábor probíhá každý den v době od 8 do 16 hodin, ve čtvrtek do 18 hodin.
Liberec, Liberecký kraj

Příměstský tábor angličtina hrou

Letní tábor s výukou anglického jazyka vhodný pro všechny děti s chutí naučit se anglický jazyk. Každý den od 8 do 16 hodin.
Liberec, Liberecký kraj

Příměstský sportovní tábor pro děti

Tábor pro všechny děti, které baví pohybové hry, zdolávání překážek a hry s míčem.
Liberec, Liberecký kraj

Výlet do muzea čokolády Chocotopie v Praze

Děti, máte rádi čokoládu? Pojeďte s námi do sladkého světa Chocotopie.
Liberec, Liberecký kraj

Výlet na zříceninu hradu Zvířetice a návštěva syslí kolonie v Mladé Boleslavi

Pro všechny aktivní děti, které mají rády výlety a jsou zvyklé na delší chůzi. Prozkoumáme tajemství zříceniny hradu Zvířetice a podíváme se jak si žijí syslíci.
Liberec, Liberecký kraj

Tábor s výlety do okolí Liberce – Lovci zážitků

Tábor pro všechny zvídavé aktivní děti, které rády chodí na výlety.
Liberec, Liberecký kraj

Ošetřovatelem v zoo Liberec – zažijte ojedinělý pohled do zákulisí zoologické zahrady

Zážitkový vzdělávací program Půlden ošetřovatelem v zoo nabízí Zoo Liberec od začátku hlavní sezóny 2010. V rámci speciálního programu tak může každý laik starší 15 let na vlastní kůži poznat, jak vypadá jeden pracovní den ošetřovatele.
Liberec, Liberecký kraj

ELpass výhodná vstupenka v Libereckém kraji

Využijte výhodnou společnou vstupenku eLpass na několik atraktivních míst v Libereckém kraji!
Liberec, Liberecký kraj

Ptačí orloj v Zoo Liberec

Na Mezinárodní den zvířat byla v liberecké zoo otevřena nová atrakce – ptačí orloj, který má připomínat ohrožené druhy pěvců. Najdete ho ve spodní části zoologické zahrady.
Liberec, Liberecký kraj

Vyhlídková věž Lidových sadů v Liberci

V okolí Liberce se nachází několik vyhlídkových staveb. Nejblíže centru jsou Lidové sady, honosný společenský a restaurační podnik, který se dodaleka pyšní vysokou vyhlídkovou věží, která poskytuje krásný výhled na město Liberec.
Liberec, Liberecký kraj

Dětský koutek v Lidových sadech v Liberci

Dětský koutek se nachází v krásné a klidné lokalitě Liberce – Lidové sady v blízkosti liberecké Zoo. Děti si zde užijí vodní fontány, vláček, ruské kolo, bludiště, prolézačky, skluzavky, kolotoče, houpačky, pískoviště a další atrakce.
Liberec, Liberecký kraj

Botanická zahrada v Liberci – nejstarší botanická zahrada v České republice

Má nejpestřejší sbírky exotických rostlin, obsahující také unikáty: nejstarší kamelie v Evropě a nejdéle pěstovanou bonsaj v Evropě. Doménami zahrady jsou sbírky orchidejí, kapradin, broméliovitých rostlin a masožravých rostlin. K tradici patří i pavilon akvárií.
Liberec, Liberecký kraj

Adi – kroužky a tábory pro děti z Liberce a okolí

Volnočasové aktivity pro děti i dospělé – celoroční kroužky, víkendové akce, letní tábory.
Liberec, Liberecký kraj

Dům Karla Hubáčka v Liberci

Montovaný dům, navržený předním českým architektem Karlem Hubáčkem, představuje bezesporu nejzajímavější realizaci v oblasti individuálního bydlení na přelomu padesátých a šedesátých let 20. století.
Liberec, Liberecký kraj

Ubytování a restaurace v okolí

Restaurace Rybářská bašta Liberec

Stylová restaurace s venkovní terasou ležící v blízkosti Zoo Liberec a Botanické zahrady.
Liberec, Liberecký kraj

Kavárna Bez konceptu – stylová kavárna ve Starém Harcově

Stylovou kavárnu s nezaměnitelnou atmosférou a výbornými výrobky najdete ve Starém Harcově, poklidné části Liberce. Ochutnat můžete vynikající kávu, míchané koktejly nebo domácí dezerty.
Liberec, Liberecký kraj

Kavárna Bez konceptu v Liberci

Nově otevřená kavárna v lednu 2013 v budově TUL. Nabízí nekuřácké prostředí s venkovní terasou a bezbariérovým vstupem. Těšit se můžete na milou a vstřícnou obsluhu, moderní interiér s domácí atmosférou.
Liberec, Liberecký kraj

Restaurace ZOO 1320 v Liberci

V bývalé hale pro prodej koberců naleznete podnik na pomezí kavárny a restaurace. Mladým výtvarníkům a architektům se zde podařilo vytvořit nápaditý prosklený interiér se zajímavou malbou na jediné pevné zdi.
Liberec, Liberecký kraj

Wellness penzion U Muzea

Příjemné ubytování v rodinném penzionu v nejhezčí části města Liberec obklopené zelení. Centrum města je vzdáleno pár minut chůzí.
Liberec, Liberecký kraj

Villa Bílý mlýn – restaurace a penzion v Liberci

Restaurace v tónech krémové a hnědé barvy, se zlatavými štukovými dekoracemi, si vás získá útulnou atmosférou. Pochutnat si můžete na francouzské a středomořské kuchyni, francouzských krajových specialitách i domácích dezertech.
Liberec, Liberecký kraj

Liberecká výšina – dominanta města Liberec

Rozhledna s restaurací schovaná v lesích na Lidovými sady vás uhrane jistou démoničností. Více než 111 let stará budova je totiž postavena ve stylu středověkého hradu. Výhled si zde můžete vychutnat z 25 metrů vysoké pětiboké věže.
Liberec, Liberecký kraj

Inter hostel Liberec

Levné ubytování v Liberci, pronájem prostor pro školení, firemní akce, konference s kapacitou ubytování 90 lůžek. Hostel poskytuje levné, ale moderní ubytování nedaleko liberecké přehrady a centra města Liberce.
Liberec, Liberecký kraj