Úvod > Co chcete dělat? > Gurmánská turistika > Česká kuchyně a regionální produkty

Česká kuchyně a regionální produkty celá ČR

Silné chutě a pestré variace jídel a nápojů – to je poctivá česká kuchyně! Pokud se rádi vracíte k původní typické gastronomii, která staví na tradici a historii, jste na správném místě: máme spousty tipů pro milovníky původních receptur a regionálních dobrot, měnících se podle ročních období.

Oplatky, trubičky, uši a tvarůžky

Protože láska k cestování prochází žaludkem, některá místa budete mít už navždy spojená s určitými chutěmi a vůněmi. Ostatně proč lázeňské oplatky nejlépe chutnají v lázních, kdežto doma už to nikdy není ono? Dobře to ví i ti, kdo putují jižní Moravou za vínem, i ti, kteří si v Hořicích koupí slavné hořické trubičky. Podobně musíte v Pardubicích ochutnat sladké perníčky, ve Štramberku pověstné perníkové uši a v Lošticích na Olomoucku tvarůžky.
 

Kuchyně jako ve středověku

Chcete si pochutnat na tradičních jídlech a vychutnat si gastronomii se zapálením pro věc? Vyzkoušejte středověké krčmy, které se snaží napodobit autentické prostředí nejenom jídelním lístkem, ale také oblečením a mluvou personálu, interiérem a dalšími detaily. K těm nejvyhlášenějším patří středověká krčma se středověkým hotelemDětenicích, ŠatlavaČeském Krumlově či krčma U Rudolfovy kratochvíle na zámku Zbiroh. Dávné časy na vlastní kůži zažijete i ve Středověké krčměPísku.
 

Sláva meruňkám aneb expozice regionální kuchyně

Rádi byste navštívili muzea, věnovaná regionálním potravinám a dobrotám? V jejich čele stojí Muzeum olomouckých tvarůžkůLošticích, v Ekocentru Trkmanka ve Velkých Pavlovicích objevíte expozici věnovanou oblíbeným meruňkám; vyhovuje jim místní půda i klima a v okolí se pěstují už 200 let. Raritou je Muzeum másla ve středočeských Máslovicích; co na tom, že název obce není odvozen od másla jako potraviny, ale od starobylého rodu Masloviců, když se v jejím znaku hrdě skví máselnice?
 

České speciality pro čtyři roční období

Portál Kudy z nudy nabízí skvělé menu pro každé roční období! Na podzim vám naservírujeme tradiční výlovy rybníků, jablečné slavnosti a pečené husy, zalévané Svatomartinským vínem, pak přijdou na řadu Vánoční trhy provoněné svařeným vínem a punčem. Zima patří polévkám, uzenému a masopustním dobrotám, které na jaře vystřídají bylinky a chřest, zatímco léto voní jahodami, borůvkami, meruňkami a dalšími sezonními dobrotami. Pokud se vám už nyní sbíhají sliny, stačí sledovat náš kalendář akcí!
 
Zobrazit celý popis
Spoustu dobrého jídla, pití, zábavy a rekordů si užijete ve Frýdku-Místku
13. srpen 2018 10:26

Spoustu dobrého jídla, pití, zábavy a rekordů si užijete ve Frýdku-Místku

Frýdek-Místek
Svátek dobrého jídla a pití ve Frýdku-Místku pro letošní rok připadá na sobotu 18. srpna 2018. Zdejší Park Pod zámkem ožije dalším ročníkem gastrofestivalu Frýdek≈Místek plný chutí a jubilejním X. ročníkem Beskydských rekordů. Park Pod zámkem se v jeden den promění v jedno velké bistro, ve kterém budou různí prodejci nabízet návštěvníkům své speciality. Vedle burgerů, řízků, guláše, pomazánek, trhaných mas a cukrářských výrobků se ve stáncích objeví i něco netradičního jako například šnečí speciality, indická, bengálská, maďarská kuchyně nebo v poslední době trend v podobě rolované zmrzliny.