Úvod > Aktuality > Spilka, šnyt a červeňák aneb šest největších zimních a jarních pivních akcí

Spilka, šnyt a červeňák aneb šest největších zimních a jarních pivních akcí

Vydáno 16. února 2018 Gurmánská turistika
Už se vám stýská po báječných letních pivních slavnostech s muzikou, zábavou, soutěžemi a hlavně se spoustou piva? Ani v zimě nepřijdete zkrátka, na zimu a jaro se chystá řada pivních akcí a přehlídek. Čekání můžete vyplnit také nejrůznějšími hříčkami a kvízy.
Pivo je zkrátka v Česku populární a pivovary nabízejí kromě akcí i řadu dalších aktivit, od exkurzí a kurzů vaření piva přes seznámení s kompletním výrobním procesem, správným čepováním piva, až po relaxačně poznávací víkendy.

Na nich se dozvíte řadu pro milovníky piva zcela nezbytných informací. Manuál pivního znalce nezahrnuje jen základní informace, například že základními ingrediencemi pro výrobu piva jsou ječmen, chmel, voda a kvasnice nebo že stupňovitost piva neoznačuje množství alkoholu, ale obsah všech extraktivních látek v mladině, ale měl by z vás udělat opravdové fajnšmekry. Po absolvování takových kurzů budete spolehlivě sypat z rukávu, čím se ležáky liší od stoutů, k čemu slouží sladovna, hvozd, varna nebo spilka anebo že nejrozšířenější odrůdou chmele v Česku je Žatecký poloraný červeňák.

Dozvíte se také, jak se vytáčí hladinka, šnyt, mlíko a čochtan. Základem umění každého hospodského je hladinka, velké pivo s pěnou až po okraj sklenice, ovšem pozor: čepované na jeden zátah a nikoli nadvakrát. Mlíko skutečně vypadá jako sklenice plná mléka, ale jde o krémovou pivní pěnu, jemnější a sladší než pouhé pivo. Protikladem mlíka je čochtan, který naopak nemá pěnu žádnou a sklenice je až po okraj plná piva. Každé chutná jinak, každé má své příznivce a odpůrce. Na pivních akademiích a kurzech se je můžete naučit čepovat i vy, ovšem není to hračka, vyžaduje to trpělivost a cvik – daleko jednodušší je zkrátka pivo pít.
 

Pivní festival v Českých Budějovicích

Sbírka nálepekJe naprosto nezbytné ověřit si teorii v praxi. První ideální příležitost máte v Českých Budějovicích na Mezinárodním pivním festivalu, který se zde právě koná. Veřejná část programu probíhá od středy 14. do soboty 17. února v kulturním domě Gerbera, a denně od 16:00 do 24:00 hodin zde můžete ochutnat piva nejen evropských pivních velmocí, ale i piva nepříliš známá a neméně zajímavá z různých koutů světa. V centru pozornosti je soutěž o Zlatou pivní pečeť, certifikované ocenění piva v největší a nejstarší degustační soutěži v Česku. Vstupné an festival stojí 130 Kč.
 

Další pivní festivaly, slavnosti a přehlídky

pivovarDo kalendáře akcí, které byste letos neměli zmeškat, si určitě zapište Festival chutí, který proběhne v Brně od 1. do 3. března 2018. Festival nabídne dokonalý zážitek pro všechny milovníky dobrého jídla a pití. Hlavní součástí je festival minipivovarů, kde se představí přes 50 českých a moravských minipivovarů. Těšit se můžete také na hudební doprovodný program.

Pražský Festival Piva přinese 23. a 24. března 2018 jedinečnou možnost si vychutnat skvělé pivní speciály českých sládků, ale také se podívat do prostor nejstaršího nákupního domu v České republice. Vystavovat bude až 30 českých pivovarů, kteří představí to nejlepší ze své produkce.

Pivo s pěnouVe dnech 28. až 31. března budou v hotelu Palcát v Táboře probíhat Pivní slavnosti Tábor 2018. Stejně jako v minulých letech proběhne v husitském městě soutěž o Zlatý pivní pohár 2018, která je rozdělena do pěti kategorií: nealkoholické pivo, desítka, jedenáctka, dvanáctka, a pivní speciál. Jednotlivé pivní vzorky hodnotí sami návštěvníci po dobu čtyř dnů a to přímo u výstavních stánků pivovarů, kde mohou odevzdat kartičku s označením kategorie. Při slavnostním zakončení jsou pak vyhlášena vítězná piva. Celý festival doprovází různorodý hudební program, který minulý rok čítal takové hvězdy jako Blue Effect, Keks nebo skupinu No Name.


Zahájení sezón v Chodovaru a Český pivní festival

PivovarPro milovníky piva a kuriózních soutěží je tím pravým místem Slavnostní zahájení pivní sezony 2018 a 20. ročník unikátní barmanské soutěže Chodovar Cup 2018. Pokud chcete vidět, jak dopadne štafetový běh s dubovým pivním sudem z Bavorska do Chodovaru, stačí v sobotu 21. dubna přijít na nádvoří před restauraci Stará Sladovna v areálu Rodinného pivovaru ChodovarChodové Plané.

Připojme ještě pozvánku na Český pivní festival, který na sedmnáct dní od 10. do 26. května zaplní Letenskou pláňPraze. Jeho konec se kryje s další velkou akcí, 17. ročníkem pivního festivalu Beerfest Olomouc, jenž se koná od 24. do 26. května 2018.
 
Jak se pivo vaří – prohlídkový okruh pivovarem Gambrinus

Jak se pivo vaří – prohlídkový okruh pivovarem Gambrinus

V pivovaru Gambrinus se lidé dozvědí více o jeho historii i vaření piva Nahlédnou do původních i současných výrobních prostor a samozřejmě ochutnají, co se zde právě navařilo. Součástí trasy je i senzorická prezentace surovin nebo škola čepování piva.

Kurzy vaření piva v minipivovaru Jihočeské univerzity

Kurzy vaření piva v minipivovaru Jihočeské univerzity

Jihočeská univerzita nabízí kurzy vaření piva pro veřejnost. Zájemci se při nich dozvědí o postupech při výrobě i to, jaké suroviny jsou pro nápoj vhodné.

Škola čepování piva Pilsner Urquell

Škola čepování piva Pilsner Urquell

Přímo v pivovaru vás naučíme zábavnou formou správné zásady čepování a dozvíte se o pivu Pilsner Urquell vše!

Další aktuality

13.9.
2018
Podzimní výlovy rybníků 2018

Podzimní výlovy rybníků 2018

Jižní Čechy | Gurmánská turistika
15.8.
2018
V Třeboni vypuknou tradiční Rybářské slavnosti

V Třeboni vypuknou tradiční Rybářské slavnosti

Jižní Čechy | Gurmánská turistika
9.7.
2018
V Borovanech se bude o víkendu vše točit kolem borůvek

V Borovanech se bude o víkendu vše točit kolem borůvek

Jižní Čechy | Gurmánská turistika