Úvod > Aktuality > Skvělé podniky v Praze rostou jako houby po dešti!
Gurmánská turistika

Skvělé podniky v Praze rostou jako houby po dešti!

  • Vydáno28. ledna 2016
Hlásí se velký boom skvělých podniků, co rozhodně stojí za navštívení – ať už na ranní kávu, brunch, pracovní schůzku, posezení s přáteli či večerní skleničku. Milovníci dobrého jídla a pití se mají na co těšit a pokud jste nezaznamenali, žádný z těchto podniků, vězte, že je skutečně, co napravovat!

Kam za vynikající kávou?

kávaZnáte výbornou kavárnu Můj šálek kávy v Karlíně, o které se psalo i ve světovém prestižním deníku The Guardian? Že ano? Máme pro vás skvělé zprávy, v Bubenči vyrostla této kavárně „malá“ sestřička, jmenuje se kavárna Místo. Pokud navštívíte webové stránky, uvidíte, že to může být Místo pro vás, to správné Místo pro vaši pracovní schůzku, na snídani Místo doma, kde mají zkrátka Místo pro každého. Až toto "místo" navštívíte, pochopíte, proč se jedná o "malou" sestřičku. Ve skutečnosti je kavárna Místo vzdušná, světlá kavárna, pyšnící se obrovským, moderním prostorem, díky práci architektů hodných skutečného uznání. Pro začátek vyzkoušejte Místo jako místo pro brunch anebo odpolední snídani, ano! V Místě se totiž snídaně servíruje celý víkend, po celý den bez pardonu.

Zaznamenali jste oblíbený Ema espresso bar na Florenci? Jedná se o první espresso bar tohoto konceptu v Praze a těší se velké úspěšnosti. Věřte, že zde si užijete kávu i na stojáka! Mají totiž pořád plno, což je nejlepší reklama podniku na světě. A není se čemu divit – v roce 2014 vyhrála první místo za nejlepší podnik v kategorii Café bar/kavárna prestižní gastronomické soutěže nejlepších podniků v České Republice Czech Prague Awards, a v roce 2015 se umístila na krásném 2. místě.
 

Vyzkoušejte dobroty z Ambiente

ambienteKdyž už je řeč o dobré kávě, brunchů a nových podnicích. Donesla se vám velkolepá zpráva o horké novince pražské gastronomické scény? Vracíme se zpět do Karlína, do industriálního prostoru, do zbrusu nově otevřeného podniku Eska. Dovolte nám malé seznámení, Eska patří do rodiny Ambiente, velkého "impéria" Tomáše Karpíška. Určitě budete znát například české restaurace s výborným plzeňským pivem Lokály, Čestr, kde jak už název napovídá, se servíruje výborné české hovězí maso – český strakatý skot, či například brasilské restaurace Brasileiro, se svým neobvyklým konceptem "all you can eat", ano dnes už ne tolik neobvyklým, ale ve své době otevření patřili zakladatelé k průkopníkům a další podniky zaměřené například na italskou kuchyni. Mezi poslední počiny patří otevření řeznictví Naše Maso, kde si můžete jak nakoupit uzeniny, šunku od kosti, párky apod. vše vlastní výroby anebo i masa z chovu čestr či přeštických vepřů „přeštíků“. Obchod slouží zároveň i jako bistro. Máte chuť na "tatarák", či pořádnou porci masa, kterou si sami vyberete, a kuchaři vám přímo připraví na grilu steak na objednávku? Jste tu na správném místě. Při čekání na objednávku si můžete sami natočit pivo. Pohádka pro milovníky masa? Ano!

eskaV případě Esky se jedná o nový koncept a to o dlouho plánovanou pekárnu. Nemluvíme ovšem jen tak o ledajaké pekárně, jak je vám již jasné z popisu obyčejného neobyčejného řeznictví. Výjimečný podnik Eska, řídící se mottem: „Zpátky do přírody“, nabízí českou kuchyni inspirovanou severskou filozofií. Charakterizuje ji návratem k tradičním úpravám jídel dle poctivých receptur našich babiček, ba i prababiček, chutná nevšední příprava jídel, kde se klade důraz na lokální soběstačnost surovin a vaření bez odpadu. Eska je tudíž nejen pekárnou, ale i kavárnou s výběrovou kávou české pražírny Doubleshot a také restaurací na obědy, ale také na tzv. fine dining večeře. Tomáš Karpíšek společně se šéfkuchařem Martinem Štanglem vypracovali "Manifest moderní české kuchyně", o kterém se můžete dočíst v jejich občasníku restaurace Eska anebo na internetových stránkách.
Eska Karlín

Eska Karlín

Eska na Praze 8 v Karlíně je restaurace s pekárnou, která spojuje staré a nové. V moderní podobě vám přesunou na talíř to, co je běžně kolem nás – zeleninu od kořene až po listy, divoké bylinky i ohněm vypečený chleba.

Restaurace Lokál – česká kuchyně té nejlepší kvality

Restaurace Lokál – česká kuchyně té nejlepší kvality

Stýská se vám po klasických pokrmech české kuchyně, které se v mnoha restauracích již skoro nevyskytují? Už dlouho jste neviděli domácí houskový knedlík, nebo omáčku, která nepřišla do styku s instantním práškem? Pak je Lokál, jehož hlavní filozofií je čerstvost surovin a poctivá práce kuchařů, ta pravá volba pro vás.

Ema espresso bar

Ema espresso bar

Špičková kavárna berlínského střihu s nabídkou výběrové kávy od nás i ze zahraničí, která nabízí kromě espressa i alternativní metody přípravy. Ema espresso bar v Praze na Florenci, v Karlíně a na Palmovce.

Kavárna Místo v pražských Dejvicích

Kavárna Místo v pražských Dejvicích

V pražských Dejvicích najdete vynikající kavárnu Místo, která připravuje kávu české pražírny výběrové kávy Doubleshot. Na své si tu přijde každý, kdo má rád kvalitní kávu, domácí sladkosti a bistro styl kuchyně.

Brasileiro U Zelené žáby – brazilská restaurace v Praze

Brasileiro U Zelené žáby – brazilská restaurace v Praze

Originální brazilské churrasco-rodizio rodiny Ambiente v centru Prahy. Dát si zde můžete grilované jihoamerické hovězí maso, dobroty ze salátového baru, caipirinhu či brazilské dezerty. Vše funguje na principu "sněz, co můžeš".

Můj šálek kávy – kavárna v srdci Karlína

Můj šálek kávy – kavárna v srdci Karlína

Naše kavárna s nezaměnitelnou atmosférou vám nabídne nejen výbornou čerstvou kávu z vlastní pražírny, domácí kuchyni a dorty, ale také jednu ingredienci, kterou nenajdete nikde jinde.

Restaurace Čestr – steakhouse z rodiny Ambiente

Restaurace Čestr – steakhouse z rodiny Ambiente

Pečlivě vybrané hovězí maso v mnoha labužnických úpravách, Plzeň z tanku a příjemné stylové nekuřácké prostředí – to je steakhouse Čestr.

Řeznictví a bistro Naše maso

Řeznictví a bistro Naše maso

V řeznictví Naše maso vám nabízí to nejlepší maso, ze kterého vaří v restauracích Ambiente. Vyzrálé hovězí plemene „čestr", šťavnaté maso přeštického vepře a vlastní uzeniny, za jejichž kvalitou si stojí šéfkuchaři restaurací Ambiente.

Další aktuality

Staroměstská a Malostranská mostecká věž: brány Karlova mostu, které se pletou i Pražanům

Nabízejí krásný výhled, spoustu zajímavých informací o historii Prahy a také nejedno středověké tajemství. Mostecké brány Karlova mostu sloužily jako strážkyně Starého Města a Malé Strany. Obě se mohly uzavřít a nepovolaným osobám tak znemožnit přístup do nebo odchod z Karlova mostu. Pozvánku na návštěvu obou věží a další zajímavosti o nich vám přináší Kudy z nudy.
Praha | Památky

Zlatý kuchař: Králem české gastronomie se stal Jan Knedla!

V anketě Zlatý kuchař vyhlašované Gastro&Hotel profi revue získali nejlepší kuchaři České republiky „kuchařského Oskara“ za rok 2023. Vítězem v osmém ročníku ankety Zlatý kuchař je Jan Knedla z restaurace Papilio ve Vysokém Újezdě. Na druhém místě se umístil vítěz loňského ročníku Marek Fichtner z pražské restaurace Červený jelen. Třetí je Jan Punčochář, který provozuje restauraci U Matěje na pražské Hanspaulce. Do síně slávy za celoživotní přínos české gastronomii vstoupil mezinárodně oceňovaný Vladislav Stuparič
Praha | Gurmánská turistika

Tipy na víkend v Praze a okolí

Kudy z nudy přináší aktuální tipy na víkend (20.4. – 21.4.) v Praze a jejím okolí. Čeká na vás romantika, sport, výlety do přírody, výstavy, koncerty i adrenalinové zážitky, programy pro rodiny s dětmi a další aktivity: Otevírání turistické sezony ve Zruči nad Sázavou, Sezóna chřestu 2024 – kupte si jej na farmě v Hostíně u Vojkovic, Bylinkový den v Národním zemědělském muzeu, Ekofest – Den Země v Malešicích 2024, Pochod krajinou barona Ringhoffera. Vyberte si zajímavé akce a naplánujte s námi program na víkend!
Praha | Zážitky

100 let od úmrtí Franze Kafky: Hlavní město Praha nabídne pestrý kulturní program po celý rok 2024

Nejen pro Pražany připravilo Hlavní město Praha a Ministerstvo kultury program Rok Franze Kafky zahrnující řadu zajímavých akcí a projektů s kafkovskou tematikou. Kromě toho se v ulicích Prahy můžete setkat se speciálně nazdobenou tramvají s motivy Kafkova života. Ta bude brázdit pražské ulice po celý rok. K výročí byly spuštěny také dva weby, kde zájemci najdou veškeré informace o slavném spisovateli, připravované eventy, ale též ikonická místa v Praze a vycházky s průvodci po místech Kafkova mládí a dalších let jeho života. Pokud byste se chtěli sami vypravit do míst, která Franze Kafku připomínají, určitě se vám budou hodit kafkovské tipy, které pro vás připravil portál Kudy z nudy.
Praha | Kultura

Vydejte se do skleníku Fata Morgana za křehkou motýlí krásou

Botanická zahrada hl. m. Prahy v Troji opět připravila oblíbenou výstavu motýlů. Letošní ročník je zaměřený na jejich migraci. Do Prahy bylo přivezeno přes 5000 kukel z motýlí farmy ve Stratfordu nad Avonou. Z kukel umístěných na různých místech skleníku se od 19. dubna 2024 postupně vylíhnou pestrobarevní křehcí krasavci. Nebudou chybět nádherní Morpho peleides s blankytně modrými křídly, noční martináči Attacus atlas, velcí soví motýli rodu Caligae nebo známý motýlí cestovatel monarcha stěhovavý. Přijít si je prohlédnout do Fata Morgany, budou na vás čekat až do 2. června. Otevřeno je denně kromě pondělí od 9:00 do 18:00 hodin.
Praha | Příroda

Mercedes-Benz Prague Fashion Week zve na módní novinky do Tyršova domu

Největší módní událost v Česku. Neobvyklé prostory. Přehlídka aktuálních kolekcí od návrhářů z domova i zahraničí, značky zvučných jmen, atraktivní publikum ze světa módy, designu, umění a byznysu. To všechno je Mercedes-Benz Prague Fashion Week, který se letos koná od 18. dubna do 20. dubna 2024 v sídle České obce sokolské na Újezdu, v Tyršově domě.
Praha | Zážitky

7 věcí, které nevíte… o michelinských hvězdičkách a oceněných restauracích

Mít svou restauraci uvedenou v renomovaném průvodci Michelin a získat alespoň jednu michelinskou hvězdu, to je pro většinu kuchařů nejlepší způsob ocenění jejich práce. Také Česko má v oblasti gurmánské turistiky co nabídnout. Vydejte se s Kudy z nudy na cestu po restauracích, které vytoužené ocenění získaly, i po těch, které se na něj zatím těší.
Praha | Gurmánská turistika

Znáte pražské vinice?

Málokterý z návštěvníků Prahy by v hlavním městě hledal vinice – a přece jich je zde dost. I když existovaly již za ranného středověku, největší rozkvět vysazování révy vinné přišel za Karla IV. roku 1358. Panovník tehdy nařídil vystavět vinice na 23 kilometrů od centra města a dal z Rakouských zemí, Porýní a Francie dovézt tisíce sazenic révy, které se uchytily na Vyšehradě, Letné, v Troji, Libni, nad Smíchovem a na Vinohradech. Máte chuť se za nimi vypravit? Kde všude je najdete vám prozradí Kudy z nudy.
Praha | Příroda