Dobromila Rettigová v Litomyšli
Již podeváté se sejdou gourmeti, milovníci dobrého jídla a pití s kuchaři, odborníky na moderní gastronomii a výrobci kvalitních potravin na litomyšlském Smetanově náměstí, aby
21. a 22. května vzdali hold
Magdaleně Dobromile Rettigové, průkopnici české kuchyně. Tato
národní buditelka, básnířka, spisovatelka a autorka slavné Domácí kuchařky v
Litomyšli pobývala posledních jedenáct let svého života a je na zdejším hřbitově pochována. Letošní
slavnosti jsou inspirovány zejména jejím stále
moderním přístupem, když hospodyňky učila, aby ve vaření nepodléhaly stereotypu,
experimentovaly, radovaly se z pečlivého servírování a vaření se stalo jejich zálibou.
Slavnostní zahájení oslav se uskuteční v sobotu
21. května na Smetanově náměstí
v 10:00 hodin. V tento den proběhne soutěž ve vaření
kotlíkového guláše, tradiční a oblíbená soutěž profesionálních kuchařů „
Svíčková open“ od 13:00 hodin. Ke zvláštnostem programu bude patřit třeba příprava pohankového tatarského bifteku v pravé poledne nebo povídání o tom, co rád jedl Freddie Mercury. Od 14:00 popíše pan Peter Freestone příběh dvou jeho oblíbených pokrmů, vystoupení doprovodí písně skupiny Queen v koncertním unplugged podání kapely Devinne.
V neděli
22. května program pokračuje specialitami myslivecké kuchyně, od 12:00 do 14:00 hodin populární
sousedské husičce (poukaz k zakoupení do 21.5. za 249 Kč nebo 22.5. za 289 Kč v litomyšlském infocentru na Smetanově nám.) a soutěži o
nejlepší bábovku.
Festival Polévky v Plzni
Květen je lásky čas a ta přece prochází žaludkem! V neděli 29. května jsou všichni milovníci polévek zváni do Plzně na nádvoří pivovaru Prazdroj k vonícím kotlům, kde se koná další ročník oblíbeného Festivalu Polévky. Česká klasika, exotické chutě, krém nebo vývar? Čemu dáte přednost? Plné kotle v kulisách areálu pivovaru, tak bude vypadat už 12. ročník festivalu. Pro velký zájem gurmánů se tentokrát začne polévka podávat už v 11:00 hodin. Jako tradičně se bude vařit ve 40l kotlích přímo před vaším zrakem. Protože polévka je grunt! K ochutnání budou české klasické polévky z domácích surovin, oblíbené polévky středomořské kuchyně i expotické speciality.
To nejlepší ze světového street foodu na Smíchovské náplavce
To nejlepší ze
světového street foodu ochutnáte už v
sobotu 28.května na
Smíchovské náplavce. Přijďte si užít letní den do společnosti
dobrého jídla na pražský hot spot. Vybírat budete ze široké nabídky streetfoodových
specialit, čerstvých
ryb i šťavnatých burgerů. Ochutnáte tradiční pokrmy
Srí Lanky a zjistíte, co se vaří v
Africe. V nabídce bude také pikantní pljeskavica, pálivé dobroty bohaté na chilli a dokonce i
hmyz. Potrpí si váš zmlsaný jazýček spíše na
sladkosti? Pak vám chutě budou dělat třeba dozlatova usmažené koblížky, křehké vafle, lehké makronky, ledové nanuky nebo pestrá paleta sladkého pečiva a dezertů.
Buďte Fresh v Pardubicích
Gurmánský
Fresh festival se letos usuteční
11. a 12. června v
Pardubicích. Můžete se těšit na kuchařská esa v čele se Zdeňkem Pohlreichem, delikatesy světové úrovně, špičkové restaurace, školu kávy, vinaře i malé pivovary, a k tomu všemu i pěkné koncerty. V sobotní podvečer se o pořádný mejdan postará kapela
Lake Malawi. Ve vinařské zóně se o atmosféru v sobotu postará
Cimbálová muzika Denár. V minulém roce ovace sklidil
Hermès Karel a nebude chybět ani tentokrát, jeho koncertu patří nedělní odpoledne.
Na Big Green Egg Cooking stage se po boku
Zdeňka Pohlreicha objeví také
Veronika "Besky" Danišová, známá z televizní show a
Honza Horký, kapitán českého Národního týmu kuchařů a finalista Global Chefs Challenge. Během
festivalu se představí také několik
českých výrobců delikates, kteří se mohou pyšnit oceněním
Great Taste Awards z Velké Británie, které je nejslavnější gurmánskou cenou na světě.
Zmrzlina na pražském Výstavišti
Přijďte se v neděli
26. června 2022 pobavit s rodinou nebo přáteli na
Prague Ice Cream Festival – svátek všech druhů zmrzliny! Osvěží vás oblíbení místní i světoví výrobci. Vychutnáte si zde nejrůznější druhy zmrzlin – typu
gelato,
točené,
jogurtové,
ice roll,
sorbety, speciální –
veganské,
bio apod. i
nanuky... Na své si přijdou i milovníci čerstvého ovoce, alko i nealko nápojů, kávy či dobrého občerstvení. Sedmý ročník
festivalu bude také obohacen o skvělý doprovodný program pro všechny věkové skupiny a rozšířené zázemí pro vaše pohodlí.