Svátek růžových vín se stal v posledních letech oblíbenou akcí. Zajímavá lokalita Villy Richter a přilehlé Svatováclavské vinice na Pražském hradě vytváří příjemnou atmosféru a oslovuje nejen tuzemské návštěvníky i zahraniční turisty. Degustace se koná pod širým nebem a nabídne přes 100 vzorků růžových vín více než 20 moravských a českých vinařství. Ochutnávat se bude 1. května od 10 do 18 hodin. Součástí 350 korunového vstupného je degustační sklenička, dobíjecí čip přednabitý na 5 vzorků v hodnotě 100 Kč a informační brožura.
Růžová vína jsou celosezonní záležitostí, ale v květnu a červnu zažívají opravdový vrchol. Pro svou ovocnou chuť a vůni jsou vyhledávaným nápojem zejména jarních a letních měsíců. Škála růžových odstínů od růžovošedé, přes jemně lososovou, sladce malinové tóny až po měděnou se hodí právě pro toto období. Růžové víno neboli rosé se vyrábí z odrůd modrých hroznů nejčastěji metodou krátkého naležení rozemletých hroznů (rmutu). V České republice se nejvíce používají hrozny odrůd Frankovka, Svatovavřinecké, Zweigeltrebe nebo Cabernet Sauvignon.
Mezi nejoblíbenější odrůdy moravských a českých růžových vín patří:
Svatovavřinecké – sytě růžová barva s jahodovým odstínem, ve vůni a chuti převládají příjemné ovocné tóny po lesních jahodách, malinách a také černých třešních.
Frankovka – barva je nejčastěji světle růžová až meruňková, vůně a chuť je ovocná s tóny přezrálých višní a švestek s jemnou skořicovou dochutí.
Merlot – barva vína je nejčastěji sytě růžová, vůně červených lesních plodů, malin a jahod. Chuť je ovocná, připomínající malinový kompot, v dochuti jsou cítit nejčastěji tóny malin a červeného grepu.
Cabernet Sauvignon – víno pomerančově oranžové barvy, vůně a chuť je květinovo-ovocná s vůní bezového květu, ostružin a bílého rybízu.
Zweigeltrebe – barva je obvykle lososově růžová. Vůně a chuť vína je s tóny lesního ovoce jako jsou maliny a jahody ve smetanovém hávu.