Úvod > Aktuality > Jihomoravské Mikulčice si podmaní košt pálenek a zelí

Jihomoravské Mikulčice si podmaní košt pálenek a zelí

Vydáno 15. ledna 2017 Gurmánská turistika
V Mikulčicích se budete moci na vlastní kůži přesvědčit, co všechno dobrého se dá vyrobit z kysaného zelí. Gurmáni Mikulčice v sobotu 21. ledna pořádají v kulturním domu v Mikulčicích již 16. ročník koštu ovocných pálenek a kysaného zelí. Čekají na vás speciality ze zelí, krajové pečivo a různé druhy ovocných pálenek.
Obec Mikulčice se nachází v samém centru slováckého regionu Podluží. Leží 7 kilometrů jižně od Hodonína a obepíná ji krásné prostředí vinic, sadů a lužních lesů.

V sobotu 21. ledna se od 14.00 hodin můžete těšit na tradiční košt a kulinářské speciality regionálního zaměření, jako jsou pravá slovácká zelňačka, škvarky, škvarkové pagáčky a pomazánka, zelné placky a zelňáky, zelné ondráše a tvarůžkové koláče. Nejlepší vzorek kysaného zelí obdrží věcnou cenu. Kysané zelí do soutěže můžou zájemci zasílat pořadatelům v 0,7 litrových sklenicích ještě v den koštu do 10:00 hod., kdy začíná jeho hodnocení.

Zapíjet se bude ovocem v tekutém stavu, přičemž kromě klasiky, jako jsou třešně, meruňky anebo švestky, tady v chutnou pálenku přeměnili i různé netradiční exotické druhy, jako je třeba durancie či mirabelka.

Už 7.ledna 2017 proběhlo odborné hodnocení kvality ovocných destilátů, likérů a macerátu. Celkem  pořadatelé obodovali 1493 vzorků domácích alkoholických nápojů ze 156 obcí, 6 států a 2  kontinentů.

Z toho jen švestkových pálenek se do soutěže přihlásilo takřka 500 vzorků z rozmanitých druhů a odrůd. Z každé kategorie vybrala hlavní degustační komis vítěze, letos nově šampióna z každého druhu ovoce.
 
Kromě nespočet odrůd modrého ovoce a meruňek, jsou letos velmi zajímavé destiláty odrůdových druhů vínovic a pálenek jablečných. Za raritu se dá pokládat pálenka z odrůdy hrušeň Tatarova, což je velmi starý kříženec jeřábu muku s hrušní šípovou. Velmi zajímavé jsou k ochutnání destiláty  ze špendlíku žlutého i  dnes vzácného špendlíku Katalonského a také myrabelky Nancyské. Mezi specialitami z netradičního ovoce vystupuje do popředí ananasovice, kdoulovice, jahodovice, ale i pálenka z nashi, oskeruší, borůvek, malin, černého rybízu, mrkve aj. Mezi sladkými nápoji dámy ochutnají likéry z mandlí, konopí, šípků, jeřabin a sposty dalších domácích skvostů.
Biosférická rezervace Dolní Morava

Biosférická rezervace Dolní Morava

Biosférická rezervace Dolní Morava vznikla rozšířením bývalé biosferické rezervace Pálava.

Slovanské hradiště v Mikulčicích - místo kde pocítíte dotek dávných dějin naší země

Slovanské hradiště v Mikulčicích - místo kde pocítíte dotek dávných dějin naší země

Slovanské hradiště v Mikulčicích bezpochyby patří mezi nejvýznamnější místa poukazující na historii našeho státu. S největší pravděpodobností byly Valy u Mikulčic hlavním městem Velké Moravy.

Přírodní park Mikulčický luh

Přírodní park Mikulčický luh

Přírodní park se rozkládá na ploše 8 km² a představuje lužní krajinu s dochovanými zbytky přírody kolem řeky Moravy jihovýchodně od Mikulčic. Součástí území je přírodní rezervace Skařiny, která je jednou z posledních hnízdních kolonií volavek popelavých a čápů bílých u řeky Moravy.

Další aktuality

23.11.
2016
Za mladým vínem do sklepů v Nechorách

Za mladým vínem do sklepů v Nechorách

Jižní Morava | Gurmánská turistika
22.11.
2016
Užijte si Den otevřených sklepů v Pavlově!

Užijte si Den otevřených sklepů v Pavlově!

Jižní Morava | Gurmánská turistika