Úvod > Aktuality > Jihomoravské Mikulčice si podmaní košt pálenek a zelí

Jihomoravské Mikulčice si podmaní košt pálenek a zelí

Vydáno 15. ledna 2017 Gurmánská turistika
V Mikulčicích se budete moci na vlastní kůži přesvědčit, co všechno dobrého se dá vyrobit z kysaného zelí. Gurmáni Mikulčice v sobotu 21. ledna pořádají v kulturním domu v Mikulčicích již 16. ročník koštu ovocných pálenek a kysaného zelí. Čekají na vás speciality ze zelí, krajové pečivo a různé druhy ovocných pálenek.
Obec Mikulčice se nachází v samém centru slováckého regionu Podluží. Leží 7 kilometrů jižně od Hodonína a obepíná ji krásné prostředí vinic, sadů a lužních lesů.

V sobotu 21. ledna se od 14.00 hodin můžete těšit na tradiční košt a kulinářské speciality regionálního zaměření, jako jsou pravá slovácká zelňačka, škvarky, škvarkové pagáčky a pomazánka, zelné placky a zelňáky, zelné ondráše a tvarůžkové koláče. Nejlepší vzorek kysaného zelí obdrží věcnou cenu. Kysané zelí do soutěže můžou zájemci zasílat pořadatelům v 0,7 litrových sklenicích ještě v den koštu do 10:00 hod., kdy začíná jeho hodnocení.

Zapíjet se bude ovocem v tekutém stavu, přičemž kromě klasiky, jako jsou třešně, meruňky anebo švestky, tady v chutnou pálenku přeměnili i různé netradiční exotické druhy, jako je třeba durancie či mirabelka.

Už 7.ledna 2017 proběhlo odborné hodnocení kvality ovocných destilátů, likérů a macerátu. Celkem  pořadatelé obodovali 1493 vzorků domácích alkoholických nápojů ze 156 obcí, 6 států a 2  kontinentů.

Z toho jen švestkových pálenek se do soutěže přihlásilo takřka 500 vzorků z rozmanitých druhů a odrůd. Z každé kategorie vybrala hlavní degustační komis vítěze, letos nově šampióna z každého druhu ovoce.
 
Kromě nespočet odrůd modrého ovoce a meruňek, jsou letos velmi zajímavé destiláty odrůdových druhů vínovic a pálenek jablečných. Za raritu se dá pokládat pálenka z odrůdy hrušeň Tatarova, což je velmi starý kříženec jeřábu muku s hrušní šípovou. Velmi zajímavé jsou k ochutnání destiláty  ze špendlíku žlutého i  dnes vzácného špendlíku Katalonského a také myrabelky Nancyské. Mezi specialitami z netradičního ovoce vystupuje do popředí ananasovice, kdoulovice, jahodovice, ale i pálenka z nashi, oskeruší, borůvek, malin, černého rybízu, mrkve aj. Mezi sladkými nápoji dámy ochutnají likéry z mandlí, konopí, šípků, jeřabin a sposty dalších domácích skvostů.
Biosférická rezervace Dolní Morava

Biosférická rezervace Dolní Morava

Biosférická rezervace Dolní Morava vznikla rozšířením bývalé biosferické rezervace Pálava.

Přírodní park Mikulčický luh

Přírodní park Mikulčický luh

Přírodní park se rozkládá na ploše 8 km² a představuje lužní krajinu s dochovanými zbytky přírody kolem řeky Moravy jihovýchodně od Mikulčic. Součástí území je přírodní rezervace Skařiny, která je jednou z posledních hnízdních kolonií volavek popelavých a čápů bílých u řeky Moravy.

Slovanské hradiště v Mikulčicích - místo kde pocítíte dotek dávných dějin naší země

Slovanské hradiště v Mikulčicích - místo kde pocítíte dotek dávných dějin naší země

Slovanské hradiště v Mikulčicích bezpochyby patří mezi nejvýznamnější místa poukazující na historii našeho státu. S největší pravděpodobností byly Valy u Mikulčic hlavním městem Velké Moravy.

Další aktuality

24.5.
2017
Vinné trhy v Čejkovicích vypuknou již tuto sobotu

Vinné trhy v Čejkovicích vypuknou již tuto sobotu

Jižní Morava | Gurmánská turistika
15.5.
2017
V Ivančicích na Slavnostech chřestu ochutnáte špargl a víno

V Ivančicích na Slavnostech chřestu ochutnáte špargl a víno

Jižní Morava | Gurmánská turistika
9.5.
2017
Slavnosti chřestu v Ivančicích se blíží

Slavnosti chřestu v Ivančicích se blíží

Jižní Morava | Gurmánská turistika
9.5.
2017
Pusa na cestě kolem světa: pět neobvyklých gastrofestivalů

Pusa na cestě kolem světa: pět neobvyklých gastrofestivalů

Jižní Morava | Gurmánská turistika