Úvod > Aktuality > Jaro na talíři: bylinky, tvarůžky, chřest a šmorny

Jaro na talíři: bylinky, tvarůžky, chřest a šmorny

Vydáno 19. dubna 2017 Gurmánská turistika
S jarem nepřichází jen čas chřestu a čerstvých bylinek. Olomouc se těší na druhý ročník tvarůžkového festivalu, mlsalové se sjedou na cukrářské slavnosti do Prahy a šestý ročník Gastronomických slavností Magdaleny Dobromily Rettigové v Litomyšli letos láká na knedlíky a šmorny. Zkrátka jarní tabule je opět bohatě prostřená a vy můžete cestovat a ochutnávat co hrdlo ráčí.

Duben: bylinky v Praze a tvarůžky v Olomouci

Náplavka u Palackého mostuPraze, kde každou sobotu můžete na farmářských trzích koupit dobroty z kvalitních surovin, je také místem pro pořádání rozmanitých akcí. Patří k nim i Slavnosti jarních bylinek, které nábřeží zaplní v sobotu 22. dubna. Vedle české klasiky v podobě pažitky, máty, oregana, medvědího česneku, libečku, rozmarýnu či majoránky tu seženete i exotičtější bylinky, kupříkladu stévii, kari, citronovou trávu či různé druhy máty a bazalky. Kromě bylinek se budou prodávat i sazenice květin a sukulentů, balkonových rajčátek, růží nebo převislých lesních jahod.
 
Stejný den a stejné bylinkové téma si vybral BylinkoFest, festival o bylinkách, zdraví a zdravém životním stylu, pořádaný v Národním zemědělském muzeuPraze na Letné. Sejdete se tam s lidmi, kteří mají rádi bylinky na všechny způsoby, kteří je pěstují, něco z nich vyrábějí a hodně o nich vědí.
 
O týden později, tedy v pátek 28. a v sobotu 29. dubna, se koná Olomoucký tvarůžkový festival. Horní i Dolní náměstí v Olomouci zaplní stánky s tvarůžkovými specialitami, do festivalu se zapojí také více než dvacet restaurací, minipivovary či prodejce tvarůžkové zmrzliny. Kromě možnosti ochutnat nejrůznější dobroty slané, sladké, pečené, smažené i jinak upravené se můžete těšit na bohatý doprovodný program; chybět nebudou koncerty a divadelní představení, kulinářské show, soutěž místních sportovců v pojídání tvarůžků či show Fyzika v kuchyni, kterou chystá science centrum Pevnost poznání.
 

Květen: Slavnosti chřestu v Hostíně a Ivančicích

Chřest je zázračná zelenina, která obsahuje řadu vitamínů, vápník, hořčík, draslík, zinek, fosfor, železo, jód a další prvky. Kdekdo ví, že je proslulý jako afrodiziakum, ale kromě toho také snižuje hladinu cholesterolu, upravuje hladinu krevního cukru, má protirakovinné a protizánětlivé účinky, čistí pleť a lépe se po něm spí – a to je jen výběr z dlouhého výčtu jeho skvělých vlastností.
 
Chřest má dvě království a obě v květnu pořádají slavnosti. Hned první sobotu v měsíci, tedy 6. května, přijeďte na Slavnosti chřestu do Hostína u Vojkovic. Nejenže tu koupíte český chřest doslova za hubičku, ale ochutnáte také chřestové speciality a chřestové pivo, dozvíte se leccos o jeho pěstování a zpracování, můžete být svědkem soutěže Chřestožrout a rodiny s dětmi ocení bohatý doprovodný program s atrakcemi a soutěžemi.
 
Pokud na vás chřest nezbyde a chtěli byste nakupovat a ochutnávat dál, opakování si dopřejte od 19. do 21. května na Slavnostech chřestuIvančicích. Každoročně se sem sjíždějí tisíce lidí a pochvalují si báječnou atmosféru a klasické i neobvyklé kulinářské úpravy. Chřestová menu tu pravidelně nabízí několik restaurací, těšit se můžete i na bohatou šňůru koncertů a ochutnávku vín na nádvoří radnice. V sobotu 20. května se navíc můžete vypravit do nedalekého Muzea průmyslových železnic ve Zbýšově, kde se ten den bude jezdit s párou!
 

Dva jarní hříchy: čokoláda a knedlíky

…a aby toho zdravého nebylo příliš, nabídneme vám i pár jarních neřestí. Svátkem všech mlsných jazýčků budou Cukrářské slavnosti – a v cukrárnu plnou dobrot se v sobotu 13. května promění Národní zemědělské muzeumPraze. Kromě mlsání a nakupování můžete navštívit řadu dílniček či workshopů a sami si vyzkoušet cukrářské řemeslo.
 
Také Gastronomické slavnosti Magdaleny Dobromily RettigovéLitomyšli si letos vybraly téma, které milovníkům zdravého jídla dělá těžkou hlavu. Na Smetanově a Toulovcově náměstí totiž budou o víkendu 20. a 21. května hrát hlavní roli knedlíky a šmorny, tedy pečené knedlíky, často pojednané jako moučné nebo bramborové placky či trhance. Zároveň nepřijdete ani o hlavní body programu, tedy soutěže Svíčková open, o nejlepší domácí bábovku či vaření kotlíkového guláše, sousedské hodování na husičce nebo školu vaření pro nejmenší. Novinkou je večerní irský hodokvas nebo kuchařský kurz.        
 
Farmářské trhy na Jiřáku 2017

Farmářské trhy na Jiřáku 2017

Pravidelné Farmářské trhy se budou konat na náměstí Jiřího z Poděbrad i v roce 2017. Dodavatelé se budou průběžně obměňovat, ty nejoblíbenější ale na trzích zůstanou celou sezónu. Naplánované jsou i tematické dny, které se vždy budou zaměřovat na konkrétní období.