Úvod > Aktuality > Jaro na talíři: bylinky, tvarůžky, chřest a šmorny

Jaro na talíři: bylinky, tvarůžky, chřest a šmorny

Vydáno 19. dubna 2017 Gurmánská turistika
S jarem nepřichází jen čas chřestu a čerstvých bylinek. Olomouc se těší na druhý ročník tvarůžkového festivalu, mlsalové se sjedou na cukrářské slavnosti do Prahy a šestý ročník Gastronomických slavností Magdaleny Dobromily Rettigové v Litomyšli letos láká na knedlíky a šmorny. Zkrátka jarní tabule je opět bohatě prostřená a vy můžete cestovat a ochutnávat co hrdlo ráčí.

Duben: bylinky v Praze a tvarůžky v Olomouci

Náplavka u Palackého mostuPraze, kde každou sobotu můžete na farmářských trzích koupit dobroty z kvalitních surovin, je také místem pro pořádání rozmanitých akcí. Patří k nim i Slavnosti jarních bylinek, které nábřeží zaplní v sobotu 22. dubna. Vedle české klasiky v podobě pažitky, máty, oregana, medvědího česneku, libečku, rozmarýnu či majoránky tu seženete i exotičtější bylinky, kupříkladu stévii, kari, citronovou trávu či různé druhy máty a bazalky. Kromě bylinek se budou prodávat i sazenice květin a sukulentů, balkonových rajčátek, růží nebo převislých lesních jahod.
 
Stejný den a stejné bylinkové téma si vybral BylinkoFest, festival o bylinkách, zdraví a zdravém životním stylu, pořádaný v Národním zemědělském muzeuPraze na Letné. Sejdete se tam s lidmi, kteří mají rádi bylinky na všechny způsoby, kteří je pěstují, něco z nich vyrábějí a hodně o nich vědí.
 
O týden později, tedy v pátek 28. a v sobotu 29. dubna, se koná Olomoucký tvarůžkový festival. Horní i Dolní náměstí v Olomouci zaplní stánky s tvarůžkovými specialitami, do festivalu se zapojí také více než dvacet restaurací, minipivovary či prodejce tvarůžkové zmrzliny. Kromě možnosti ochutnat nejrůznější dobroty slané, sladké, pečené, smažené i jinak upravené se můžete těšit na bohatý doprovodný program; chybět nebudou koncerty a divadelní představení, kulinářské show, soutěž místních sportovců v pojídání tvarůžků či show Fyzika v kuchyni, kterou chystá science centrum Pevnost poznání.
 

Květen: Slavnosti chřestu v Hostíně a Ivančicích

Chřest je zázračná zelenina, která obsahuje řadu vitamínů, vápník, hořčík, draslík, zinek, fosfor, železo, jód a další prvky. Kdekdo ví, že je proslulý jako afrodiziakum, ale kromě toho také snižuje hladinu cholesterolu, upravuje hladinu krevního cukru, má protirakovinné a protizánětlivé účinky, čistí pleť a lépe se po něm spí – a to je jen výběr z dlouhého výčtu jeho skvělých vlastností.
 
Chřest má dvě království a obě v květnu pořádají slavnosti. Hned první sobotu v měsíci, tedy 6. května, přijeďte na Slavnosti chřestu do Hostína u Vojkovic. Nejenže tu koupíte český chřest doslova za hubičku, ale ochutnáte také chřestové speciality a chřestové pivo, dozvíte se leccos o jeho pěstování a zpracování, můžete být svědkem soutěže Chřestožrout a rodiny s dětmi ocení bohatý doprovodný program s atrakcemi a soutěžemi.
 
Pokud na vás chřest nezbyde a chtěli byste nakupovat a ochutnávat dál, opakování si dopřejte od 19. do 21. května na Slavnostech chřestuIvančicích. Každoročně se sem sjíždějí tisíce lidí a pochvalují si báječnou atmosféru a klasické i neobvyklé kulinářské úpravy. Chřestová menu tu pravidelně nabízí několik restaurací, těšit se můžete i na bohatou šňůru koncertů a ochutnávku vín na nádvoří radnice. V sobotu 20. května se navíc můžete vypravit do nedalekého Muzea průmyslových železnic ve Zbýšově, kde se ten den bude jezdit s párou!
 

Dva jarní hříchy: čokoláda a knedlíky

…a aby toho zdravého nebylo příliš, nabídneme vám i pár jarních neřestí. Svátkem všech mlsných jazýčků budou Cukrářské slavnosti – a v cukrárnu plnou dobrot se v sobotu 13. května promění Národní zemědělské muzeumPraze. Kromě mlsání a nakupování můžete navštívit řadu dílniček či workshopů a sami si vyzkoušet cukrářské řemeslo.
 
Také Gastronomické slavnosti Magdaleny Dobromily RettigovéLitomyšli si letos vybraly téma, které milovníkům zdravého jídla dělá těžkou hlavu. Na Smetanově a Toulovcově náměstí totiž budou o víkendu 20. a 21. května hrát hlavní roli knedlíky a šmorny, tedy pečené knedlíky, často pojednané jako moučné nebo bramborové placky či trhance. Zároveň nepřijdete ani o hlavní body programu, tedy soutěže Svíčková open, o nejlepší domácí bábovku či vaření kotlíkového guláše, sousedské hodování na husičce nebo školu vaření pro nejmenší. Novinkou je večerní irský hodokvas nebo kuchařský kurz.        
 
Bylinky, koření a čaje na Farmářském trhu Náplavka

Bylinky, koření a čaje na Farmářském trhu Náplavka

Slavnosti bylinek, koření a čajů vás čekají 9. záží 2017 u Vltavy, na farmářském tržišti Náplavka u Rašínova nábřeží.

Čejkovické bylinkové slavnosti

Čejkovické bylinkové slavnosti

Přivítejte nadcházející čajovou sezonu a nahlédněte na celý proces výroby čajového sáčku od výkupu bylinek až po jeho balení do krabiček. Čejkovické bylinkové slavnosti se uskuteční v neděli 3. září 2017.

Farmářské trhy na Jiřáku 2017

Farmářské trhy na Jiřáku 2017

Pravidelné Farmářské trhy se budou konat na náměstí Jiřího z Poděbrad i v roce 2017. Dodavatelé se budou průběžně obměňovat, ty nejoblíbenější ale na trzích zůstanou celou sezónu. Naplánované jsou i tematické dny, které se vždy budou zaměřovat na konkrétní období.

Otevření zahrad Botanicus v Ostré

Otevření zahrad Botanicus v Ostré

Centrum řemesel a bylinné zahrady Botanicus budou otevřeny od úterý do neděle od 29. dubna do 1. října 2017. V pondělí máme zavřeno.

Další aktuality

1.8.
2017
Ochutnejte Ameriku v trojské botanické zahradě

Ochutnejte Ameriku v trojské botanické zahradě

Praha | Gurmánská turistika
14.6.
2017
Ochutnejte Pivo na náplavce!

Ochutnejte Pivo na náplavce!

Praha | Gurmánská turistika