Úvod > Aktuality > Jaro na talíři: bylinky, tvarůžky, chřest a pečité

Jaro na talíři: bylinky, tvarůžky, chřest a pečité

Vydáno 12. dubna 2018 Gurmánská turistika
S jarem nepřichází jen čas chřestu a čerstvých bylinek. Olomouc se těší na třetí ročník tvarůžkového festivalu, mlsalové se sjedou na cukrářské slavnosti do Prahy a sedmý ročník Gastronomických slavností Magdaleny Dobromily Rettigové v Litomyšli letos láká na "pečité a sedliny". Zkrátka jarní tabule je opět bohatě prostřená a vy můžete cestovat a ochutnávat, co hrdlo ráčí.

Duben: bylinky v Praze a tvarůžky v Olomouci

Tylovo náměstí u stanice metra I.P. Pavlova, kde můžete na farmářských trzích koupit dobroty z kvalitních surovin, je také místem pro pořádání rozmanitých akcí. Patří k nim i oblíbené Bylinkování, které zaplní náměstíčko v sobotu 14. dubna od 9 do 18 hodin. Vedle české klasiky v podobě pažitky, máty, oregana, medvědího česneku, libečku, rozmarýnu či majoránky tu seženete i exotičtější bylinky, kupříkladu stévii, kari, citronovou trávu či různé druhy máty a bazalky.

Dozvíte se zde vše, co vás kolem pěstování, uchovávání a správném využití bylinek zajímá. Těšit se můžete na nejrůznější workshopy a rady zkušených pěstitelů.
 
O týden později, tedy v sobotu 21. a neděli 22. dubna, se koná Olomoucký tvarůžkový festival. Horní i Dolní náměstí v Olomouci zaplní stánky s tvarůžkovými specialitami, do festivalu se zapojí také více než dvacet restaurací, minipivovary či prodejce tvarůžkové zmrzliny. Kromě možnosti ochutnat nejrůznější dobroty slané, sladké, pečené, smažené i jinak upravené se můžete těšit na bohatý doprovodný program; chybět nebudou koncerty a divadelní představení, kulinářské show. Při této příležitosti bude také v Olomouci zahájena turistická sezóna, budou představeny novinky v oblasti cestovního ruchu a proběhnou i tematické prohlídky vybraných objekt
 

Květen: Slavnosti chřestu v Hostíně a Ivančicích

Chřest je zázračná zelenina, která obsahuje řadu vitamínů, vápník, hořčík, draslík, zinek, fosfor, železo, jód a další prvky. Kdekdo ví, že je proslulý jako afrodiziakum, ale kromě toho také snižuje hladinu cholesterolu, upravuje hladinu krevního cukru, má protirakovinné a protizánětlivé účinky, čistí pleť a lépe se po něm spí – a to je jen výběr z dlouhého výčtu jeho skvělých vlastností.
 
Chřest má dvě království a obě v květnu pořádají slavnosti. Hned první sobotu v měsíci, tedy 12. května, přijeďte na Slavnosti chřestu do Hostína u Vojkovic. Nejenže tu koupíte český chřest doslova za hubičku, ale ochutnáte také chřestové speciality a chřestové pivo, dozvíte se leccos o jeho pěstování a zpracování, můžete být svědkem soutěže Chřestožrout a rodiny s dětmi ocení bohatý doprovodný program s atrakcemi a soutěžemi.
 
Pokud na vás chřest nezbyde a chtěli byste nakupovat a ochutnávat dál, opakování si dopřejte od 18. do 20. května na Slavnostech chřestuIvančicích. Každoročně se sem sjíždějí tisíce lidí a pochvalují si báječnou atmosféru a klasické i neobvyklé kulinářské úpravy. Chřestová menu tu pravidelně nabízí několik restaurací, těšit se můžete i na bohatou šňůru koncertů a ochutnávku vín na nádvoří radnice. V sobotu 19. května se navíc můžete vypravit do nedalekého Muzea průmyslových železnic ve Zbýšově, kde se ten den bude jezdit s párou!
 

Dvě tečky na závěr: čokoláda i recepty dle Dobromily Rettigové

…a aby toho zdravého nebylo příliš, nabídneme vám i pár jarních neřestí. Svátkem všech mlsných jazýčků budou Cukrářské slavnosti – a v cukrárnu plnou dobrot se v sobotu 5. května promění České muzeum stříbra Hrádek v Kutné Hoře. Kromě mlsání a nakupování můžete navštívit řadu dílniček či workshopů a sami si vyzkoušet cukrářské řemeslo.
 
Také Gastronomické slavnosti Magdaleny Dobromily RettigovéLitomyšli, které se konají o víkendu 19. a 20. května na Smetanově a Toulovcově náměstí, si letos vybraly téma se zvláštním názvem Pečité a sedliny. Kapitola „Pečité“ v Domácí kuchařce Magdaleny Dobromily Rettigové nabízí recepty na pokrmy z mas jatečních, z drůbeže i zvěřiny v té nejtradičnější úpravě. Také „sedliny“, neboli rosoly a sulcy jsou vždy spojeny s masem, základem je želatina z klihových součástí nožiček a kůží. Zároveň nepřijdete ani o hlavní body programu, tedy soutěže Svíčková open, o nejlepší domácí bábovku či vaření kotlíkového guláše, sousedské hodování na husičce nebo školu vaření pro nejmenší.
Otevření zahrad Botanicus v Ostré

Otevření zahrad Botanicus v Ostré

Centrum řemesel a bylinné zahrady Botanicus budou otevřeny od úterý do neděle od 28. dubna do 30. září 2018. V pondělí máme zavřeno.

Farmářské trhy na Jiřáku 2018

Farmářské trhy na Jiřáku 2018

Pravidelné Farmářské trhy se budou konat na náměstí Jiřího z Poděbrad i v roce 2018. Dodavatelé se budou průběžně obměňovat, ty nejoblíbenější ale na trzích zůstanou celou sezónu. Naplánované jsou i tematické dny, které se vždy budou zaměřovat na konkrétní období.

Další aktuality

15.6.
2018
8. ročník Apetit pikniku se blíží!

8. ročník Apetit pikniku se blíží!

Praha | Gurmánská turistika
13.6.
2018
Festival minipivovarů ovládne Pražský hrad

Festival minipivovarů ovládne Pražský hrad

Praha | Gurmánská turistika
12.6.
2018
Ochutnejte Pivo na náplavce!

Ochutnejte Pivo na náplavce!

Praha | Gurmánská turistika