Úvod > Aktuality

Aktuality Celá ČR

Češi jsou vyhlášenými konzumenty piva. Roční spotřeba tohoto zlatavého moku je průměrně 130 litrů na jednoho obyvatele. Pivo a pivovary zkrátka lákají k návštěvě a nabízí kromě tradiční ochutnávky také pohled do zákulisí. Vyberte si z naší nejobsáhlejší nabídky a dozvíte se zajímavosti o výrobě piva, o jeho správném skladování i podávání. Podíváte se do výrobny a vyzkoušíte si práci sládka na vlastní kůži. V Kostelci nad Černými lesy vám zase představí staré bednářské řemeslo. Pivo a pivovary jsou oblíbeným turistickým cílem mnoha Čechů, ale i zahraničních turistů a na popularitě získávají v posledních letech také minipivovary a méně známé pivní speciály.

Pivovar Holba slaví 150 let, modernizoval návštěvnické centrum i muzeum

Pivovar Holba známý z kultovního českého filmu Postřižiny, natočeného podle románu Bohumila Hrabala, letos slaví 150. narozeniny. A svým návštěvníkům nadělil pěkný dárek v podobě přestavby návštěvnického centra a nové expozice v Pivovarském muzeum.
Olomoucký kraj | Gurmánská turistika

Tradice: pivovarnictví a popularita českého piva

Přestože se k vaření piva používají osvědčené technologické receptury a pár základních surovin, které jsou všude stejné, přece je každé pivo trochu jiné, poznamenané geniem loci a lidmi, kteří ho připravují. Vydejte se s námi na toulky za tradicemi českého pivovarnictví, za pivem a po nejrůznějších pivovarech, od minipivovarů až po věhlasné známé podniky.
Gurmánská turistika

7 věcí, které nevíte o... českém pivu

Jsme národ pivařů, pivo milujeme a jak dokládají statistiky spotřeby piva na osobu a rok, máme ho téměř nejraději ze všech zemí na celém světě. Proč se nápoj s poměrně malým obsahem alkoholu těší takové oblibě, proč se kolem piva točí tolik knih a filmů, a co všechno obnáší pivní kultura? A co všechno o pivu ještě nevíme?
Gurmánská turistika

Zelený mok v městě piva, aneb tipy, kde ochutnáte v Plzni velikonoční speciály 2024

Kraslice, mazanec, pomlázka, čokoládový beránek… Do výčtu tradičních atributů, které neodmyslitelně patří k Velikonocům, v posledních letech přibyla také velikonoční piva. Podívejte se na tipy portálu Kudy z nudy, kde ochutnáte zelená piva v Plzni.
Plzeňský kraj | Gurmánská turistika

Zelené Velikonoce se zeleným pivem

Ochutnejte velikonoční zelené pivo, které je čím dál více populární. Zelená třináctka Starobrna již slaví devatenácté narozeniny, se zeleným pivem se ale můžete setkat i v Plzeňském Prazdroji a mnohých menších pivovarech. Letošní novinkou budou klášterní poutní speciály.
Gurmánská turistika

Oslavte s pěnivým mokem 23. výročí Černokosteleckého pivováru

Pivní speciály, masové speciality i pivní dort, všechny tyto dobroty můžete v sobotu 16. března 2024 ochutnat v pivováru v Kostelci nad Černými lesy. Na 23. výročí černokosteleckého pivováru a během Dne otevřených dveří můžete proniknout do všech tajů pivovarnictví. Čekají vás gastronomické hody, prohlídky pivovaru a množství nových sběratelských předmětů.
Středočeský kraj | Gurmánská turistika

Příběhy starých hospod: zajímavá místa, hostince a další místa natáčení

Televizní seriál Příběhy starých hospod vás zavede na zajímavá místa napříč Českem. Herec Josef Polášek ve dvou sériích osmidílného seriálu vyzpovídá štamgasty, pamětníky i historiky a představí nejzajímavější hostince na vesnicích, horských hřebenech i ve městech. Zazní také zajímavosti o pivu, které k tuzemské gastronomii neodmyslitelně patří. Vždyť vaření tohoto nápoje má u nás tisíciletou tradici. S pivem je spojená často unikátní architektura pivovarů, pivní stezky nebo specifická kultura českých hospod s jedinečnou atmosférou, kterou stojí za to zažít. Podívejte se s portálem Kudy z nudy na místa, kde se natáčela první a druhá řada v roce 2022 a 2023.
Gurmánská turistika

Kalendář 2024: Průvodce pro milovníky piva: exkurze, muzea, stezky, lázně i festivaly

Skvělá chuť českého piva má ve světě výbornou pověst. Není tedy divu že jsou Češi pokládáni za experty na výrobu i jeho ochutnávání. V říši piva vznikají turistické pivní stezky, navštívit můžete hned několik pivních muzeí, expozic či festivalů, a co nabídnout mají velké i malé pivovary. Tak pojďte na jedno!
Gurmánská turistika

10 tipů na tradiční české a moravské hospody aneb ve stínu i na výsluní

Vydejte se s portálem Kudy z nudy na návštěvu do některé ze starých hospod! Vychutnejte si podobnou atmosféru, jakou zažívali naši pradědečkové, v autentických interiérech s pivem jako křen a tradiční domácí kuchyní. Zkrátka hospody, které byste rozhodně neměli minout bez povšimnutí a kde se leckdy psala historie.
Gurmánská turistika

České značky: národní pivovar Budvar a České Budějovice

České pivo a pivní tradice jsou vyhlášené v celém světě. Dokonce jako jedna z mála zemí máme i svůj národní pivovar, a to Budějovický Budvar. Seznamte se s ním na Kudy z nudy, prohlédněte si návštěvnické středisko a vydejte se také tam, kde se Budvar čepuje – třeba do Masných krámů v Českých Budějovicích. Jihočeská metropole totiž s Budvarem žije doslova každý den.
Jihočeský kraj | Gurmánská turistika

Žatecký chrám chmele má přes Vánoce otevřeno!

Nenechte si ujít návštěvu Chrámu chmele a piva i v zimním období. Zábavně naučný komplex vám odhalí nejedno tajemství pěstování chmele a vaření dobrého piva. Prohlídky začínají každý den v každou celou hodinu od 10:00 do 15:00. O výjimečnosti oblasti svědčí, že v září 2023 byly Žatec a krajina žateckého chmele zapsány do Seznamu světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO.
Ústecký kraj | Gurmánská turistika

Kam za dobrým pivem na Budějovicko? Objevte známé i méně známé pivovary na jihu Čech

Českobudějovický region je dobrým pivem proslulý – přímo v jihočeské metropoli se od roku 1795 vaří pivo Samson a v roce 1895 spatřil světlo světa oblíbený Budějovický Budvar. Na zdejší tradici pivovarnictví, která alespoň v Českých Budějovicích prokazatelně trvá od druhé poloviny 13. století, navazují i moderní novodobé pivovary či minipivovary. Poznejte pestrou nabídku zdejších piv, zvláště v parném létě přijde zlatavý orosený mok k chuti.
Jihočeský kraj | Gurmánská turistika