Úvod > Aktuality > Deset zimních gastronomických akcí s dobrým jídlem, vínem a pivem

Deset zimních gastronomických akcí s dobrým jídlem, vínem a pivem

Vydáno 19. ledna 2018 Gurmánská turistika
Je úplně jedno, kolik nám je let, jaké máme vzdělání a co děláme. Dobré jídlo zkrátka milujeme všichni a gastronomické akce mají na portálu Kudy z nudy vždy zelenou. Už teď si můžete do kalendářů zapsat několik TOP gastronomických slavností, na nichž byste na začátku roku 2018 neměli chybět!

Zimní Praha bude opět patřit vínu

Festival vín, vinařství a gastronomie Prague Wine Week 2018 se po roce vrací zpět do Prahy a během předposledního lednového týdne nabídne degustace vín, setkání vinařů i milovníků vín a prezentace vinařství i dovozců. Od pondělí 22. do neděle 28. ledna chystají vyhlášené pražské restaurace, vinné bary a vinotéky pro Prague Wine Week 2018 speciální týdenní menu nebo degustace. Program festivalu vyvrcholí ve čtvrtek 25. ledna 2018 Galadegustací v Jalta Boutique Hotelu na Václavském náměstí. Začíná se v 16 hodin a čeká vás mimo jiné degustace medailových vín oceněných v soutěži Prague Wine Trophy. Vstupenky na Galadegustaci stojí 1 000 korun a seženete je přes portál TicketPro. V trojici vinných barů Vinograf Wine Bar na Senovážném náměstí, Andělu a Míšeňské ulici bude po celý týden možné ochutnat po skleničkách devadesátibodová vína z mezinárodní soutěže Prague Wine Trophy. Ve středu 24. ledna od 19.30 zde proběhne Masterclass Slovensko, na které osobně představí svá vína devět slovenských vinařů.
 

Tradiční domácí zabíjačka v Plzni

ZabíjačkaNádvoří jedné z dominant Plzně, Kalikovského Mlýna, se v sobotu 20. ledna promění ve staročeský dvorek, který provoní jitrnice, jelita, teplý ovar nebo zabijačková polévka. Pro zájemce bude připravena i ochutnávka domácí škvarkové pomazánky a proběhne také degustace nových piv zdejšího "mlýnského" pivovaru. Ke všem výše jmenovaným zabijačkovým specialitám bude podáván chléb pečený na dubovém uhlí. K dispozici bude samozřejmě posezení a široký výběr teplých nápojů včetně svařeného vína a domácího punče. Akce začíná v 10:30 hod. a ve 20:00 následuje country večer doprovázený zabijačkovými pochutinami. Vstup je zdarma.
 

Slavnostní zahájení Salonu vín 2017

Salon vínV podzemí valtického zámku na jižní Moravě se v sobotu 27. ledna otevře nová expozice Salonu vín České republiky se stovkou nejlepších vín aktuálního ročníku. V tento den můžete poprvé ochutnat novou kolekci 100 vín oceněných zlatou medailí Salon vín České republiky 2018. Vína je v Salonu vín možné zvědavě okukovat, ochutnávat, nebo i nakupovat po jednotlivých láhvích podle toho, jaký program zvolíte. Je na vás, zda se spolehnete jen na vlastní smysly, nebo se necháte provést zkušeným sommelierem, který přidá i nějakou tu zajímavost o vínech, vinařích i vinařství dnes i v minulosti.
 

Špičkoví šéfkuchaři ve stejné době a na jediném místě

U zrodu pražského festivalu Chef Time Fest stála snaha sezvat dohromady nejlepší české šéfkuchaře a všechny, kdo milují skvělé jídlo. Akce má zimní a letní variantu; ta zimní odstartovala už 16. ledna, avšak potrvá až do 1. února 2018. Osobně poznáte nejlepší kuchaře z předních pražských restaurací, ochutnáte jedinečná menu a můžete se zúčastnit i škol vaření, tematických workshopů Michelin Star Menu nebo Master Chef Menu, kuchařských duelů a dalších akcí. Místem konání většiny z nich je pořádající pražská restaurace AvantGarde v Dejvicích, na Evropské ulici.
 

Zlatá pečeť aneb pivo v Českých Budějovicích

Zlatá pečeťZlatá pečeť - druhý nejstarší český pivní festival se letos přestěhoval z českobudějovického výstaviště do Budvar arény - kulturního domu Gerbera. Degustační soutěže budou probíhat už od pondělí 12. února 2018, pro veřejnost se festival otevře ve středu 14. února a skvělé pivo tam poteče proudem až do soboty 17. února, kdy v rámci slavnostního večera budou oceněni všichni vítězové.

Návštěvníkům se bude prezentovat více než 50 pivovarů. Labužníci mohou ochutnat to nejlepší z českých i světových pivovarů a minipivovarů, vyzkoušet nejen známé a oblíbené ležáky, ale i méně obvyklé pivní speciály, svrchně kvašené stouty, portery, „ejly”, lambiky, anebo třeba piva pšeničná. Festival zpestří série hudebních koncertů.
 

Čtyři pozvánky na čokoládu

čokoládaSkvělá zpráva pro milovníky čokolády a sladkostí všeho druhu: vyzkoušejte některý z čokoládových festivalů. Pořádá je agentura ChrisFromParis a užijete si na nich čokoládové workshopy, sladké degustace, výstavy o historii cukrovinek i vaření s čokoládou, k dispozici budou stánky s mnoha dobrotami. Od pátku 19. do neděle 21. se koná Čokoládový festival v Liberci, o týden později od pátku 26. do neděle 28. ledna se přestěhuje do zlínské Sportovní haly Euronics. Od 9. do 11. února se v čokoládě bude topit obchodní centrum Galerie Teplice a od pátku 16. do neděle 18. února, se odehraje Čokoládový festival v Olomouci.
 

Polívková smršť na Andělu

polévkaJiž pošesté bude ve dnech 26. února až 2. března 2018 patřit pěší zóna na pražském Andělu předním českým kuchařům, výborným polévkám a dobré věci! Koupí polévky si nejen pochutnáte a uděláte něco pro sebe a své zdraví, ale i přispějete lidem po cévních a mozkových příhodách, kteří si rehabilitaci v centru ERGO Aktiv nemohou spolufinancovat sami.
 

Slavnosti moravského uzeného

O víkendu 3. a 4. března provoní hrad Veveří nad Brněnskou přehradou vůně moravského uzeného. Na Slavnostech moravského uzeného neochutnáte jen voňavé maso od několika uzenářských firem, ale také uzené pivo, klobásy, šunky a zabíjačkové speciality. Doprovodný program nabídne farmářské a řemeslné trhy, workshopy, kuchařské show, muziku, hry a soutěže pro děti i masopustní zábavu. Kdo se stane vaším králem moravských uzenářů?