Úvod > Aktuality > Deset zimních gastronomických akcí s dobrým jídlem, vínem a pivem

Deset zimních gastronomických akcí s dobrým jídlem, vínem a pivem

Vydáno 16. ledna 2016 Gurmánská turistika
Je úplně jedno, kolik nám je let, jaké máme vzdělání a co děláme. Dobré jídlo zkrátka milujeme všichni a gastronomické akce mají na portálu Kudy z nudy vždy zelenou. Už teď si můžete do kalendářů zapsat několik TOP gastronomických slavností, na nichž byste na začátku roku 2016 neměli chybět!

Lednová Praha opět patří vínu

Festival vín, vinařství a gastronomie Prague Wine Week 2016 se po roce vrací zpět do Prahy a během předposledního lednového týdne nabídne degustace vín, setkání vinařů i milovníků vín a prezentace vinařství i dovozců. Od pondělí 18. ledna do neděle 24. ledna chystají vyhlášené pražské restaurace, vinné bary a vinotéky pro Prague Wine Week 2016 speciální týdenní menu nebo degustace. Program festivalu vyvrcholí v pátek 22. ledna Galadegustací v Jalta Boutique Hotelu na Václavském náměstí. Začíná se v 16 hodin a čeká vás mimo jiné degustace medailových vín oceněných v soutěži Prague Wine Trophy. Od pondělí 18. ledna do čtvrtka 21. ledna vás také zveme do degustačního centra Vinograf Wine Bar na Senovážném náměstí, kde budou každý den od 16 a 19 hodin nachystány řízené degustace českých i zahraničních vín. Vstupenky na Galadegustaci stojí 1 000 korun a seženete je přes portál TicketPro.
 

Galadegustace na Žofíně

Galadegustace, která proběhne ve čtvrtek 28. ledna od 13 do 20 hodin paláci Žofín na Slovanském ostrověPraze, se zdaleka netočí jen kolem vína! V pořadí již šestnáctý ročník prodejní výstavy vín a destilátů z celého světa vám totiž kromě vín ikonických značek nabídne k ochutnání šampaňské i skvělé koktejly, vodky, koňaky, gin i whisky, nikaragujský rum či nové bourbony. Součástí výstavy bude druhý ročník sommelierské soutěže Premier Prix de Sommelier a těšit se můžete i na umění skvělých barmanů a komentované ukázky jejich práce. Vstupenky za 590 korun získáte buď na internetových stránkách akce anebo v Grand Cru Restaurant & Baru; ten objevíte v Petrské čtvrti, jen pár kroků od obchodního domu Bílá labuť.
 

Slavnostní zahájení Salonu vín 2016

O měsíc dříve než v jiných letech se v podzemí valtického zámku na jižní Moravě otevře nová expozice Salonu vín České republiky se stovkou nejlepších vín aktuálního ročníku. Vína z nové kolekce, která se do Salonu probojovala sítem náročných soutěžních kol, poprvé ochutnáte v sobotu 30. ledna buď sami, anebo v doprovodu sommeliera.
 

Špičkoví šéfkuchaři ve stejné době a na jediném místě

U zrodu pražského festivalu Chef Time Fest stála snaha sezvat dohromady nejlepší české šéfkuchaře a všechny, kdo milují skvělé jídlo. Akce má zimní a letní variantu; ta zimní odstartovala už na začátku ledna a potrvá celé tři týdny až do čtvrtka 28. ledna. Osobně poznáte nejlepší kuchaře z předních pražských restaurací, ochutnáte jedinečná menu a můžete se zúčastnit i škol vaření, tematických workshopů Michelin Star Menu nebo Master Chef Menu, kuchařských duelů a dalších akcí. Místem konání většiny z nich je pořádající pražská restaurace AvantGarde.
 

Pivní festival v Českých Budějovicích

Druhý nejstarší český pivní festival se letos stěhuje z centra Tábora do nového multifunkčního pavilonu T na českobudějovickém výstavišti. Degustační soutěže budou probíhat už od pondělí 1. února, a to v pavilonech R1 a R2. Samotný pavilon T se pro veřejnost otevře ve čtvrtek 4. února a skvělé pivo tam poteče proudem až do soboty 6. února, kdy v rámci slavnostního večera budou oceněni všichni vítězové. Místo konání se mění, ovšem osmadvacet soutěžních kategorií i struktura soutěže zůstává. Novinkou je devětadvacátá kategorie Cider, těšit se můžete na nejlepší piva z celého světa. Ani letos nebude v degustačních soutěžích o Zlatou pivní pečeť chybět nejúspěšnější loňský minipivovar, šumavský Kout. V osmnácti kategoriích se pokusí zabodovat také jeden ze statisticky nejúspěšnějších pivovarů v dlouhodobé bilanci degustačních soutěží Zlatá pivní pečeť, náchodský pivovar Primátor. Pozadu nezůstal s jednatřiceti přihlášenými výrobky ani Zámecký pivovar Frýdlant, který mimo jiné zvítězil ve třetím ročníku soutěže o nejlepší turistické atraktivity Česka DestinaCZe 2015 v kategorii Fénix – znovuzrozený projekt: cena Toulavé kamery.
 

Tři pozvánky na čokoládu

Skvělá zpráva pro milovníky čokolády a sladkostí všeho druhu: vyzkoušejte některý z čokoládových festivalů. Pořádá je agentura ChrisFromParis a užijete si na nich čokoládové workshopy, sladké degustace, výstavy o historii cukrovinek i vaření s čokoládou, k dispozici budou stánky s mnoha dobrotami. Od čtvrtka 28. ledna do soboty 30. ledna se koná Čokoládový festival v libereckém obchodním centru Forum, od pátku 12. února do neděle 14. února se v čokoládě bude topit obchodní centrum Galerie Šantovka v Olomouci a na konci měsíce, od pátku 26. do neděle 28. února, se odehraje Čokoládový festival v obchodním centru Olympia v Plzni.
 

Slavnosti moravského uzeného

O víkendu 5. a 6. března provoní hrad Veveří nad Brněnskou přehradou vůně moravského uzeného. Na Slavnostech moravského uzeného neochutnáte jen voňavé maso od několika uzenářských firem, ale také uzené pivo, klobásy, šunky a zabíjačkové speciality. Doprovodný program nabídne farmářské a řemeslné trhy, workshopy, kuchařské show, muziku, hry a soutěže pro děti i masopustní zábavu. Kdo se stane vaším králem moravských uzenářů?
 

Jídlo z vozu vám nabídne první Food Truck Show

Ačkoli setkání občerstvovacích restaurací na čtyřech kolech bude mít v sobotu 5. března v Česku premiéru, milovníci jídla by na něm neměli chybět! První mezinárodní sraz food trucků se odehraje na Smíchovské náplavce v Praze a kromě klasických vozů tu uvidíte také občerstvovací tříkolky, rikši, přívěsy, obří grily či polní kuchyně. Pokud to počasí dovolí, možná budou k vidění i americké automobily a veteráni – právě v Americe se totiž tradice občerstvení nabízeného z vozu zrodila.
 
Prague Food Festival 2017

Prague Food Festival 2017

11. ročník největší gastronomické události roku. Prague Food Festival je třídenní svátek jídla, který má v Čechách již dlouholetou tradici. Pod širým nebem se do Královské zahrady Pražského hradu koncentrují nejlepší šéfkuchaři a producenti nápojů této země.

Grand Restaurant Festival 2017

Grand Restaurant Festival 2017

Osmý ročník Grand Restaurant Festival 2017 probíhá od 15. ledna do 28. února 2017 a je do něj ztéměř 100 restaurací ve všech krajích České republiky. Ty si připravily shodně tři různá degustační menu, které si můžete předem objednat a zaplatit.

Polívkování a guláše

Polívkování a guláše

Zveme všechny milovníky polévek – přijďte se zahřát skvělými polévkami, poznat nové chutě a nevšední recepty z celého světa.