Úvod > Aktuality > Tři pražské restaurace obhájily michelinskou hvězdu

Tři pražské restaurace obhájily michelinskou hvězdu

Vydáno 7. března 2017 Gurmánská turistika
Prestižní kulinářskou cenu – hvězdu v průvodci Michelin – letos mezi nejlepšími evropskými podniky obhájily tři pražské restaurace, a to La Degustation Bohême Bourgeoise, Alcron a Field. Ocenění Bib Gourmand, které Michelin uděluje restauracím, které nabízejí "výjimečné jídlo za rozumnou cenu", nově získala Eska. V Praze jej opakovaně mají ještě podniky Maso a Kobliha, Aureole, Divinis, Na Kopci, Sansho a SaSaZu.
Chcete-li ochutnat jídlo v podnicích zařazených v prestižním gastronomickém průvodci Main Cities in Europe, vydávaném společností Michaelin, musíte se zastavit v pražských podnicích.

Restaurace Alcron šéfkuchaře Romana Pauluse a La Degustation Bohême Bourgeoise, kde kuchyni řídí Oldřich Sahajdák, poprvé získaly michelinskou hvězdu v roce 2012. Od té doby prestižní ocenění každý rok obhájily. V loňském roce k nim nově přibyla restaurace Field, kterou otevřel šéfkuchař Radek Kašpárek. Na televizních obrazovkách dlouho působil v úspěšných pořadech Kašpárku vař! a Co bude dnes k večeři.

burgoise.jpgUdělejme si nejdříve malý výlet do historie: předchůdcem dnešních michelinských hvězdiček byl průvodce po zajímavých místech pro motoristy, který poprvé v roce 1900 vydal André Michelin – ano, rovněž známý výrobce pneumatik. O restauracích, které by stály za zastávku, informoval jen mimochodem. Přesto se právě ty zvolna dostaly do popředí a roku 1926 se poprvé objevily i dnešní slavné michelinské hvězdičky. Jednou hvězdou byly označeny restaurace, kde se vyplatí zastavit, pokud pojedete kolem. Dvě hvězdičky vám prozradily, že tenhle podnik stojí za zajížďku pár kilometrů, tři hvězdičky pak nesly restaurace vhodné jako samostatné výletní cíle.

Dnešní hodnocení je mnohem propracovanější; hodnotí se atmosféra, zajímavý výběr vín i zajímavé výhledy. Vydání pro rok 2017 doporučuje restaurace ve 44 městech v celkem 20 evropských zemích. V zařazování do Michelinova gastronomického průvodce evropskými městy není Praha již žádný nováček.


Pražské "již tradičně" oceněné podniky

FieldRestaurace Alcron v hotelu Radisson má v žebříčcích nejlepších českých podniků své stálé místo. Několikrát také získala ocenění Americké akademie pro pohostinství v New Yorku Five Star Diamond Award. Šéfkuchařem je Roman Paulus (* 1975), který zahájil kariéru v Rakousku, působil ve známém londýnském hotelu Savoy a na zaoceánské lodi Queen Elisabeth II.

Hvězdička pro restauraci La Degustation Bôheme Bourgeoise je možná ještě zajímavější. Restaurace, která je součástí gastronomického konceptu Ambiente, se pod vedením šéfkuchaře Oldřicha Sahajdáka (*1975) specializuje na klasickou českou kuchyni z konce 19. století, nabízí i mezinárodní degustační menu. Kromě profesních zkušeností z Německa, Itálie, Portugalska a Nového Zélandu rozvinul své kuchařské základy studiem prestižních kuchařských kurzů C.I.A. (Culinary Institute of America).

Field restaurant se vyznačuje extrémním důrazem na sezónní suroviny, přičemž pole je podle restaurace základ všeho a vše se od něj odvíjí. A na co se do Fieldu chodí? Nejlépe jdou na odbyt husí játra o konzistenci Nutelly, které patří mezi velké stálice a slaví stále obrovský úspěch.
 

Karlínská Eska, poprvé obdržela ocenění Bib Gourmand

Michelinský průvodce doporučuje také restaurace v kategorii kvalita za nízkou cenu (Bib Gourmand). Letošní novinkou je pouze úspěch pro karlínskou Esku - restauraci s pekárnou, která spojuje staré a nové. Zdánlivě obyčejné suroviny proměňuje k nepoznání. V moderní podobě zde přesunují na talíř to, co je běžně kolem nás – zeleninu od kořene až po listy, divoké bylinky i ohněm vypečený chleba. Letos tuto cenu opět obhájily pražské podniky Aureole, Divinis, Sansho, SaSaZu, Na Kopci, a Maso a kobliha.
Aureole Fusion Restaurant & Lounge Praha - gurmánský požitek mezi hvězdami

Aureole Fusion Restaurant & Lounge Praha - gurmánský požitek mezi hvězdami

Vstupte do světa neotřelých výhledů, chutí a vůní. V Aureole, nejvýše položené restauraci a vinotéce v České republice vás okouzlí kulinářské umění stejně jako magická atmosféra, která nelze popsat slovy, ale musí se vidět a zažít.

Slow Food v restauraci La Degustation Bohême Bourgeoise

Slow Food v restauraci La Degustation Bohême Bourgeoise

Myšlenka „Slow Food“ dobývá svět. Znamená vědomou volbu stravy a svědomitou přípravu v rámci tří slov: Dobrý, čistý a fair. Unikátní podnik La Degustation nemá v Čechách obdobu. Nabízí klasické pokrmy místního kulinářského umění z konce 19. století v moderním zpracování.

Restaurace Field na Starém Městě pražském

Restaurace Field na Starém Městě pražském

V samém srdci Starého Města pražského, uprostřed Foglarových "Stínadel" najdete na rohu ulic Kozí a U Milosrdných restauraci Field. Zakládá si na původních farmářských sezónních surovinách, přírodních postupech a tradičních receptech v netradičním pojetí.

Restaurace s pekárnou Eska Karlín

Restaurace s pekárnou Eska Karlín

Eska na Praze 8 v Karlíně je restaurace s pekárnou, která spojuje staré a nové. Zdánlivě obyčejné suroviny zde proměňují k nepoznání. V moderní podobě vám přesunou na talíř to, co je běžně kolem nás – zeleninu od kořene až po listy, divoké bylinky i ohněm vypečený chleba.

Restaurace SaSaZu - alchymie chutí a barev asijské kuchyně

Restaurace SaSaZu - alchymie chutí a barev asijské kuchyně

SaSaZu, výtvor šéfkuchaře Shahafa Shabtaye, je alchymií chutí, barev, vášně a designu, které společně vytváří okouzlující zážitek. Inspirace šéfkuchaře Shahafa Shabtaye pochází z mnoha let cestování a vaření v Asii, jeho vzpomínek z ulic jihovýchodní Asie, místního života, pokrmů, kultury a zvyků.

Divinis - italská restaurace Zdeňka Pohlreicha

Divinis - italská restaurace Zdeňka Pohlreicha

Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich při přípravě jídla klade důraz na užití nejlepších surovin, které zpracovává šetrnými postupy dle zásad italské kuchyně.

Restaurace Sansho Praha

Restaurace Sansho Praha

Šéfkuchař Paul Day vám ve své jídelně přináší zábavná, funky asijská jídla, která vás budou bavit. Můžete ochutnat originální kombinace exotického koření a dokonale připraveného českého masa z ekochovů.

Restaurace Maso a kobliha v Praze

Restaurace Maso a kobliha v Praze

Maso a kobliha je nejnovější podnik šéfkuchaře Paula Daye, který se nachází na pražském Novém Městě jen pár metrů od sesterského podniku Sansho.

Restaurant Alcron v Praze - nejlepší v republice

Restaurant Alcron v Praze - nejlepší v republice

Svou labužnickou kuchyní, nádherným prostředím a zdvořilou obsluhou je restaurace Alcron příslibem skutečně nezapomenutelného večera.