Slavnosti průkopnice české kuchyně v Litomyšli
O víkendu 20. – 21. května se sejdou v Litomyšli milovníci dobrého jídla a pití s kuchaři, odborníky na moderní gastronomii a výrobci kvalitních potravin. Na Smetanově náměstí vzdají hold Magdaleně Dobromile Rettigové, průkopnici české kuchyně.
Součástí Gastroslavností jsou soutěže, například o nejlepší guláš, svíčkovou či bábovku. Těšit se můžete barmanskou show, předvádění kuchařského umění, kulturní program a mnoho dalšího.
Street food, či lokální kuchyně
Mňam! Gastrofestival přinese do Kroměříže chutě z celého světa i typicky česká jídla. Celým dnem provází Lukáš Hejlík. Festival se koná již 18. května od 10 do 22 hodin.
Milovníci streetfoodu zase mohou vyrazit do Kdyně, kde se koná 20. května na náměstí jeho festival. Vybírat budete ze široké nabídky street foodových specialit, čerstvých ryb i šťavnatých burgerů. Ochutnáte tradiční pokrmy Srí Lanky a zjistíte, co se vaří v Africe. V nabídce bude také pikantní pljeskavica, pálivé dobroty bohaté na chilli a dokonce i hmyz. Nebudou chybět i sladkosti a bohatý doprovodný program.
O den později, 21. května, se koná Food festival v Kadani. Pořadatelé slibují ochutnávky od zvučných kuchařů, ukázky světové kuchyně a mnoho dalšího.
27. května se můžete těšit na Foodfestival Ochutnej Pálavu, který se koná v Dolních Dunajovicích. Na jednom místě uvidíte přehlídku místních i přespolních kuchařů, podniků i výrobců, je připraven celodenní doprovodný program, soutěže i trh plný delikates a vína.
Ve stejný den, 27.5., se koná Festival street foodu v České Lípě. Těšit se můžete na mix chutí světových kuchyní ale i té české, dorazí i tolik oblíbené food trucky. K dobrému jídlu patří samozřejmě i skvělé víno či pivo z malých pivovarů. K sladkému zase jen ta nejlepší výběrová káva.
V neděli 27.5. můžete navštívit i Kutnou Horu, kde bude oslava dobrého jídla a pití. Letošní Gastro festival bude zaměřen na biopotraviny a kulinářské výrobky z nich. Festival proběhne stejně jako v předchozích letech na úžasném místě s jedinečnou atmosférou, v okolí chrámu sv. Barbory a přilehlých prostorách podél Jezuitské koleje.
V hlavní roli chřest
Na Moravě se chřestu zasvětily
Ivančice, kde se bude konat už 29. ročník
Slavností chřestu a vína. Stane se tak
o víkendu 19. až 21. května, kdy budete moci na náměstí ochutnat minimálně
30 chřestových specialit, na nádvoří radnice pak na vás budou čekat vinaři. Bohatý kulturní program a program pro děti je zaručen. V
neděli 21. května se můžete svézt z Brna do Ivančic
historickým vlakem. V čele vlaku pojede parní lokomotiva Skaličák (433.001).
Již tento týden,
od 15. do 21. května, mají pro vás připravené
chřestové menu například v
brněnském EFI Pivovar & Hostinec Osmec.
Čerstvý chřest na velkofarmě v Hostíně, která se nachází u Vojkovic na Mělnicku, si můžete koupit po celou chřestovou sezónu, až do 30. června zde mají otevřeno každý den od 7 do 17 hodin. Pěstitelé v Hostíně jsou v Česku jediní, kteří se věnují chřestu ve velkém. Do pěstování se další zelináři nepouštějí především kvůli náročnosti, protože sazenice rostou asi tři roky a při sklizni vyžadují vysoký podíl šetrné ruční práce.
Prima fresh festivaly
V květnu můžete zavítat i na
Prima fresh festivaly –
od 19. do 20. května do Plzně a
od 26. do 27. května do Olomouce.
Letos vám svá menu dovezou i legendy české gastronomie v čele s
Café Imperial Zdeňka Pohlreicha. Menu, které jen tak někde neochutnáte doveze
Český Národní tým kuchařů a cukrářů. Nejlepší českou kuchyni najdou návštěvníci rozhodně v
Restauraci U Sapíků na Klokočné. Až tam ale jezdit nemusí, Pavel Sapík totiž dorazí se svým menu na Prima FRESH festival. Další legendou je také
Restaurant Marcela Ihnačáka, který bude připravovat menu tradiční české kuchyně inspirované židovskou tradicí. Nebudou chybět ani špičkové místní či zážitkové restaurace.
Na festivalu dále budou gastro taste zóna, řízené degustace, pivní speciály, ale i zábava (koncerty a stand-up show) a dětský koutek.
Tipy pro milovníky piva
Mozaika gastronomických slavností by nebyla úplná bez piva. Pokud patříte k milovníkům zlatavého moku, určitě se bude hodit pozvánka na 3. ročník
Moravské vernisáže piva, která se koná
od 19. do 20. května na
výstavišti Flora v
Olomouci. Těšit se můžete na hektolitry nejlepších moravských piv, přednášky odborníků, degustace nebo grilované maso a sýry. Nově zde bude odborná porota vybírat ve čtyřech kategoriích nejlepší piva.
Pěkný program si na
sobotu 20. května připravili v
Národním muzeu pivovarnictví v Kostelci nad Černými lesy. Koná se zde
11. pivní slavnosti Vysmolení. Součástí akce jsou i speciální prohlídky pivovaru, ukázky opravy dřevěných sudů, vypalování znaků či jejich vymývání. Nebude chybět hudba
Pivní nadšenci mohou v sobotu
20. května najít cestu do Újezdu nad Lesy, kde se koná 2. ročník festivalu
Beerfood. Ochutnat budete moct více jak 30 pivních speciálu od malých pivovaru z celé republiky.
V sobotu
20. května můžete vyrazit i na 2. ročník
Pivní pohody do
Chlumce nad Cidlinou. Těšit se můžete na 7 řemeslných pivovarů, street food a živou hudbu.
O den později, v neděli
21. května na Karlínském náměstí v Praze ochutnáte piva a burgery, přijměte pozvání na
VIII. ročník svátku svrchně kvašených piv, vyjíměčně ležáků a gourmet burgerů.
Poslední víkend v měsíci,
26. – 27.5.,
Výstaviště České Budějovice zve na další ročník oblíbeného
pivního festivalu. Desítky českých i moravských pivovarů a minipivovarů nabídnou svá klasická piva i pivní speciály, na čepu se prezentuje pravidelně více než 30 pivovarů, v rámci doprovodného programu vystoupí postupně na jednom hudebním pódiu po oba dva dny populární kapely různých žánrů.
Než pivo, raději víno?
V sobotu
20. května se ve
Strakonicích chystá druhý ročník
Festivalu vína. Do příjemného prostředí Panské zahrady se sjedou vinaři z různých vinařských podoblastí Čech a Moravy, aby zde představili to nejlepší ze své aktuální produkce.
Na Rašínovo nábřeží v Praze se sjede kolem 25 vinařů především z Moravy, aby jste mohli ochutnat růžová vína a pochutiny, které se hodí právě k tomuto vínu.
Festival Růžový máj startuje v sobotu
20. května v 10 hodin.
Poslední květnový víkend,
26. – 27.5., na
Střeleckém ostrově v Praze chystají festival
Víno a saxofon. Zaposlouchejte se do medových tónů saxofonu při degustaci lahodných vín od našich předních, avšak malých a rodinných vinařů.
V neděli
27. května vyražte do
Domažlic, kde se koná první ročník
Festivalu vína. Do centra Chodska se sjedou vinaři z různých vinařských podoblastí Čech a Moravy, aby zde představili to nejlepší ze své aktuální produkce. Součástí akce bude food zóna s rozmanitou nabídkou pokrmů a nápojů vhodných k vínu a také bohatý kulturní program.
Máte raději šumivá vína? Pro vás je nachystán
Bubble Wine Festival. V sobotu
27. května od 12 hodin přivítá areál
Svatováclavské vinice a Richterovy vily na
Pražském hradě milovníky Champagne, Cava, Prosecco, Franciacorta, Sekt, Corpinat, Crémant.
Na závěr káva
Neděli 28.5. provoní provoní celý areál plzeňské kreativní zóny
DEPO2015 výběrovou kávou ze všech koutů světa.
Festival Lógr návštěvníky provede celým procesem počínaje pěstováním, přípravy až po samotné ochutnávání kávy. Naučí se také, jak poznat dobrou kávu a jak ji připravit jako profesionál.