Úvod > Aktuality > Výlety s příchutí piva a kvalitních služeb
Gurmánská turistika

Výlety s příchutí piva a kvalitních služeb

  • Vydáno15. srpna 2021
České pivo je fenomén. Víte ale, jak se vaří? Zjistit to můžete v některém z velkých pivovarů a jejich návštěvnických centrech. Nevšední podívanou zažijete ve Velkých Popovicích, v Nošovicích a například i v Mekce českého piva v Plzni. Obdivovat můžete třeba plzeňské podzemí, kde uvidíte, jak naši předci zlatavý mok uchovávali.
Řemeslný pivovar Raven v Plzni

Řemeslný pivovar Raven v Plzni

Pivovar Raven začal vařit pivo v roce 2015. Pivovar přichází každý měsíc s novými styly a kombinacemi, které v ČR dosud nikdo neuvařil. Chmel na pivo pochází z celého světa – od Čech po Austrálii. Pivovar se nachází v plzeňském Bolevci u zastávky tramvaje Mozartova.

Pivovar a pivní lázně na Luční boudě – ochutnejte pivo Paroháč

Pivovar a pivní lázně na Luční boudě – ochutnejte pivo Paroháč

Pivovar na Luční boudě je nejvýše položeným pivovarem ve střední Evropě. Ochutnat zde můžete pivo s názvem Paroháč, pojmenované podle jelena žijícího v okolí horské chaty. Dopřát si zde můžete i relax v pivních lázních.

Expozice pivovaru Radegast – pivo pro pravé chlapy

Expozice pivovaru Radegast – pivo pro pravé chlapy

Do pivovaru Radegast v Nošovicích nedaleko Frýdku-Místku můžete zavítat nejen na tradiční prohlídky pivovaru, ale také do Návštěvnického centra, které návštěvníky seznámí především s historií piva Radegast. Od sezony 2012 jsou zde velkoplošné obrazovky, informační panely či místnost ve tvaru sudu.

Pivovar Velké Popovice – prohlídky s ochutnávkou

Pivovar Velké Popovice – prohlídky s ochutnávkou

Seznamte se na vlastní oči s Pivovarem Velké Popovice. Nahlédněte pod pokličku velkopopovických sládků při výrobě piva Velkopopovický Kozel. Zúčastněte se exkurze do pivovaru spojené s ochutnávkou piva na původní varně z roku 1928.

Pivovar a restaurace Solnice v Českých Budějovicích

Pivovar a restaurace Solnice v Českých Budějovicích

Solnice, která stojí od roku 1531 na Piaristickém náměstí a je jednou z nejstarších a nejznámějších budov v Českých Budějovicích. Dnes v ní sídlí restaurace Solnice, která čepuje pivo ze stejnojmenného nedalekého pivovaru.

Parostrojní pivovar Lobeč u Mšena

Parostrojní pivovar Lobeč u Mšena

Příběh půltisícileté tradice vaření piva na Kokořínsku. Nechte se provést obnovenou technickou památkou, ochutnejte naši kuchyni a řemeslné pivo nebo se u nás ubytujte.

Krkonošská pivní stezka – poznejte chuť krkonošských piv

Krkonošská pivní stezka – poznejte chuť krkonošských piv

Chcete vyzkoušet chuť krkonošských piv a zároveň objevit krásy zdejších lesů a kopců? Potom se projděte po Krkonošské pivní stezce, která spojuje pět minipivovarů umístěných na samých vrcholcích České republiky.

Jihočeské pivní stezky

Jihočeské pivní stezky

V jižních Čechách můžete projít či projet šest pivních turistických tras. Jsou do nich zapojeny například Budvar, Samson, Dudák i řada minipivovarů. Na šesti pivních trasách lze ochutnat různá piva a navštívit okolní památky.

Pivovar Primátor v Náchodě

Pivovar Primátor v Náchodě

Během 60minutové komentované prohlídky vás seznámíme s provozem pivovaru, jeho historií a současností. Dozvíte se vše podstatné o výrobě piva a navštívíte prostory varny, spilky, ležáckého sklepa a stáčíren.

Pivovar Dalešice – místo známé z filmových Postřižin

Pivovar Dalešice – místo známé z filmových Postřižin

Tradice vaření piva zde sahá až do 17. století. Pivovar se proslavil v roce 1980, kdy zde režisér Jiří Menzel natočil slavný příběh Hrabalových Postřižin. Ve zrekonstruovaném objektu dnes najdeme Muzeum rakousko-uherského pivovarnictví, ve kterém nechybí ani připomenutí slavného filmu.

Prohlídka pivovaru Pilsner Urquell

Prohlídka pivovaru Pilsner Urquell

Věděli jste, že ležák Pilsner Urquell inspiroval více než dvě třetiny všech světových piv, dodnes označovaných jako pils, pilsner, pilsener? Přijďte na prohlídku pivovaru Plzeňský Prazdroj a poznejte příběh legendy zrozené v roce 1842.

Černokostelecký zájezdní pivovar

Černokostelecký zájezdní pivovar

V prostorách pivovaru v Kostelci nad Černými lesy se nachází i zcela ojedinělé a rozsáhlé muzeum historie pivovarství a sladovnictví v Čechách, na Moravě a ve Slezsku. V pivováru je v provozu pivovarská restaurace.

Pivovarské muzeum v Plzni

Pivovarské muzeum v Plzni

V Pivovarském muzeu vás pohltí atmosféra středověku, sídlí totiž ve starobylém právovárečném domě pocházejícím z 15. století, který se jako zázrakem zachoval ve své původní podobě.

Pivovarský dvůr Purkmistr v Plzni

Pivovarský dvůr Purkmistr v Plzni

Pivo patří k nejstarším nápojům, které lidstvo zná... Přijďte ho ochutnat a dozvědět se, jak se pivo vaří a spoustu zajímavých informací z historie do Pivovarského dvora Purkmistr v Plzni.

Pivovar Svijany u Turnova

Pivovar Svijany u Turnova

Pivovar Svijany se nachází ve stejnojmenné obci nedaleko Turnova. Byl založen před rokem 1564, novodobá historie pivovaru se píše od roku 1998, kdy byla založena společnost Pivovar Svijany s.r.o. V nabídce je 11 druhů piv, exkurze i příjemné posezení v pivovarské restauraci.

Pivovar Regent v Třeboni

Pivovar Regent v Třeboni

Zajímá vás, jak se v Třeboni vaří pivo? Seznamte se s více než 600 let starou historií vaření piva v jednom z nejstarších pivovarů na světě. Rodinný pivovar Bohemia Regent a.s. pořádá exkurze, při ktrerých si můžete prohlédnout prostory, v nichž se vaří třeboňské pivo zblízka a nejen to.

Exkurze v pivovaru Černý orel v Kroměříži

Exkurze v pivovaru Černý orel v Kroměříži

Exkurze zahrnuje výklad o způsobu vaření piva v pivovaru, prohlídku všech technologických částí pivovaru, tedy varny, spilky, ležáckého sklepa a ostatních potřebných technologií.

Únětický pivovar – exkurze i dobré pivo

Únětický pivovar – exkurze i dobré pivo

Přijďte se podívat do znovuotevřeného pivovaru v Úněticích u Prahy – pivo se zde vyrábí klasickým způsobem, bez dalších chemických úprav. Součástí pivovaru je restaurace s výbornou kuchyní. Každý víkend se zde koná také exkurze pivovarem.

Pivovar Hubertus Kácov

Pivovar Hubertus Kácov

Pivovar, který tvoří starobylé budovy, které jsou situovány v krásné přírodě na levém břehu řeky Sázavy stojí v malebném městysu Kácov. První zmínka o výrobě piva v Kácově je z roku 1457, čímž se řadí k nejstarším pivovarům u nás.

Škola čepování Pilsner Urquell – zážitkový program pro skupinové prohlídky

Škola čepování Pilsner Urquell – zážitkový program pro skupinové prohlídky

Po desetiletí si plzenští sládci předávají své znalosti a připravují pivo té nejvyšší kvality. V plzeňském pivovaru Pilsner Urquell můžete prožít zážitkový program, během kterého poodhalíte tajemství správně načepovaného piva.

Pivovar Cvikov – ochutnejte pivo Luž nebo Klíč

Pivovar Cvikov – ochutnejte pivo Luž nebo Klíč

Počátky pivovaru Cvikov sahají do dob dávno minulých, konkrétně tedy až do roku 1560, kdy bylo 72 cvikovským měšťanům od pozemkové vrchnosti oficiálně uděleno privilegium k vaření pšeničného piva a výrobě sladu.

Pivovar Rohozec v Turnově

Pivovar Rohozec v Turnově

Pivovar Rohozec z Českého ráje vaří pivo dle původní receptury z tuzemských surovin. Voda určená na výrobu piva pochází z vlastních pramenů ve Vazoveckém údolí. Pivovar nabízí několik druhů piva (Skalák, Podskalák atd.), ale i limonády (Malina, Cola, Orange).

Pivovarské muzeum v Olivětíně

Pivovarské muzeum v Olivětíně

Muzeum se nachází v areálu olivětínského pivovaru Opat. V rámci exkurze do pivovaru spojenou s ochutnávkou místních piv lze absolvovat i prohlídku stálé expozice pivovarnictví zaměřenou na historii pivovaru. Během návštěvy je k vidění například kancelář nejdůležitější osoby celého pivovaru – sládka.

Pivovar Ogar v Kunčicích pod Ondřejníkem

Pivovar Ogar v Kunčicích pod Ondřejníkem

Pokud zavítáte do malebné vesničky Kunčice pod Ondřejníkem, nenechte si ujít návštěvu místního minipivovaru. Najdete ho hned u železniční stanice a při posezení u zdejšího piva a lahodných pokrmů vám nabídne i příjemný bonus – krásný výhled na Ondřejník.

Prohlídka pivovaru a muzea v Broumově

Prohlídka pivovaru a muzea v Broumově

Do pivovaru v Broumově můžete zavítat k prohlídce výrobních prostor či za historií místního pivovarnictví. Během prohlídky, obklopené vůní sladu vyrobeného ve vlastní klasické humnové sladovně a žateckého hlávkového chmele, nahlédnete do tajemství výroby jednoho z nejstarších klášterních piv.

Další aktuality

Kempování v Česku: 10 tipů, kam do kempu v Plzeňském kraji

Patříte k milovníkům volného pohybu v přírodě, ke kterému patří i kempování? Naplánujte si dovolenou v těch nejlepších kempech Plzeňského kraje. Ve výběru portálu Kudy z nudy najdete útulné chatky, luxusní apartmány, vodáckou klasiku na Berounce i rodinné kempy u rybníků a koupališť. Letošní léto v kempu bude nezapomenutelné!
Plzeňský kraj | Ubytování

Tipy na výlety za Černíny: poznejte rod pánů z Chudenic!

Černínové z Chudenic patří mezi nejstarší šlechtické rody. První historicky doložený člen rodu se v písemných pramenech objevuje ve 12. století a jeho potomci nesou jméno Černínů dodnes. Ačkoliv do 16. století nebyl rod nijak bohatý ani významný, v pozdějších generacích zbohatl a stal se velmi vlivným. Objevte stopy tohoto šlechtického rodu výletem na nějaké zajímavé místo – hrad, zámek nebo park.
Plzeňský kraj | Památky

Hrad Kašperk je v dubnu přístupný každý víkend

Hrad Kašperk na Šumavě se od dubna opět otevřel turistům. Zatím pouze o sobotách a nedělích, od května pak bude přístupný téměř po celý týden. Prohlídky probíhají v dubnu samostatně, bez průvodce. I tak ale zjistíte, jak se v 14. a 15. století na hradech žilo nebo jak se ve středověku hrady stavěly.
Plzeňský kraj | Památky

Proslulý Loosův interiér bytu Huga Semlera můžete navštívit naposledy před rekonstrukcí

Světoznámý architekt Adolf Loos navrhl počátkem 20. století v Plzni několik bytových interiérů. Dnes jsou návštěvníkům pravidelně zpřístupněny čtyři z nich na třech prohlídkových trasách Adolf Loos Plzeň. O víkendu 20. a 21. dubna budete moci zavítat naposledy do doposud nerekonstruovaného interiéru v bývalém domě Huga Semlera na Klatovské 19.
Plzeňský kraj | Památky

50 tipů, kam na výlet v okolí Plzně

Trávíte svůj volný čas v Plzni či v jejím okolí a rádi byste si udělali pěkný výlet k památkám či do přírody, ale nevíte přesně kam? Pak je tu portál Kudy z nudy, který vám vždy rád poradí. Inspiraci najdete v našich tipech pro volný čas v západočeské metropoli i v její bezprostřední blízkosti. Vydat se můžete například na zámky Kozel, Manětín nebo Poběžovice, k návštěvě lákají také majestátní kláštery Plasy a Kladruby. Z přírodních památek byste neměli minout Hromnické jezírko, rezervaci divokých koní u Nýřan anebo údolí Radbuzy. Do tajemného podzemí se dostanete přímo v Plzni a jak vypadá kaolinový důl zjistíte v Nevřeni. S dětmi určitě nevynechejte Zoo Plzeň, sochy zvířat u Blovic nebo kuličkovou dráhu u Čertova kamene.
Plzeňský kraj | Zážitky

Kde najdete pohádková pekla? Poznejte kaolinové doly v Nevřeni, Pekelné doly a Pusté kostely

Znáte naše filmová pekla? V Nevřeni na Plzeňsku je otevřena bránu do pekla, kterou poznají ti z vás, kteří viděli pohádku Čertí brko. Navíc se můžete podívat i do dalších pekelných tlam, a to na Českolipsko, do podzemních prostor v údolí Svitávky, které proslavila pohádka S čerty nejsou žerty.
Plzeňský kraj | Památky

Zelený mok v městě piva, aneb tipy, kde ochutnáte v Plzni velikonoční speciály 2024

Kraslice, mazanec, pomlázka, čokoládový beránek… Do výčtu tradičních atributů, které neodmyslitelně patří k Velikonocům, v posledních letech přibyla také velikonoční piva. Podívejte se na tipy portálu Kudy z nudy, kde ochutnáte zelená piva v Plzni.
Plzeňský kraj | Gurmánská turistika

Unikátní světecká jízdárna se po 23 letech rekonstrukcí otevřela turistům

Týden před začátkem nové turistické sezóny 2024 se slavnostně otevřela tachovská národní kulturní památka – jízdárna Světce, která bude sloužit jako turistický cíl i dějiště kulturních a společenských akcí. Její záchrana stála přibližně 100 milionů korun a trvala celkem 23 let. Jízdárna je po vídeňské jízdárně druhou největší v Evropě. Turisté si ji budou moci prohlédnout v rámci pravidelných, komentovaných prohlídek.
Plzeňský kraj | Kultura