Úvod > Aktivity & akce > Aktivity > Šumavský pivovar - obnovení vaření piva

Šumavský pivovar - obnovení vaření piva

Gurmánská turistika
Šumavský pivovar Vimperk patří mezi malé pivovary, které se zaměřují na vaření piva podle tradičních postupů a receptur. Pivovar navazuje na tradici pivovarnictví ve Vimperku, která se datuje již od dob založení Vimperského hradu a zámku ve 13. stol. Možná je prohlídka pivovaru.
V minulosti existovaly ve Vimperku dva pivovary - Měšťanský, který ukončil provoz po druhé světové válce a Schwarzenberský, který byl uzavřen v roce 1967. Současný pivovar tak navazuje na dlouhou tradici vaření piva v tomto šumavském městě.

Srdcem pivovaru je dvounádobová varna o objemu 2,5 hl. Pivovar vaří tradiční spodně kvašené ležáky plzeňského typu. Pivo z Vimperku je nefiltrované a nepasterizované, což je charakteristické pro většinu malých pivovarů. Základní sortiment tvoří světlá jedenáctka, polotmavá dvanáctka a tmavá třináctka. Příležitostně se vaří také pivní speciály. K pivovaru náleží také pivnice s nabídkou jídel k pivu.

Vaření piva dle tradičních receptur je zárukou kvality - místní polotmavý ležák získal v roce 2011 první místo mezi pivy malých pivovarů na Jarní ceně českých sládků, tmavý speciál obsadil 3. místo a v roce 2012 se na 2. místě umístil Vimperský Märzenbier - polotmavý speciál 14°. Pivo se vaří přímo v prostorách restaurace (kde jsou umístěny varny) a v prostorách přilehlého sklepa, kde naleznete spilku, ležácké sudy a související technologii. Kvašení probíhá v tradiční otevřené spilce. Kdykoli po domluvě s majiteli nebo sládky je možná prohlídka pivovaru s odborným výkladem nebo účast na vaření piva.
Celý popis
Naposledy změněno: 2. 12. 2017

Ubytování a restaurace v okolí