Úvod > Aktivity & akce > Akce > Letenská husa 2017 a košt svatomartinského vína - 11. ročník

Letenská husa 2017 a košt svatomartinského vína - 11. ročník

Kdy 11. listopad 2017 9:00 - 17:00 Historické a vojenské akce
Tradiční akce Národního zemědělského muzea spojená s ukázkami starých českých řemesel a zručností, prezentacemi, ochutnávkami a prodejem gastronomických specialit a svatomartinských a mladých vín, stánkovým prodejem, hudebními produkcemi se koná 11. listopadu v Praze na Letné.

Jedenáctá Letenská husa proto bude svátkem plným překvapení a těch bude v prostorách Národního zemědělského muzea rozhodně víc než jedenáct. Brány muzea se otevřou v 9 hodin dopoledne a až do 17 hodin je připraven bohatý program pro dospělé i pro děti. Za snížené vstupné 50 Kč je možno si prohlédnout všechny expozice, které jsou v budově NZM na Letné k dispozici, takže malí návštěvníci budou mít dost zábavy a poučení na celý den.

Dětem budou přecházet zraky nejen na výstavě traktorů nebo v expozicích Myslivost, Rybářství či Voda v krajině, ale mohou se vydovádět také v nedávno otevřené dětské gastroherně, kde se naučí vařit a nakupovat zdravé potraviny tuzemské provenience. Neméně pestrá náplň čeká i dospělé, kteří si mohou svatomartinský svátek v Národním zemědělském muzeu užít – jak velí tradice – s příbuznými či přáteli. Začít mohou prohlídkou nových expozic, které jsou v čerstvě zrekonstruované letenské budově NZM koncipovány tak, aby každé patro nabízelo odlišné vjemy a zážitky.

V 11 hodin pak začne jedna z nejzajímavějších součástí programu letošní 11. Letenské husy: první listopadový kurz vaření s mistry, který tentokrát povede hvězda svého oboru: šéfkuchař Tomáš Levý, jenž stál u zrodu slavné michelinské restaurace La Degustation Bohême Bourgeoise. Na kurz je třeba se předem zaregistrovat (na adrese kurzyvareni@nzm.cz) a počítat s tím, že potrvá až do 15 hodin a stojí 1 490 Kč. Bude to ale stát za to, protože šéfkuchař Tomáš Levý naučí zájemce připravit zauzené husí prso s marmeládou ze šalotky a brusinek a zároveň husí játra s jablky, slaninou a majoránkou, především ale hlavní chod – konfitované husí stehno, pečené zelí a placky z topinamburu, po němž už bude příprava mrkvánku s rakytníkem úplná hračka. Lekce vaření s mistry šéfkuchaři je v NZM novinkou –gastrostudio, kde se mohou lidé učit vařit a zároveň sledovat při tréninku před mezinárodními soutěžemi mistry z Asociace kuchařů a cukrářů ČR, bylo zprovozněno letos v létě.

Po návštěvě nově otevřené Gastronomie, kterou tvoří dětská gastronomická herna a gastrostudio, lze pokračovat prohlídkou impozantní střechy muzea, kde návštěvníky čeká živá zahrada s fascinující vyhlídkou na celou Prahu. Pak už stačí jen sejít dolů a připravit se na nastávající zimní období. Na nádvoří muzea bude v četných stáncích na výběr nejen spousta pečínek, delikátních jater, husího sádla a škvarků, ale i svatomartinských sladkostí a pečiva. K vidění budou také dva živé exempláře hus starého plemene "česká husa" z uznaného chovu genetických zdrojů. Milovníci svatomartinských vín si mohou vybrat z nabídky bezmála desítky renomovaných vinařství z celé republiky a zazpívat si při tom s cimbálovou muzikou Alexandra Vrábela; ti, kdož se chtějí o víně také něco dozvědět, si určitě nenechají ujít řízenou degustaci s emeritním ředitelem valtické pobočky Národního zemědělského muzea ve Valticích Ing. J. Pokorným.

Svatý Martin, přesněji řečeno Martinus, byl světcem, s nímž je dodneška velmi úzce svázán náš každodenní život. Po muži, který proslul svou dobrodušností a který dal přednost službě duchovní před vojenskou, jsou po celé Evropě pojmenovány tisíce kostelů a vážou se k němu desítky legend. Svatý Martin se v měsíci listopadu narodil i zemřel, takže se tento měsíc stal „jeho“ měsícem a na jeho počest se konaly poutě, průvody a slavnosti světel. A ani dnes si bez svatomartinských oslav neumíme listopad představit, přestože se často omezují pouze na gurmánské radovánky.

Celý popis
Naposledy změněno: 9. 11. 2017

Ubytování a restaurace v okolí