Úvod > Co chcete dělat? > Kultura > Muzea a galerie
Technické muzeum Studenec – technické muzeum Vysočiny v bývalé pile

Muzea a galerie celá ČR

Snažíte se marně rozhodnout, co s volným časem a vybíráte si mezi několika muzei a galeriemi? Inspiraci můžete načerpat v žebříčku Národní soutěže muzeí Gloria musaealis, českých muzejních oskarů. Když návštěvy nejlepších institucí zahrnete do svých výletních plánů, rozhodně neuděláte chybu!

Kam putovala ocenění Gloria musealis v posledních letech?

Mezi její držitele patří například Památník národního útlaku a odboje na zámku v Panenských Břežanech, Archeopark pod PálavouPavlově či Vlastivědné muzeumOlomouci, oceněné za zámeckou expozici v Čechách pod Kosířem. Pro fandy stavebních technik je povinnou zastávkou Centrum stavitelského dědictví v budovách bývalého pivovaru cisterciáckého kláštera v Plasích, citlivou kombinací moderní architektury a historické budovy překvapí Regionální muzeumLitomyšli.
 

Závan tisícileté historie

Návštěva muzea či galerie vás často přenese hluboko do minulosti. Kde to poznáte nejlépe? Zajděte se podívat třeba do Anežského klášteraPraze, prvního kláštera klarisek v Čechách, který založila sv. Anežka Česká a kde sbírky středověkého a raně renesančního umění doplňuje zahrada plná moderních soch. Tisíc let výtvarné kultury dokumentuje olomoucké Muzeum umění, kde budete procházet interiéry Přemyslovského hradu a románského biskupského paláce. Vodní tvrz Jeseníku je coby sídlo Vlastivědného muzea Jesenicka zase autentickým pamětníkem strašlivých čarodějnických procesů. Místem s jedinečnou atmosférou, kde v 19. století vznikla tradice fotografie a zdánlivě se tu zastavil čas, je Museum Fotoateliér Seidel v Českém Krumlově.
 

Nová doba a moderní architektura

Dnešnímu umění sluší nová architektura; potvrzuje to třeba galerie současného uměnípražském Tančícím domě nebo sbírky moderního umění Národní galerie ve Veletržním paláci. Častým dějištěm kulturních akcí bývá také multifunkční aula Gong v Ostravě-Vítkovicích, kongresové centrum ve Zlíně či centrum UffoTrutnově. Někdy se však ryze současné expozice dovedně skrývají za historickými fasádami; odhalte je třeba v Muzeu nové generace ve Žďáru nad Sázavou, v Museu Kampa anebo v barokní budově bývalé jezuitské koleje v Kutné Hoře, kde našla sídlo Galerie Středočeského kraje.


Vyberte si nabídky tipů na víkend pro malé i velké: galerie, nové expozice, muzea a aktuální výstavy

Zobrazit více

Technické muzeum Studenec – technické muzeum Vysočiny v bývalé pile

V hale bývalé pily ve Studenci na Třebíčsku se nachází Technické muzeum Studenec. Čeká vás zde expozice letecké, vojenské, zemědělské i automobilové techniky, kosmo expozice a další.
Studenec, Kraj Vysočina

Český Hobitín v Orlických horách

Malou hobití vesničku navrhl a vlastníma rukama postavil velký obdivovatel knih profesora J. R. R. Tolkiena pan Svatoslav Hofman na rodinném pozemku. Nejde o turistickou atrakci, ale jedná se o kulisy k filmu Stíny Kraje. Z toho důvodu je nutné si návštěvu domluvit předem.
Dobré, Královéhradecký kraj

Vodní dům Hulice u přehrady Švihov

Vodní dům je moderní návštěvnické středisko evropsky významné lokality Želivka. Pod jednou střechou zde najdete vše o vodě. Tématem moderně pojaté expozice jsou různé tváře vody – nenahraditelné suroviny, která si zaslouží naši ochranu. Neváhejte, čekají vás interaktivní exponáty a hrátky s vodou.
Hulice, Středočeský kraj

Skanzen Rožnov pod Radhoštěm – Valašské muzeum v přírodě

Když se v Česku řekne skanzen, mnozí si představí právě ten v Rožnově pod Radhoštěm. Největší a nejstarší skanzen ve střední Evropě byl založen v roce 1925 a v jeho třech expozicích, Dřevěném městečku, Valašské dědině a Mlýnské dolině, je rozmístěno téměř 100 památkových objektů.
Rožnov pod Radhoštěm, Zlínský kraj

Muzeum fantastických iluzí

Nejzábavnější muzeum v Praze a jeho fascinující svět neskutečných optických klamů a iluzí. Perfektní zábava pro všechny bez rozdílu věku. Více jak 150 interaktivních zábavných exponátů.
Praha 1, Praha

Zámek Nové Hrady ve východních Čechách – navštivte České Versailles

Jednou z mála rokokových stavebních památek na území Českých zemí je zámek Nové Hrady u Litomyšle. Rokoková stavba vybudovaná v letech 1774–1777 hrabětem Jeanem-Antoinem Harbuvalem de Chamaré ve stylu francouzských letních sídel, často nazývána "Malý Schönbrunn" nebo "České Versailles".
Nové Hrady, Pardubický kraj

Plzenecká železnice – úzkorozchodná trať ve Starém Plzenci

Úzkorozchodná trať je vybudována v areálu dětského tábora ve Starém Plzenci. Plzenecká železnice má ve svých sbírkách sedm úzkorozchodných lokomotiv a padesát šest vagónů různých typů. Muzejní dráha je vybudována v areálu dětského tábora ve Starém Plzenci.
Starý Plzenec, Plzeňský kraj

Arcade Hry – legendární retroherní zábavní centrum věnované arkádovým videohrám

Jedno z nejdéle otevřených muzeí videoher v Evropě, které poprvé otevřelo v roce 2011. V expozici naleznete 170 plně funkčních automatů, široké možnosti občerstvení, vytápění na zimu, chlazení na léto, ale hlavně desítky hodin úžasné retroherní zábavy a vzpomínek.
Červený Újezd, Středočeský kraj

Galaxie barev – robotická show a více než 12 světelných exponátů

V pražském obchodním centru Westfield Chodov vznikla Galaxie barev. Zábavní zóna, která svým vzhledem připomíná nekonečný vesmír plný světelných efektů, návštěvníkům nabídne největší robotickou show svého druhu na světě nebo zóny s interaktivním uměním, které si mohou vyzkoušet.
Praha 4, Praha

Archevita – Stopami věků v Roztokách u Prahy

Muzeum v Roztokách u Prahy připravilo multimediální archeologickou expozici nazvanou Archevita – stopami věků, která vám umožní zažít dějiny všemi smysly, potkat pratura, podívat se, jak se vyráběla sekyra anebo jak se kdysi obchodovalo. Vše je podpořeno projekcemi, hologramy a virtuální realitou.
Roztoky, Středočeský kraj

Království železnic v Praze na Smíchově – největší modelová železnice v ČR

Přijďte se podívat na úžasný malý svět Království železnic! Uvidíte stovky metrů kolejí, desítky modelů vlaků, modely aut, které si dávají přednost na křižovatkách, modely významných staveb a míst České republiky a zažijete unikátní atmosféru střídání dne a noci. Součástí je i obří Model Prahy.
Praha 5, Praha

Techmania Science Center v Plzni

Techmania v Plzni nabízí stále nové interaktivní expozice a vědeckotechnické show. Kromě toho můžete v protější budově navštívit i 3D planetárium.
Plzeň, Plzeňský kraj