Úvod > Co chcete dělat? > Gurmánská turistika > Česká kuchyně a regionální produkty

Česká kuchyně a regionální produkty celá ČR

Silné chutě a pestré variace jídel a nápojů – to je poctivá česká kuchyně! Pokud se rádi vracíte k původní typické gastronomii, která staví na tradici a historii, jste na správném místě: máme spousty tipů pro milovníky původních receptur a regionálních dobrot, měnících se podle ročních období.

Oplatky, trubičky, uši a tvarůžky

Protože láska k cestování prochází žaludkem, některá místa budete mít už navždy spojená s určitými chutěmi a vůněmi. Ostatně proč lázeňské oplatky nejlépe chutnají v lázních, kdežto doma už to nikdy není ono? Dobře to ví i ti, kdo putují jižní Moravou za vínem, i ti, kteří si v Hořicích koupí slavné hořické trubičky. Podobně musíte v Pardubicích ochutnat sladké perníčky, ve Štramberku pověstné perníkové uši a v Lošticích na Olomoucku tvarůžky.
 

Kuchyně jako ve středověku

Chcete si pochutnat na tradičních jídlech a vychutnat si gastronomii se zapálením pro věc? Vyzkoušejte středověké krčmy, které se snaží napodobit autentické prostředí nejenom jídelním lístkem, ale také oblečením a mluvou personálu, interiérem a dalšími detaily. K těm nejvyhlášenějším patří středověká krčma se středověkým hotelemDětenicích, ŠatlavaČeském Krumlově či krčma U Rudolfovy kratochvíle na zámku Zbiroh. Dávné časy na vlastní kůži zažijete i ve Středověké krčměPísku.
 

Sláva meruňkám aneb expozice regionální kuchyně

Rádi byste navštívili muzea, věnovaná regionálním potravinám a dobrotám? V jejich čele stojí Muzeum olomouckých tvarůžkůLošticích, v Ekocentru Trkmanka ve Velkých Pavlovicích objevíte expozici věnovanou oblíbeným meruňkám; vyhovuje jim místní půda i klima a v okolí se pěstují už 200 let. Raritou je Muzeum másla ve středočeských Máslovicích; co na tom, že název obce není odvozen od másla jako potraviny, ale od starobylého rodu Masloviců, když se v jejím znaku hrdě skví máselnice?
 

České speciality pro čtyři roční období

Portál Kudy z nudy nabízí skvělé menu pro každé roční období! Na podzim vám naservírujeme tradiční výlovy rybníků, jablečné slavnosti a pečené husy, zalévané Svatomartinským vínem, pak přijdou na řadu Vánoční trhy provoněné svařeným vínem a punčem. Zima patří polévkám, uzenému a masopustním dobrotám, které na jaře vystřídají bylinky a chřest, zatímco léto voní jahodami, borůvkami, meruňkami a dalšími sezonními dobrotami. Pokud se vám už nyní sbíhají sliny, stačí sledovat náš kalendář akcí!
 
Zobrazit celý popis
V Třeboni vypuknou tradiční Rybářské slavnosti
15. srpen 2018 13:00

V Třeboni vypuknou tradiční Rybářské slavnosti

Třeboň
Předposlední prázdninový víkend zavítejte na Rybářské slavnosti do Třeboně. Dvanáctý ročník slavností se uskuteční ve dnech 17. až 19. srpna 2018. Hlavní část programu bude probíhat na louce u Zlaté stoky. Kromě rybářského programu a rybářské techniky vás zde čekají i gastronomické lahůdky a výrobky z ryb.