Úvod > Aktuality > Zámecký pivovar v Blatné se v září po téměř 40 letech znovu otevře

Zámecký pivovar v Blatné se v září po téměř 40 letech znovu otevře

Vydáno 26. srpna 2016 Gurmánská turistika
Do jihočeského města Blatná se vrací tradice, která započala už roku 1489. V polovině srpna zde byla slavnostně otevřena zrekonstruovaná budova Zámeckého pivovaru Blatná, kde se v září představí vlastní pivo. Svého času býval černý Kohout z pivovaru v Blatné považován za jedno z nejkvalitnějších piv v Česku, i proto se současný majitel rozhodl pro rekonstrukci a znovuotevření pivovaru.
BlatnáTradice pivovarnictví v Blatné sahá až do roku 1489, kdy město získalo várečné právo od Zdeňka Lva z Rožmitálu. Pivo se tam tehdy vařilo v městském a panském pivovaru, ze kterého v roce 1896 vzešel vyhlášený Zámecký pivovar Blatná. Zdárně přežil obě světové války a úspěšně fungoval až do října 1978, kdy ho uzavřel jeho tehdejší majitel, národní podnik Jihočeské pivovary.

Poslední várku chuťově vyváženého piva, jehož popularita přesáhla hranice jižních Čech, uvařil sládek Karel Mourek. Jan Hildprandt, jeden z nynějších majitelů, je potomkem původních vlastníků pivovaru. Jeho cílem je obnovit rodinné tradice a navázat na odkaz legendárního Zámeckého palírny a pivovaru v Blatné. Součástí Zámeckého pivovaru Blatná, který pro začátek počítá s roční výrobní kapacitou 2200 hektolitrů piva, se stane i návštěvnické centrum s degustační místností, kde se budou všechny produkty prezentovat a ochutnávat.

HruškoviceKromě piva ale v Blatné ochutnáte také vynikající destiláty. Prvotní cukrovar zde postavil baron František Hildprandt již roku 1812. Ten pak v roce 1885 přestavěl na lihovar a od té doby se traduje výroba jak lihu, tak konečných výrobků, především ovocných destilátů. Po druhé světové válce byl lihovar začleněn do Západočeských lihovarů, ale v rámci restituce přešel zpět do vlastnictví rodiny Hildprandtů. Snahou majitelů je  a od vázat na rodinné tradice a podle rodinných receptů vyrábět vysoce kvalitní destiláty. V současné době patří naše firma k největším výrobcům a vývozcům ovocných destilátů v ČR.

Zajímavou službou zákazníkům je "Pěstitelské pálení", která je určena drobným pěstitelům. Ovoce pouze otrháte, sesbíráte nebo setřesete a odvezete do lihovaru. O vše ostatní se zde již postarají. Za zhruba za čtyři měsíce si pak pouze odeberete hotový ovocný destilát. Letos se budou přijímat na pěstitelské pálení hrušky, švestky, jablka, a to už od pondělí 29. 8. 2016. Příjem ovoce bude probíhat od pondělí do pátku, vždy od 7:30 do 14:00 hodin. Ovoce můžete do palírny přinášet až do 31. 10. 2016.
Zámecký pivovar a palírna Blatná

Zámecký pivovar a palírna Blatná

První cukrovar a lihovar postavil roku 1885 baron František Hildprandt. Lihovar patří k největším výrobcům a vývozcům ovocných destilátů v ČR, obnovy se dočkal také pivovar, který v návaznosti na tradici rodiny Hildprandtů vaří vynikající blatenské pivo.

Vodní zámek Blatná - nejen za daňky a princeznami

Vodní zámek Blatná - nejen za daňky a princeznami

Vedle hradu Švihov a zámku Červená Lhota je vodní zámek Blatná nedaleko Strakonic v Jihočeském kraji jedním z nejzachovalejších vodních panských sídel na území České republiky. Kromě samotného zámku s vodním příkopem bývá hojně navštěvovaný anglický park se stádem daňků.

Další aktuality