Úvod > Aktuality > Sezóna chřestu je tady! Ten nejčerstvější pořídíte v Hostíně u Vojkovic

Sezóna chřestu je tady! Ten nejčerstvější pořídíte v Hostíně u Vojkovic

Vydáno 17. dubna 2018 Gurmánská turistika
V Hostíně u Vojkovic na Mělnicku už vyrostl první letošní chřest a sezóna právě začala! Na velkofarmě seženete „špargl“ od poloviny dubna do konce června. Kromě bílého a zeleného chřestu bude v průběhu chřestové sezóny pěstitel nabízet i nové odrůdy - letos poprvé zde koupíte také fialový chřest.
Chřest bílýPro ten nejlepší gurmánský zážitek platí, že ideální je nakoupit rovnou „z pole“ – to umožňuje prodej přímo v areálu farmy v Hostíně u Vojkovic, 20 minut od Prahy. Během chřestové sezóny zde mají otevřeno každý den od 7 do 17 hodin. Pěstitelé v Hostíně jsou v Česku jediní, kteří se věnují chřestu ve velkém. Do pěstování se další zelináři nepouštějí především kvůli náročnosti, protože sazenice rostou asi tři roky a ­při sklizni vyžadují vysoký podíl šetrné ruční práce. Chřestová pole v okolí Hostína, kde je vhodná písčitá půda, zabírají přibližně 150 hektarů. V sezoně, která trvá do konce června, na nich pracuje až několik set lidí, kteří chřest sbírají ručně. Většina hostínské produkce se prodá v tuzemsku, vyváží se také do Německa, Nizozemska, ale i třeba do Arabských Emirátů.

Zpočátku bude farma nabízet bílý chřest pěstovaný bez přístupu světla, zhruba na konci dubna rozšíří Chřestnabídku o zelený chřest, který dorůstá na světle, tedy na rozdíl od bílého u něj probíhá fotosyntéza a obsahuje zelené barvivo chlorofyl. Letošní novinkou je speciální nově vyšlechtěná odrůda fialového chřestu, která má delikátní chuť.

Oblíbené jsou také Chřestové slavnosti, které se letos na farmě uskuteční v sobotu 12. května 2018 od 9 hodin. Letos poprvé na větším prostoru. Čekat na vás bude prodej toho nejčerstvějšího chřestu za zvýhodněné ceny, chřestové speciality včetně chřestové zmrzliny, chřestového piva či chřestové limonády.

Další aktuality

20.6.
2018
Jahodobraní v Benicích připomene tradici pěstování jahod v regionu

Jahodobraní v Benicích připomene tradici pěstování jahod v regionu

Střední Čechy | Gurmánská turistika
14.6.
2018
Den Postřižinského piva 2018 se blíží

Den Postřižinského piva 2018 se blíží

Střední Čechy | Gurmánská turistika
12.6.
2018
Food festival Všechny chutě světa láká do Dobřichovic

Food festival Všechny chutě světa láká do Dobřichovic

Střední Čechy | Gurmánská turistika
7.6.
2018
Den Kozla Velké Popovice nabídne nejen skvělé pivo

Den Kozla Velké Popovice nabídne nejen skvělé pivo

Střední Čechy | Gurmánská turistika