Úvod > Aktuality > Když jde huba rundem aneb pět neobvyklých gastrofestivalů

Když jde huba rundem aneb pět neobvyklých gastrofestivalů

Vydáno 11. května 2018 Gurmánská turistika
Gastronomické festivaly kdysi byly vítaným osvěžením v kalendářích akcí, dnes je jich opravdu velká spousta – a na rovinu, vybrat si mezi nimi je pořádně těžké. Svých festivalů se navíc už dočkaly třeba polévky, saláty, uzené, chřest, okurky, ryby, káva, guláše nebo tvarůžky. Přesto se dají najít festivaly neobvyklé, zvláštní a s delikatesami, které jste (možná) ještě nejedli.

Extrem food festival v Brně: pavouci i exotické ovoce

hmyzí jídloŽe by pro vás konečně nadešel čas vyzkoušet tolik vychvalované hmyzí delikatesy? Pořadatelé Extrem food festivalu, který se koná v sobotu 12. května v Středisku volného času v Lužánkách Brně slibují skutečně leccos – netradiční suroviny jako pavouky, smažené cvrčky, žabí stehýnka či páchnoucí ovoce durian, to vše navíc dochucené exotickým nebo pálivým kořením. Nebude chybět ani hadí nebo krokodýlí maso.

V ceně vstupného je kromě přednášek a workshopů také koncert, získáte speciální recept, ochutnáte exotický čaj či sušenku se sušenými červy. Lístky stojí 130 Kč, cena jednotlivých jídel na akci se pohybuje od úsměvu až po cca 300 Kč za exotické a netradiční pokrmy. Děti do 120 cm mají vstup zdarma.


Asia Food Fest na Smíchově

Asia FoodNejvětší přehlídka exotických chutí a vůní Asia Food Fest se uskuteční 12. května na Smíchovské náplavce. Asijská kuchyně je velice různorodá, oproti jiným kontinentům používá vice druhů koření, dochucovadel a přísad. Asie není pouze nám již dobře známá Čína, Thajsko, Japonsko nebo Vietnam.

Patří sem také Libanon, Gruzie, Azerbajndžán, Sýrie, Mongolsko, Jemen, Maledivy, Omán a dalších více než 40 zemí. Festival si klade za cíl prezentovat co nejvíce z kulinářského umění těchto zemí a nabídnout tradiční pokrmy, které si zachovávají svou autentičnost.


Dobromila Rettigová v Litomyšli letos na téma "pečité"

Maso pečitéJiž posedmé se sejdou gourmeti, milovníci dobrého jídla a pití s kuchaři, odborníky na moderní gastronomii a výrobci kvalitních potravin na litomyšlském Smetanově náměstí, aby 19. a 20. května  vzdali hold Magdaleně Dobromile Rettigové, průkopnici české kuchyně. Tato národní buditelka, básnířka, spisovatelka a autorka slavné Domácí kuchařky v Litomyšli pobývala posledních jedenáct let svého života a je na zdejším hřbitově pochována.

bábovkaV Domácí kuchařce Magdaleny Dobromily Rettigové nalezneme kapitolu „Pečité“. A právě ty, společně se sedlinami, se staly tématem letošního sedmého ročníku gastroslavností. Rettigová ve své kuchařce nabízí řadu receptů na pokrmy z mas jatečních, z drůbeže i zvěřiny v té nejtradičnější úpravě. Zdánlivě jednoduchému pečení však předchází pečlivá příprava masa, jeho naložení, špikování a po dokonalém upečení do měkka pak přichází mistrovské zapracování výpeku do lahodné omáčky. Také „sedliny“ neboli rosoly a sulcy jsou vždy spojeny s masem, kde základem je želatina z klihových součástí nožiček a kůží. Výsledný produkt však může být slaný i sladký, ve formě masitého nebo vaječného předkrmu, stejně jako nápaditého dezertu.

Tradiční a oblíbená soutěž profesionálních kuchařů „Svíčková open“ nebude chybět ani v sedmém ročníku. Vypukne v sobotu 19. května od 10 hodin. Naopak domácí hospodyňky se mohou v neděli 20. května od 11.00 do 12.00 hod. zúčastnit soutěže o nejlepší bábovku. Stačí přinést upečenou soutěžní bábovku spolu s receptem do stánku Sboru paní a dívek na Smetanově náměstí.
 

Prague Food Festival 2018

Prague Food FestivalPrague Food Festival je třídenní svátek jídla, který má v Čechách již dlouholetou tradici. Pod širým nebem na Vyšehradě budete mít unikátní možnost ochutnat pokrmy vybraných špičkových 22 restaurací z prestižního Maurerova výběru Grand Restaurant. Vedle nich je připravena bohatá nabídka nealko i alkoholických nápojů, různorodých delikates, ale také hudba, řada cooking shows, workshopů či přednášek o gastronomických trendech. Prague Food Festival je zkrátka svátkem každého milovníka dobrého jídla a pití. Jde skutečně o unikátní nabídku ochutnávek, které v naší zemi zatím nemají obdobu. Od 25. do 27. května můžete ochutnávat, co hrdlo ráčí, objevovat nové chutě i překvapivé kombinace známého a vyzkoušeného.

Jahodový dortíkMůžete se těšit například na chuť Orientu z El Emir, vynikající menu od Francouzská restaurace Art Nouveau, inspirace středomořskou kuchyní od Fresherie Bistro, moderní vietnamská kuchyně od Gao Den, lokální speciality od Chateau Mcely - Piano Nobile, šťavnaté maso a asijské speciality z Kobe, exotické chutě od La Bodeguita Del Medio, kreativní jídla od Le Grill, The Grand Mark Prague, speciální festivalové menu ve stylu první republiky od Národní tým kuchařů a cukrářů AKC ČR, tradiční asijská kuchyně s respektem k tradici od Taro, tradiční česká kuchyně V Zahradě, mezinárodní speciality V Zátiší, japonská kuchyně v Yoshihashi Sushi, moderní česká kuchyně s nádechem Francie od Zámek Liblice a skvělé pokrmy nejen z grilu připraví Žofín Garden.
 

Dětský gastrofestival v Bludově

Možná víte, že Pradědovo dětské muzeumBludově nabízí k ochutnání regionální speciality z Jeseníků a možnost podílet se na přípravě některé z místních pochoutek. Proto nepřekvapí, že se právě tady od pátku 25. do neděle 27. května koná Dětský gastrofestival, podle organizátorů jediná akce svého druhu v Česku, zaměřená na malé návštěvníky. Pro velké i malé kuchtíky jsou od půl desáté ráno do pěti odpoledne připravené kuchařské dílny; budou se opakovat, aby se dostalo na každého. Dětská celodenní vstupenka na gastrofestival v ceně 150 Kč zahrnuje vstup na všechny kuchařské dílničky a také na pohádku do letního kina; lístky koupíte na internetu nebo na recepci Pradědova muzea v Bludově.
Gastronomické slavnosti M. D. Rettigové 2018

Gastronomické slavnosti M. D. Rettigové 2018

Posedmé se sejdou gourmeti, milovníci dobrého jídla a pití s kuchaři, odborníky na moderní gastronomii a výrobci kvalitních potravin na litomyšlském Smetanově náměstí, aby vzdali hold Magdaleně Dobromile Rettigové, průkopnici české kuchyně.

Street Food Jam 2018

Street Food Jam 2018

Street Food Jam se koná každou druhou neděli před klub Cross v Holešovicích. Street food je festiválek, který v duchu street food festivalu klade důraz na originalitu, kvalitu, ekologii a dobročinnost.

Pivo & Burger fest na Karlínském náměstí

Pivo & Burger fest na Karlínském náměstí

Svátek svrchně kvašených piv a gurmet burgerů. Cílem festivalu je nabídnout hostům ty nejlepší svrchně kvašená piva České republiky a kvalitní hamburgery zejména lokálních restaurací. Součástí festivalu bude i hudební program.

Foodparade 2018 - festival jídla a pití

Foodparade 2018 - festival jídla a pití

První zářijový víkend 1. - 2.9. 2018 se v zahradách Trojského zámku v Praze koná již 8. ročník festivalu jídla a pití Foodparade.

Prague Food Festival 2018

Prague Food Festival 2018

12. ročník největší gastronomické události roku. Prague Food Festival je třídenní svátek jídla, který má v Čechách již dlouholetou tradici. Pod širým nebem se na Vyšehradě koncentrují nejlepší šéfkuchaři a producenti nápojů této země.

Gastro Food Fest Litoměřice 2018

Gastro Food Fest Litoměřice 2018

Přehlídka toho nejlepšího ze severu z gastronomie na jedinečném místě - na výstavišti Zahrada Čech. Těšit se můžete na nejlepší restaurace, bary, pivovary a vinaře. Bohatý program se uskuteční za účasti předních českých kuchařů a celebrit.

3. dětský gastrofestival

3. dětský gastrofestival

Dětský gastrofestival - proběhne 25.5. - 27.5. v areálu muzea, tentokráte na téma Cesta kolem světa.

Další aktuality

15.5.
2018
V Ivančicích na Slavnostech chřestu ochutnáte špargl a víno

V Ivančicích na Slavnostech chřestu ochutnáte špargl a víno

Jižní Morava | Gurmánská turistika
1.5.
2018
Nejlepší Rulandské bílé Světa pochází z Moravy!

Nejlepší Rulandské bílé Světa pochází z Moravy!

Jižní Morava | Gurmánská turistika
25.4.
2018
Brno ochutná jídla z celého světa

Brno ochutná jídla z celého světa

Jižní Morava | Gurmánská turistika