Ochutnejte masopustní sladkosti

Vydáno: 27. 1. 2012 11:16
Hodnocení: Počet hvězdiček je: 0/5. Hodnoceno: 0x.Počet hvězdiček je: 0/5. Hodnoceno: 0x.Počet hvězdiček je: 0/5. Hodnoceno: 0x.Počet hvězdiček je: 0/5. Hodnoceno: 0x.Počet hvězdiček je: 0/5. Hodnoceno: 0x.
Region:
Od Tří králů až do Popeleční středy trvá období masopustu. K masopustu patří nejen průvody masek a bály, ale také skvělé jídlo. Ochutnejte křehké pečivo zvané boží milosti nebo masopustní koblihy. Připravte si je sami podle našich receptů. Milovníci tradic české kuchyně si rozhodně přijdou na své!
Recept na Boží milosti
Doba přípravy: 20 min
Doba vaření: 20 min

K oslavám masopustu patří nejen maso, víno a pálenka, ale také sladkosti. I ty ovšem musí být pěkně omaštěné a oslazené, stejně jako jsou boží milosti v našem receptu.

Suroviny:
250 g hladké mouky
2 žloutky
1 lžíce práškového cukru
200 g tuku na smažení
trochu mléka
špetka prášku do pečiva
sůl
Postup:

Zpracujeme mouku se žloutky, špetkou soli, s práškem do pečiva a cukrem. Podle tuhosti těsta můžeme přidat trochu mléka. Podle potřeby zasypáváme moukou a těsto propracováváme, až je hladké a nelepivé. Necháme asi hodinu v chladu odpočinout. Na vále vyválíme tenkou placku, nakrájíme rádýlkem čtverečky nebo trojhránky a smažíme v rozpáleném tuku. Necháme okapat, pocukrujeme a podáváme.


 
Recept na Masopustní koblihy
Doba přípravy: 90 min
Doba vaření: 20 min

V názvu tradičního svátku sice zaznívá slovo „půst", ve skutečnosti je však tento bláznivý rej masek naopak spojen s veselicí, při níž se na jídlo a pití rozhodně nezapomíná. Dnes už asi následující čtyřicetidenní postní dobu dodržuje málokdo, ale pestrý průvod maškar si sladkou odměnu stejně zaslouží.

Suroviny:
500 g hrubé mouky
30 g droždí
70 g cukru
150-300 ml mléka
3 vaječné žloutky
sůl
 
citronová kůra
rum
mouka na vyválení
tuk na smažení
pikantní džem (např. rybízový či meruňkový)
moučkový cukr na posypání
 
Postup:

Do mísy přesejeme mouku a uděláme do ní důlek, do kterého vložíme rozdrobené droždí. Přidáme cukr, zalijeme částí vlažného mléka a dáme na teplé místo nakynout. Poté přidáme žloutky, sůl, nastrouhanou citronovou kůru, rum a zbytek vlažného mléka. Dobře vymícháme na hladké vláčné těsto, přikryjeme ho utěrkou a dáme na teplé místo vykynout. Poté těsto vyválíme na pomoučeném válu na plát silný asi centimetr.

Z půlky těsta vykrajujeme kolečka o průměru asi 10 cm. Na druhou polovinu těsta naneseme stejný počet dávek džemu, jako máme koleček. Vykrojená kolečka přiložíme na džem a stiskem obě části těsta spojíme. Vykrojíme naplněné koblihy, které opět necháme vykynout. Nakonec koblihy smažíme dozlatova v zahřátém tuku po obou stranách. Poté necháme tuk okapat, sypeme cukrem a podáváme.

Zaujala Vás aktualita Ochutnejte masopustní sladkosti?
Podívejte se, co všechno nabízí >
Carnevale Praha 2015
Region: Praha, Praha
Oblast: Praha
Město: Praha 1
Festival Carnevale Praha se koná pravidelně v období mimosezóny a je jedinou hlavní a stěžejní událostí města Prahy v rozmezí od ledna do března. Po několika úspěšných ročnících festivalu se Praha řadí ke světovým metropolím ve kterých se odehrávají městské karnevalové slavnosti.

Nejnovější aktuality

Ochutnejte masopustní sladkosti

Ochutnejte masopustní sladkosti

Vydáno 27. ledna 2012 | | Celá ČR

Od Tří králů až do Popeleční středy trvá období masopustu. K masopustu patří nejen průvody masek a bály, ale také skvělé jídlo. Ochutnejte křehké pečivo zvané boží milosti nebo masopustní koblihy. Připravte si je sami... celá aktualita

10 tipů na nové hotely a komfortní ubytování

10 tipů na nové hotely a komfortní ubytování

Vydáno 15. listopadu 2011 | | Gurmánská turistika

Prostornost, luxus a kreativitu, to vše nabízí ubytování v Česku. Užijte si neobyčejný zážitek a ubytujte se v některém nově otevřeném či rekonstruovaném luxusním hotelu. Nabídnou vám nečekaný komfort a umožní vám zap... celá aktualita

Na Boží hod je třeba hodovat!

Na Boží hod je třeba hodovat!

Vydáno 25. prosince 2010 | | Celá ČR

Slavnostní oběd na Boží hod vánoční a svatého Štěpána si dopřávají nejen věřící lidé. 25. a 26. prosinec jsou velmi slavnostní dny, které se nesou ve znamení rodinných návštěv, slavnostních obědů a večeří. Obvykle se... celá aktualita

Všechny aktuality v regionu >