Úvod > Aktuality > Festival dortů a pět cukráren: sladké tipy pro mlsouny i gurmány
Gurmánská turistika

Festival dortů a pět cukráren: sladké tipy pro mlsouny i gurmány

  • Vydáno5. listopadu 2017
Leckde se dočtete, že Prague Cake Festival je unikátní akce svého druhu, kde ochutnáte dobroty od českých i mezinárodních cukrářů. Jistě, ale to je trochu málo: nic vás totiž nepřipraví na krásnou podívanou a záplavu sladkého pokušení, ze kterého budou vaše oči, nos i pusa úplně vedle.
Milovníci dortů, zákusků, koláčů, muffinů, cupcakes, makronek a dalších dezertů a delikates už jsou v pozoru, ti další by honem měli popadnout kalendáře a kroužkovat sobotu 11. listopadu. V luxusním hotelu PyramidaPraze 6 se koná už třetí ročník Prague Cake Festivalu, a to od 10 do 19 hodin.
 

Čokoláda, donuty, perníčky a cupcakes

Na co se letos vaše mlsné jazýčky mohou těšit? Třeba na tradiční ruské sladkosti, francouzské speciality či evropské moderní dezerty, které běžně ochutnáte v kavárně SweetcakesPraze-Nuslích. Na fantastické donuty z Donut Clubu, specializované prodejny „amerických“ koblih v Praze-Kunraticích – zastavte se, zjistíte, že mlsat se dá pouhým pohledem! Na stánku žižkovské Cafe La Familia na vás čekají lahodné pěnové dezerty, u stánku Čokoládové továrny můžete mlsat slaný karamel v hořké čokoládě, lahodný nugát či pralinky všech chutí. O tom, že perníčky mohou být opravdovým uměleckým dílem, vás přesvědčí Iveta Skuhravá z Time to sweet. U stánku Markol ochutnáte skvělé veganské raw bio sladkosti, dortíčky, kuličky a jiná sladká překvapení, a konečně Hanka Maryšková z Cakeland Cupcakes přiveze nejen krásně vypadající, ale také výtečně chutnající cupcakes s charakteristickým názvem „čupčák“ – nejlepší domácí cupcakes a cakepops v Praze, které bývají k dostání na farmářských trzích na Náplavce, ve vybraných pražských kavárnách a samozřejmě i na objednávku.
 

Lístky a degustační poukázky

Kolik bude stát vstupenka? To bude záležet na tom, jak jste mlsní: základní vstupné platí dvě až tři hodiny, vyjde vás na 200 Kč a je v něm započítáno kromě programu pět degustačních žetonů. Časově neomezená VIP vstupenka za 370 Kč platí celý den a kromě programu vám zajistí welcome drink a deset degustačních žetonů.

Vstupenky koupíte online nebo na místě; tam budou stát 250 Kč, pro studenty, děti do 15 let a seniory 200 Kč; děti do 130 cm mají vstup zdarma, vstup však neobsahuje degustační poukázky. Pozor, VIP vstupenky lze koupit jedině v předprodeji, který končí v pátek 10. listopadu. Žetony lze ve stáncích vyměnit za degustační porci zákusku, ale počítejte s tím, že další si už nekoupíte. Pamlsky na všech stáncích ale budou k dostání za zvýhodněné festivalové ceny, o 5 až 20 % nižší než jsou ty běžné.
 

Třikrát klasika a dvě raw cukrárny

  • Legendou mezi pražskými cukrárnami bývala Cukrárna Myšák ve Vodičkově ulici, založená v roce 1904. Za první republiky sem chodily mlsat celebrity a hvězdy filmového plátna, tady vzniknul meruňkový dort pro prezidenta Masaryka, dort s růžemi pro Edvarda Beneše nebo čokoládová raketa pro tenistu Karla Koželuha. Dnes o znovuotevřenou Cukrárnu Myšák pečuje vyhlášený řetězec společnosti Ambiente a kromě klasických zákusků, dortů a pohárů tu můžete posnídat nebo si pochutnat na výběrové kávě.
  • O něco mladší je Erhartova cukrárna a kavárna, otevřená v roce 1937 na tehdejší Belcrediho třídě na pražské Letné. Dnes se ulice jmenuje Milady Horákové, ale jinak se tu vše překvapivě dochovalo jako kdysi – interiéry ve funkcionalistickém stylu podle projektu architekta Evžena Rosenberga i hlavní designové prvky. Mimochodem, další pobočku má Erhartova cukrárna na Vinohradské třídě, rovněž ve funkcionalistickém domě, tentokrát však od architekta Aloise Krofty.
  • Dva tipy pro ty, kteří milují mlsání v raw a bio kvalitě bez lepku a cukru, zato z čerstvých surovin a sezonního ovoce: vyzkoušejte brněnskou raw/veganskou cukrárnu Raw with Love.
Cukrárna a pekárna Stáňa – po stopách cukráře Myšáka

Cukrárna a pekárna Stáňa – po stopách cukráře Myšáka

Rodinná pekárna a cukrárna Stanislavy Kortánové nabízí pochoutky vyrobené na základě zkušeností, které získala majitelka Stanislavy Kortánová na základě spolupráce s velkým cukrářským mistrem Františkem Myšákem, zakladatelem slavné cukrárny ve Vodičkově ulici v Praze.

Cukrárna Myšák v Praze

Cukrárna Myšák v Praze

Ambiente navazuje na prvorepublikovou tradici cukrárny Myšák ve Vodičkově ulici v Praze. Pod vedením cukráře Lukáše Pohla se v něm připravují klasické české zákusky, dorty i poháry doplněné výběrovou kávou.

Erhartova cukrárna na Letné

Erhartova cukrárna na Letné

Dlouholetou tradicí, vlastní výrobnou a hlavně vynikající kvalitou se může pochlubit Erhartova cukrárna na Letné v Praze 7. Erhartovy laskominy se vyrábějí podle původních receptur českých, ale i německých, rakouských, francouzských a italských mistrů cukrářů.

Raw with love – první brněnská raw cukrárna

Raw with love – první brněnská raw cukrárna

Raw with Love je brněnská raw/veganská cukrárna. Všechny zákusky jsou také bez lepku a cukru, vyráběné přímo v cukrárně z čersvých surovin a sezonního ovoce v raw a bio kvalitě.

Další aktuality

Zlatý kuchař: Králem české gastronomie se stal Jan Knedla!

V anketě Zlatý kuchař vyhlašované Gastro&Hotel profi revue získali nejlepší kuchaři České republiky „kuchařského Oskara“ za rok 2023. Vítězem v osmém ročníku ankety Zlatý kuchař je Jan Knedla z restaurace Papilio ve Vysokém Újezdě. Na druhém místě se umístil vítěz loňského ročníku Marek Fichtner z pražské restaurace Červený jelen. Třetí je Jan Punčochář, který provozuje restauraci U Matěje na pražské Hanspaulce. Do síně slávy za celoživotní přínos české gastronomii vstoupil mezinárodně oceňovaný Vladislav Stuparič
Praha | Gurmánská turistika

Tipy na víkend v Praze a okolí

Kudy z nudy přináší aktuální tipy na víkend (20.4. – 21.4.) v Praze a jejím okolí. Čeká na vás romantika, sport, výlety do přírody, výstavy, koncerty i adrenalinové zážitky, programy pro rodiny s dětmi a další aktivity: Otevírání turistické sezony ve Zruči nad Sázavou, Sezóna chřestu 2024 – kupte si jej na farmě v Hostíně u Vojkovic, Bylinkový den v Národním zemědělském muzeu, Ekofest – Den Země v Malešicích 2024, Pochod krajinou barona Ringhoffera. Vyberte si zajímavé akce a naplánujte s námi program na víkend!
Praha | Zážitky

100 let od úmrtí Franze Kafky: Hlavní město Praha nabídne pestrý kulturní program po celý rok 2024

Nejen pro Pražany připravilo Hlavní město Praha a Ministerstvo kultury program Rok Franze Kafky zahrnující řadu zajímavých akcí a projektů s kafkovskou tematikou. Kromě toho se v ulicích Prahy můžete setkat se speciálně nazdobenou tramvají s motivy Kafkova života. Ta bude brázdit pražské ulice po celý rok. K výročí byly spuštěny také dva weby, kde zájemci najdou veškeré informace o slavném spisovateli, připravované eventy, ale též ikonická místa v Praze a vycházky s průvodci po místech Kafkova mládí a dalších let jeho života. Pokud byste se chtěli sami vypravit do míst, která Franze Kafku připomínají, určitě se vám budou hodit kafkovské tipy, které pro vás připravil portál Kudy z nudy.
Praha | Kultura

Vydejte se do skleníku Fata Morgana za křehkou motýlí krásou

Botanická zahrada hl. m. Prahy v Troji opět připravila oblíbenou výstavu motýlů. Letošní ročník je zaměřený na jejich migraci. Do Prahy bylo přivezeno přes 5000 kukel z motýlí farmy ve Stratfordu nad Avonou. Z kukel umístěných na různých místech skleníku se od 19. dubna 2024 postupně vylíhnou pestrobarevní křehcí krasavci. Nebudou chybět nádherní Morpho peleides s blankytně modrými křídly, noční martináči Attacus atlas, velcí soví motýli rodu Caligae nebo známý motýlí cestovatel monarcha stěhovavý. Přijít si je prohlédnout do Fata Morgany, budou na vás čekat až do 2. června. Otevřeno je denně kromě pondělí od 9:00 do 18:00 hodin.
Praha | Příroda

Mercedes-Benz Prague Fashion Week zve na módní novinky do Tyršova domu

Největší módní událost v Česku. Neobvyklé prostory. Přehlídka aktuálních kolekcí od návrhářů z domova i zahraničí, značky zvučných jmen, atraktivní publikum ze světa módy, designu, umění a byznysu. To všechno je Mercedes-Benz Prague Fashion Week, který se letos koná od 18. dubna do 20. dubna 2024 v sídle České obce sokolské na Újezdu, v Tyršově domě.
Praha | Zážitky

7 věcí, které nevíte… o michelinských hvězdičkách a oceněných restauracích

Mít svou restauraci uvedenou v renomovaném průvodci Michelin a získat alespoň jednu michelinskou hvězdu, to je pro většinu kuchařů nejlepší způsob ocenění jejich práce. Také Česko má v oblasti gurmánské turistiky co nabídnout. Vydejte se s Kudy z nudy na cestu po restauracích, které vytoužené ocenění získaly, i po těch, které se na něj zatím těší.
Praha | Gurmánská turistika

Znáte pražské vinice?

Málokterý z návštěvníků Prahy by v hlavním městě hledal vinice – a přece jich je zde dost. I když existovaly již za ranného středověku, největší rozkvět vysazování révy vinné přišel za Karla IV. roku 1358. Panovník tehdy nařídil vystavět vinice na 23 kilometrů od centra města a dal z Rakouských zemí, Porýní a Francie dovézt tisíce sazenic révy, které se uchytily na Vyšehradě, Letné, v Troji, Libni, nad Smíchovem a na Vinohradech. Máte chuť se za nimi vypravit? Kde všude je najdete vám prozradí Kudy z nudy.
Praha | Příroda

Evropa v Česku: proč máme rádi Lucembursko?

Země jako ze starých pohádek, středověké hrady, městečko Esch-sur-Sure anebo hlavní město Lucemburk s katedrálou Notre Dame, v jejíž kryptě jsou uloženy ostatky českého krále Jana Lucemburského: je tolik věcí, které máme rádi v Lucembursku! Seriál o evropských zemích pokračuje na západě Evropy, v jedné z nejmenších evropských zemí. Pojďte s Kudy z nudy poznat Lucembursko!
Praha | Památky