Úvod > Aktuality > Díky Magdaleně Dobromile láska k Litomyšli prochází žaludkem

Díky Magdaleně Dobromile láska k Litomyšli prochází žaludkem

Vydáno 15. května 2018 Gurmánská turistika
Magdaleně Dobromile Rettigové se v Litomyšli líbilo kdysi a líbilo by se jí tu i dnes, kdy jí město vzdává hold každoročními Gastronomickými slavnostmi. Vydejte se s portálem Kudy z nudy ochutnat nejlepší svíčkovou, nejlepší bábovku anebo husí stehna se zelím, knedlíky a pivem. Letošním slavnostem, které proběhnou o víkendu 19. a 20. května 2018, budou vévodit pečité a sedlina.
Magdalena Dobromila RettigováGastronomické slavnosti Magdaleny Dobromily Rettigové prokázaly, že kvalitní pokrmy české národní kuchyně nám stále chutnají. Letos posedmé se sejdou gourmeti, milovníci dobrého jídla a pití s kuchaři, odborníky na moderní gastronomii a výrobci kvalitních potravin na litomyšlském Smetanově náměstí, aby vzdali hold Magdaleně Dobromile Rettigové, průkopnici české kuchyně.

Ten, kdo si oblíbil soutěže jako Svíčková open, O nejlepší domácí bábovku či vaření kotlíkového guláše, nebude o ně ochuzen. V programu nechybí ani oblíbená sousedská husička, klání středních odborných škol nebo školička vaření pro nejmenší.
 

Letos hrají hlavní roli pečité a sedlina

MasoTéma letošního ročníku Gastroslavností jistě potěší všechny masa milovné jedlíky. Kapitola „Pečité“ v Domácí kuchařce Magdaleny Dobromily Rettigové nabízí recepty na pokrmy z mas jatečních, z drůbeže i zvěřiny v té nejtradičnější úpravě. Zdánlivě jednoduchému pečení však předchází pečlivá příprava masa, jeho naložení, špikování a po dokonalém upečení do měkka pak přichází mistrovské zapracování výpeku do lahodné omáčky.

Také „sedliny“ neboli rosoly a sulcy jsou vždy spojeny s masem. Výsledný produkt však může být slaný i sladký, ve formě masitého nebo vaječného předkrmu, stejně jako nápaditého dezertu. Na něm je možno představit skutečné lahůdkářské nebo cukrářské umění, fantazii a výtvarnou kreativitu.
 

Svíčková, guláše a bábovky

Svíčkovásobotu 19. května vypukne na Toulovcově náměstí od 10 hodin soutěž v kotlíkovém guláši. Ochutnat je budete moci až do 15 hodin. Profesionálové i amatéři se ten den utkají také v soutěžním klání o nejlepší svíčkovou Svíčková open od 10 do 14 hodin na Smetanově náměstí.

Sobotní večer je tradičně věnován kuchyni některého z evropských států. Letos se návštěvníci mohou těšit na slovenský večer. Chybět nebude ani usměvavý Aleš Cibulka coby moderátor gastroslavností a jeho rozhlasový pořad Tobogan.

Bábovkaneděli 20. května od 11 do 15 hodin si užijete Sousedskou husičku – společně servírovaný oběd v jídelně pod širým nebem, přesněji husí stehno s knedlíky, zelím a pivem. Poukaz je třeba zakoupit do 16. května v litomyšlském informačním centru nebo na internetových stránkách gastroslavností.

V neděli v 11.00 hodin také začíná soutěž o nejlepší domácí bábovku. Pravidla jsou jednoduchá, bábovku stačí donést společně s receptem do stánku Sboru paní a dívek na Smetanovo náměstí. Přímo na místě ji můžete pocukrovat a těšit se, jestli vaše dobrota vyhraje kategorii nejhezčích, nejchutnějších nebo celkově nejlepších bábovek. Odměnu získají všichni účastníci, vítězové samozřejmě největší!
 

Novinky letošního ročníku - Rettigovské menu a průvod ke hrobu

Kachna se zelímLetošní novinkou je tzv. Menu podle Rettigové. V podstatě vychází z Gurmánské pouti, kterou znáte z minulých ročníků, ale zadání je mnohem volnější. V týdnu před gastrofestivalem i ve festivalovou sobotu vaří litomyšlské restaurace menu inspirované M. D. Rettigovou. Vychutnat si ho můžete v podobě poledního menu, večeře či speciálního menu pro sobotní den. Seznam zapojených restaurací najdete v přehledu i tištěné skládačce a přehled pokrmů pak na webu gastroslavnosti.cz. Ale strávníci nebudou mít požitek pouze z jídla. Mohou se zapojit do soutěže o večeři v Café Imperial, pražské restauraci Zdeňka Pohlreicha. Stačí vyfotit pokrm, na kterém jste si v rámci gastroslavností pochutnali, přidat ho na Facebook gastroslavností do záložky soutěže a ohodnotit odpovídajícím počtem hvězdiček. Hodnotitele, jenž vyhraje večeři v Café Imperial pro dvě osoby, vylosuje Aleš Cibulka v rámci sobotního programu.

Další, trochu bláznivou novinkou je netradiční průvod k hrobu M. D. Rettigové. Ten vyrazí v sobotu 19. května v 10.00 hod. od hlavního pódia na Smetanově náměstí a v jeho čele půjdou bubeníci LosHrncos. A proč právě LosHrncos? Protože bubeníci budou mít místo svých tradičních nástrojů hrnce. K hudebnímu doprovodu se můžete připojit i vy, a proto hrnce a vařečky s sebou!
 

Kam ještě v Litomyšli?

Zahrada v LitomyšliZajímavých míst je tu celá řada, ať už si vyberete renesanční zámek, zařazený mezi památky UNESCO, Klášterní zahrady anebo muzeum grafika a spisovatele J. Váchala s unikátními malbami na stěnách, zvané Portmoneum. Milovníky hudby možná přiláká bývalý zámecký pivovar, kde se v roce 1824 narodil hudební skladatel Bedřich Smetana (+1884), za vidění stojí i zámecké sklepení se sochami Olbrama Zoubka. Stálou expozici v roce 2014 doplnilo Srdce pro Václava Havla, plastika Lukáše Gavlovského a Romana Švejdy, která vznikla k uctění památky Václava Havla.
Zámek Litomyšl – renesanční zámek s unikátní sgrafitovou výzdobou

Zámek Litomyšl – renesanční zámek s unikátní sgrafitovou výzdobou

Zámek je zapsán na Seznamu světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO jako příklad středoevropské šlechtické rezidence z období renesance.

Klášterní zahrady v Litomyšli - obdivujte krásu zahrad i sochy Olbrama Zoubka

Klášterní zahrady v Litomyšli - obdivujte krásu zahrad i sochy Olbrama Zoubka

Klášterní zahrady leží u bývalého piaristického kláštera, mezi dvěma litomyšlskými chrámy nedaleko zámku. Zdobí je altán s výhledem na město, květinové záhony a uprostřed bazén se sousoším od Olbrama Zoubka, který jej městu věnoval.

Zámecký pivovar Litomyšl - ubytování a Evropské školící centrum YMCA

Zámecký pivovar Litomyšl - ubytování a Evropské školící centrum YMCA

Zrekonstruovaný Zámecký pivovar v Litomyšli nabízí kromě služeb školícího centra nově ubytování ve dvou kategoriích, a to jako penzionové pokoje a hostelové ubytování. Ubytování je určeno jak pro rodinné i individuální rekreace, tak i skupiny a školní výlety.

Zámecké sklepení v Litomyšli

Zámecké sklepení v Litomyšli

Rozsáhlé sklepení státního zámku Litomyšl, památky zapsané na Seznamu UNESCO, je exklusivním prostorem s neopakovatelnou atmosférou, nabízející relaxaci a odpoutání myšlenek od všedních starostí.

Zámecké návrší Litomyšl

Zámecké návrší Litomyšl

Zámecké návrší v Litomyšli tvoří jedinečný komplex historických budov, nádvoří, zahrad a parků. Jedná se o pivovar, jízdárnu, konírnu, kočárovnu, stáj, piaristickou kolej, piaristický kostel, I. nádvoří, horní nádvoří, park a předzámčí. Všechny objekty jsou součástí městské památkové rezervace.

Rodný byt Bedřicha Smetany

Rodný byt Bedřicha Smetany

Od dubna do října si můžete prohlédnout Rodný byt Bedřicha Smetany v Litomyšli, kde prožil tento významný hudební skladatel své dětství. Byt najdete v pivovaru v areálu litomyšlského zámku a od 90. let 20. století ho spravuje Regionální muzeum Litomyšl.

Regionální muzeum v Litomyšli

Regionální muzeum v Litomyšli

Litomyšl je spojená s osudy mnoha významných osobností z řad spisovatelů, malířů či hudebníků. Také tuto historii představuje místní Regionální muzeum, které seznamuje návštěvníky dále s vlastivědnými zajímavostmi z města a jeho okolí.

Portmoneum - Museum Josefa Váchala v Litomyšli

Portmoneum - Museum Josefa Váchala v Litomyšli

Pitoreskní interiér domu Josefa Portmona vyzdobil ve 20. letech grafik, spisovatel, mystik a knihtiskař Josef Váchal. K vidění jsou unikátní nástěnné malby, vyřezávaný malovaný nábytek a bytové doplňky, expozici doplňují dobové fotografie, ukázky korespondence a drobná grafika.

Další aktuality

14.6.
2018
Speciální lahůdky Fresh festivalu ochutnáte v Pardubicích

Speciální lahůdky Fresh festivalu ochutnáte v Pardubicích

Východní Čechy | Gurmánská turistika
23.11.
2017
Přijeďte o víkendu do Chrudimi na zabijačku

Přijeďte o víkendu do Chrudimi na zabijačku

Východní Čechy | Gurmánská turistika
26.10.
2017
Výlov Bohdanečského rybníka proběhne v sobotu

Výlov Bohdanečského rybníka proběhne v sobotu

Východní Čechy | Gurmánská turistika
1.10.
2017
Plno bramborových jídel bude k ochutnání ve skanzenu Veselý Kopec

Plno bramborových jídel bude k ochutnání ve skanzenu Veselý Kopec

Východní Čechy | Gurmánská turistika