Úvod > Aktuality > Ambiente znamená „příjemná atmosféra“ – a právě takové jsou restaurace Ambiente Restaurants Group
Gurmánská turistika

Ambiente znamená „příjemná atmosféra“ – a právě takové jsou restaurace Ambiente Restaurants Group

Kam se jít výborně najíst v Praze? Na večeři, oběd, brunch či snídani? Máte zde přátele, rodinu nebo snad plánujete příjemnou večeři se svou drahou polovičkou? Oslava narozenin, promoce nebo jen tak? Na všechny příležitosti vás zaručeně nezklamou v restauracích „rodiny“ Ambiente.
Kuchyň AmbientePrvní restaurace Ambiente Praze se zrodila v porevolučním období, kde panovaly buďto luxusní, „pseudoluxusní“, drahé restaurace v rukách zahraničních majitelů, anebo levné české hospody nevalné úrovně či různé restaurace bazarového typu a etnickou kuchyní.

Ovšem koncept Ambiente restaurací přišel již od samého začátku s něčím jiným, s něčím novým na trhu české gastronomie. Nastavil zahraniční standard služeb za ceny držící se na hranici mezi kategorií luxusní a levnou. Zavedl ideální poměr mezi kvalitou a cenou pokrmů. Renomé si Ambiente staví obzvláště na pečlivém výběru kvalitních, a pokud lze i lokálních, výchozích surovin.

Vznik názvu podniku je spjat s mezinárodními gastronomickými knihami a časopisy. Nápadně často se v nich opakuje slovo „ambiente“. To, že atmosféru prostředí, ve které se stravujeme, je důležité dát v soulad s jídlem, se stalo jedním z klíčo­vých rysů konceptu Ambiente.

Jeho zakladatel a majitel pan Tomáš Karpíšek si zakládá na tom, že chce vařit dobré jídlo, které bude správně servírované v pěkném prostředí, protože gastronomie je hlavně o zážitcích.

Řeznictví Naše maso je jedním z projektů Ambiente. Nabízejí zde maso, ze kterého se vaří ve všech jejich restauracích. Specializují se na vyzrálé hovězí plemene čestr, přeštické vepřové a nabízejí také vlastní uzeniny. 

Řezníci se se svými dodavateli osobně znají a dbají na to, aby zvířata žila spokojený život.  Naše maso nabízí i další suroviny a potřeby pro vaření z masa. Na poličkách najdete třeba koření, sůl, čokoládu nebo mouku, kterou kuchaři sítě Ambiente nejraději používají v restauracích pro své lahodné vaření. Navíc se zde můžete i najíst, pochutnáte si z čerstvé nabídky bistra.
 

Lokál, Pizza Nuova nebo Brasileiro?

Koncept musí být přizpůsoben místu a atmosféře, aby to bylo přirozené a aby tam patřil. Což je například znát na každém z již rozrůstajících se Lokálů, koncepčně jsou identické a přece jen je v každém o něco málo jiná atmosféra. V Praze je najdete například na Malé Straně, kde je Lokál U Bílé kuželky, v Karlíně, kde je Lokál Hamburk. Síť se rozrůstá a nyní do Lokálu můžete zajít v Brně do Lokálu U Caipla a Plzni do Lokálu Pod divadlem

Na dobré pivo můžete vyrazit i do dalších podniků Ambiente jako jsou Dva kohouti, Výčep Pult
či Hospoda U Kalendů v pražském Podskalí. Kdo raději víno, i ten si může vybrat z u Ambiete, patří do ní i vinárna Bokovka, která si zakládá na nabídce kvalitních vín téměř z celého světa.  

Vyzkoušet můžete i jeden z italských konceptů Pizza Nuova či Pasta Fresca, kde vyrábí deset druhů těstovin, pečou vlastní focacciu a každé jídlo ladí do detailu, abyste si mohli opravdu notovat. Pracovní setkání bude příjemné v prostředí podniku Pasta Caffé. Zdejší kuchaři pro vás připravují moderní jídla z domácích těstovin a čerstvých surovin stejně jako tradiční italské předkrmy, domácí dezerty a dorty.

Rodinnou pohodu nebo setkání s přáteli si vychutnáte spolu s brazilskou kuchyní v originálních churrasco-rodízio restaurací Brasileiro.

Churrasco znamená tradiční přípravu různých druhů mas, zejména hovězího masa ve speciálním grilu, kde se maso opéká napíchnuté na jehlách. Rodízio je způsob podávání.

brasilieroGrilované maso plemen jihoamerických býků je servírováno tzv. passadores de carne, který maso odkrajuje ze špízu přímo hostovi u stolu na talíř. Každý host má na stole „kolečko“, kterým značí, zda má zájem o další druh masa z jehly k ochutnání, tj. otočí jej zelenou barvou vzhůru. Nabídku dotváří dále ryby, mořské plody a pestrý studený bar plný různých variací předkrmů, salátů, včetně sushi. Způsob konzumace je zaveden formou „all you can eat“, který byl v době zakládání restaurací lze říci až revolučním krokem.
 

Kuchyň, Čest a La Degustation Bohême Bourgeoise

Hledáte opravdu speciální restauraci, kam chcete zajít na romantickou večeři, kam pozvat obchodní partnery? Nešlápnete vedle, když si uděláte rezervaci v restauraci KuchyňSalmovském paláci na Pražském hradě, která je opět v provozu. 

Pečlivě vybrané hovězí maso v mnoha labužnických úpravách, Plzeň z tanku a příjemné stylové  prostředí – to je steakhouse Čestr. Celé partie z čestru a přeštíka pečeme na nízkou teplotu v sauně, kterou jsme přes půl roku vyvíjeli. Maso je pak neobyčejně chutné, šťavnaté a křehké. Vřele doporučujeme vyzkoušet v tříchodovém menu.

Na degustační menu můžete zajít do restaurace La Degustation Bohême Bourgeoise. Hosté mohou sledovat vaření podle mistrovsky vypracovaných postupů z bezprostřední blízkosti. Chody se pravidelně obměňují podle aktuální nabídky drobných českých pěstitelů a bio farem. Restaurace pravidelně každoročně obhajuje michelinskou hvězdičku.

Káva a dort v příjemné kavárně

Prvorepubliková kavárenská atmosféra na vás dýchne v Café Savoy. Nevšední interiér zdobí mimo jiné i památkově chráněný neorenesanční strop s historií sahající až do roku 1893, což málokdo ví. Café Savoy se stalo oblíbeným místem setkávání, známé je především bohatými snídaněmi, ovšem z vkusně uměřeného jídelníčku si vyberete určitě i oběd nebo večeři. Vlastní pekárna zabezpečuje denně čerstvé cukrářské a pekárenské produkty. Uvidíte sami!

Dalším osvědčeným tipem je Cukrárna Myšák, která se ke konceptu Ambiente přidala teprve nedávno. Vyhlášená cukrárna jejíž historie spadá do začátku minulého století se nachází v centru Prahy, ve Vodičkově ulici. Restaurovány byly například mozaiková podlaha v přízemí, malby na stropě, mramorové schodiště či dřevěné niky. Ze sladkých dobrot můžeme doporučit například plněné croissanty, pohár Myšák a další klasické české zákusky i moderní obměny jako je například větrník Myšák se slaným karamelem.
 

Kurzy vaření od Ambiente


Chcete se naučit vařit jako profesionálové ze sítě restaurací a káváren Ambiente? Pak pro vás jsou připraveny kurzy vaření na Národní třídě 28 v prostoru UM. Nabídka kurzů je široká, jmenujme alespoň pár: Zkus Ambiente, kde se dozvíte nejen něco o vaření, ale můžete se těšit na historky ze zákulisí. Vyrazit můžete na Školu čepování, či Jak na kávu s domácím kávovarem, můžete se učit péct či koláče s mistry z Esky

Její návštěvu v Karlíně si určitě nenechte ujít. Koncept pekařství, kavárny a restaurace v jednom to je Eska v Karlíně. Jejich čerstvě upečený domácí chléb, který si můžete koupit, i domů se vám s velkou pravděpodobností stane nezapomenutelným.

Od roku 2023 je poodnik rozdělen a v prvním patře najdete restauraci Štangl. V restauraci pracují se surovinami z pole, divoké přírody a vlastní hydroponické farmy, s ušlechtilými plísněmi i fermentací. 

Oblíbené restaurace a gastronomické tipy v Praze
UM – kurzy vaření od Ambiente

UM – kurzy vaření od Ambiente

Jsme lidé z kuchyně, od výčepu i z kavárny. A tohle je náš společný prostor, kde vaříme, ochutnáváme, vzděláváme se, objevujeme a experimentujeme.

Restaurace Štangl v Karlíně

Restaurace Štangl v Karlíně

Restaurace Štangl sídlí v prvním patře Esky v Karlíně. Dříve místo fungovalo jako jeden podnik.

Restaurace Kuchyň na Pražském hradě

Restaurace Kuchyň na Pražském hradě

Restaurace Kuchyň sítě Ambiente v Salmovském paláci opět funguje. Přijďte na poctivé české jídlo šéfkuchaře Marka Janoucha a pečlivě ošetřené tankové pivo.

Restaurace Čestr – steakhouse z rodiny Ambiente

Restaurace Čestr – steakhouse z rodiny Ambiente

Pečlivě vybrané hovězí maso v mnoha labužnických úpravách, Plzeň z tanku a příjemné stylové nekuřácké prostředí – to je steakhouse Čestr.

Vinárna Bokovka v Praze

Vinárna Bokovka v Praze

Vinárna Bokovka je otevřena každému, kdo chce ochutnat kvalitní vína především z Evropy. V nabídce ale najdete i vína z Argentiny, Chile, Kalifornie a Nového Zélandu. Objevíte zde zajímavá, méně známá, ale kvalitní vína z celé Evropy a máme v nabídce nechybí ani nejlepší vína z Moravy.

Restaurace Lokál – česká kuchyně té nejlepší kvality

Restaurace Lokál – česká kuchyně té nejlepší kvality

Stýská se vám po klasických pokrmech české kuchyně, které se v mnoha restauracích již skoro nevyskytují? Už dlouho jste neviděli domácí houskový knedlík, nebo omáčku, která nepřišla do styku s instantním práškem? Pak je Lokál, jehož hlavní filozofií je čerstvost surovin a poctivá práce kuchařů, ta pravá volba pro vás.

Cukrárna Myšák v Praze

Cukrárna Myšák v Praze

Ambiente navazuje na prvorepublikovou tradici cukrárny Myšák ve Vodičkově ulici v Praze. Pod vedením cukráře Lukáše Pohla se v něm připravují klasické české zákusky, dorty i poháry doplněné výběrovou kávou.

Burger Service v Praze

Burger Service v Praze

Fastfood Burger Service vznikl v Revoluční ulici, v samém centru Prahy, pod taktovkou vyhlášené sítě restaurací Ambiente.

Pastacaffé v Praze

Pastacaffé v Praze

Restaurace Pastacaffé z rodiny Ambiente Group se nachází v pražské Vězeňské ulici se zaměřují na italskou kuchyni, především těstoviny. Funguje i jako kavárna – nabízí snídaně, kávu a zákusky vlastní i z Café Savoy.

Eska Karlín

Eska Karlín

Eska na Praze 8 v Karlíně je restaurace s pekárnou, která spojuje staré a nové. V moderní podobě vám přesunou na talíř to, co je běžně kolem nás – zeleninu od kořene až po listy, divoké bylinky i ohněm vypečený chleba.

Restaurace Marie B

Restaurace Marie B

Uvolněná restaurace bez menu, kde se díváte kuchařům pod ruce, to je nově otevřená restaurace sítě Ambi Marie B v centru Prahy.

Lokál U Bílé kuželky na Malé Straně

Lokál U Bílé kuželky na Malé Straně

Lokál U Bílé kuželky na Malé Straně je nástupcem prvního Lokálu v Dlouhé a nachází se v malostranském domě s krásným klenutým sklepem. Tento Lokál rovněž stojí na dvou základních pilířích – skvělém čepovaném plzeňském pivu a tradiční české kuchyni.

Kantýna

Kantýna

Co takhle pořádnou svačinu? Dejte si ji u nás, vemte si ji do kanceláře nebo třeba na výlet.

Hospoda U Kalendů v pražském Podskalí

Hospoda U Kalendů v pražském Podskalí

Hospoda U Kalendů v pražském Podskalí vznikla na začátku minulého století. Od roku 2022 je součástí rodiny Ambiente, která se snaží na pestrou tradici tohoto lokálně významného místa navázat. Přijďte ochutnat poctivá pražská jídla a pečlivě ošetřené plzeňské pivo!

Výčep Pult řetězce Ambiente s perfektně čepovanými ležáky

Výčep Pult řetězce Ambiente s perfektně čepovanými ležáky

Jediné místo, kde ochutnáte dokonale ošetřený český ležák hned z šesti pivovarů. Díky našim zkušenostem a technologii umíme dát stejnou péči jakémukoliv pivu na pípě. Přijďte porovnat jejich chuť!

Café Savoy v Praze

Café Savoy v Praze

Na břehu Vltavy, nedaleko Kampy a úpatí Petřína, najdete restauraci a kavárnu Café Savoy ze známého řetězce Ambiente. Vedle široké nabídky zákusků a snídaní zde dostanete i mnoho specialit převážne francouzské kuchyně. Počátky Café Savoy sahají do konce 19. století.

Restaurace Pasta Fresca

Restaurace Pasta Fresca

Italská restaurace v centru Prahy nabízí sezónní a regionální pokrmy, které z čerstvých italských surovin připravuje šéfkuchař Tomáš Mykytyn. K výtečnému jídlu si můžete vychutnat některé z unikátní sbírky jakostních italských vín.

Lokál U Zavadilů v Kunraticích

Lokál U Zavadilů v Kunraticích

Nakročeno z centra Prahy nejprve do okrajových částí a pak i do jiných regionů má jeden z nejznámějších gastronomických konceptů u nás. V pražských Kunraticích nově otevřeli Lokál U Zavadilů.

Brasileiro U Zelené žáby – brazilská restaurace v Praze

Brasileiro U Zelené žáby – brazilská restaurace v Praze

Originální brazilské churrasco-rodizio rodiny Ambiente v centru Prahy. Dát si zde můžete grilované jihoamerické hovězí maso, dobroty ze salátového baru, caipirinhu či brazilské dezerty. Vše funguje na principu "sněz, co můžeš".

Řeznictví a bistro Naše maso

Řeznictví a bistro Naše maso

V řeznictví Naše maso vám nabízí to nejlepší maso, ze kterého vaří v restauracích Ambiente. Vyzrálé hovězí plemene „čestr", šťavnaté maso přeštického vepře a vlastní uzeniny, za jejichž kvalitou si stojí šéfkuchaři restaurací Ambiente.

Pizza Nuova – neapolská pizza v srdci Prahy

Pizza Nuova – neapolská pizza v srdci Prahy

Restaurace sítě Ambiente podává pravou neapolskou pizzu – La Verace Pizza Napoletana, z čerstvých surovin, těstovinové speciality vybraných italských regionů ři vynikající saláty. Zvolit můžete menu "a la carte" anebo volnou konzumaci.

Dva kohouti – pivovar s výčepem v Karlíně od Ambiente

Dva kohouti – pivovar s výčepem v Karlíně od Ambiente

Pražský podnik Dva kohouti, náležící do rodiny Ambiente, představuje pivovar s výčepem pod jednou střechou. Zakladateli pivovaru jsou sládek Adam Matuška a mistr výčepní z Lokálů Lukáš Svoboda. Pivovar najdete na dvoře za Lokálem Hamburk (který také patří Ambiente).

Další aktuality

100 let od úmrtí Franze Kafky: Hlavní město Praha nabídne pestrý kulturní program po celý rok 2024

Nejen pro Pražany připravilo Hlavní město Praha a Ministerstvo kultury program Rok Franze Kafky zahrnující řadu zajímavých akcí a projektů s kafkovskou tematikou. Kromě toho se v ulicích Prahy můžete setkat se speciálně nazdobenou tramvají s motivy Kafkova života. Ta bude brázdit pražské ulice po celý rok. K výročí byly spuštěny také dva weby, kde zájemci najdou veškeré informace o slavném spisovateli, připravované eventy, ale též ikonická místa v Praze a vycházky s průvodci po místech Kafkova mládí a dalších let jeho života. Pokud byste se chtěli sami vypravit do míst, která Franze Kafku připomínají, určitě se vám budou hodit kafkovské tipy, které pro vás připravil portál Kudy z nudy.
Praha | Kultura

Vydejte se do skleníku Fata Morgana za křehkou motýlí krásou

Botanická zahrada hl. m. Prahy v Troji opět připravila oblíbenou výstavu motýlů. Letošní ročník je zaměřený na jejich migraci. Do Prahy bylo přivezeno přes 5000 kukel z motýlí farmy ve Stratfordu nad Avonou. Z kukel umístěných na různých místech skleníku se od 19. dubna 2024 postupně vylíhnou pestrobarevní křehcí krasavci. Nebudou chybět nádherní Morpho peleides s blankytně modrými křídly, noční martináči Attacus atlas, velcí soví motýli rodu Caligae nebo známý motýlí cestovatel monarcha stěhovavý. Přijít si je prohlédnout do Fata Morgany, budou na vás čekat až do 2. června. Otevřeno je denně kromě pondělí od 9:00 do 18:00 hodin.
Praha | Příroda

Mercedes-Benz Prague Fashion Week zve na módní novinky do Tyršova domu

Největší módní událost v Česku. Neobvyklé prostory. Přehlídka aktuálních kolekcí od návrhářů z domova i zahraničí, značky zvučných jmen, atraktivní publikum ze světa módy, designu, umění a byznysu. To všechno je Mercedes-Benz Prague Fashion Week, který se letos koná od 18. dubna do 20. dubna 2024 v sídle České obce sokolské na Újezdu, v Tyršově domě.
Praha | Zážitky

7 věcí, které nevíte… o michelinských hvězdičkách a oceněných restauracích

Mít svou restauraci uvedenou v renomovaném průvodci Michelin a získat alespoň jednu michelinskou hvězdu, to je pro většinu kuchařů nejlepší způsob ocenění jejich práce. Také Česko má v oblasti gurmánské turistiky co nabídnout. Vydejte se s Kudy z nudy na cestu po restauracích, které vytoužené ocenění získaly, i po těch, které se na něj zatím těší.
Praha | Gurmánská turistika

Znáte pražské vinice?

Málokterý z návštěvníků Prahy by v hlavním městě hledal vinice – a přece jich je zde dost. I když existovaly již za ranného středověku, největší rozkvět vysazování révy vinné přišel za Karla IV. roku 1358. Panovník tehdy nařídil vystavět vinice na 23 kilometrů od centra města a dal z Rakouských zemí, Porýní a Francie dovézt tisíce sazenic révy, které se uchytily na Vyšehradě, Letné, v Troji, Libni, nad Smíchovem a na Vinohradech. Máte chuť se za nimi vypravit? Kde všude je najdete vám prozradí Kudy z nudy.
Praha | Příroda

Evropa v Česku: proč máme rádi Lucembursko?

Země jako ze starých pohádek, středověké hrady, městečko Esch-sur-Sure anebo hlavní město Lucemburk s katedrálou Notre Dame, v jejíž kryptě jsou uloženy ostatky českého krále Jana Lucemburského: je tolik věcí, které máme rádi v Lucembursku! Seriál o evropských zemích pokračuje na západě Evropy, v jedné z nejmenších evropských zemí. Pojďte s Kudy z nudy poznat Lucembursko!
Praha | Památky

Tipy na víkend v Praze a okolí

Kudy z nudy přináší aktuální tipy na víkend (20.4. – 21.4.) v Praze a jejím okolí. Čeká na vás romantika, sport, výlety do přírody, výstavy, koncerty i adrenalinové zážitky, programy pro rodiny s dětmi a další aktivity: Bylinkový den v Národním zemědělském muzeu, Ekofest – Den Země v Malešicích 2024, Otevírání turistické sezony ve Zruči nad Sázavou, Pochod krajinou barona Ringhoffera, Hrnčířské slavnosti na zámku Nelahozeves. Vyberte si zajímavé akce a naplánujte s námi program na víkend!
Praha | Zážitky

Kalendář 2024: výstavy bonsají – kdy, kam a na jak dlouho?

Pěstitelé bonsají tvrdí, že v miniaturní verzi se dá vypěstovat téměř jakýkoliv strom. Jak se jim to daří, uvidíte na výstavách bonsají. V našem kalendáři najdete akce všech velikostí, od velkých přehlídek v Lysé nad Labem či Kroměříži přes zámecké výstavy až po menší setkání.
Praha | Příroda