Zajímají vás technické památky? Pak budete doslova u vytržení ve starém vodním mlýně rodu Valentů v Bakově nad Jizerou. Strojní vybavení mlýnice z konce 19. století je plně funkční. Mlýn je v provozu a je možné si zde nakoupit mouku, rýži, vločky a mák.
Přesvědčíte se o technické vyspělosti našich předků, kteří dokázali využít síly nevelkého množství vody. Jednoduchá, ale účelná a efektivní zařízení dokázala zpracovat zrno v kvalitě, kterou nedosahují moderní mlýny. Některé mlynářské výrobky si můžete na místě zakoupit, aby jste zjistili, že je velký rozdíl mezi moukou z obchodu a tou přímo od mlynáře.
Mlýn je vybaven originály starých strojů, které pamatují C.K. mocnářství i první republiku. Všechny jsou v chodu a bezvadně fungují.
Co si zde můžete zakoupit
Špaldová mouka
Mouka je mletá ze starého druhu nešlechtěné pšenice. Vyznačuje se tmavou barvou, vysokým obsahem vitamínu B17, který preventivně působí proti nádorovému bujení. Obsahuje vitamíny, minerály, kvalitní tuky a vlákniny.
Pšeničná mouka
Je zdrojem energie, sacharidu a rostlinných bílkovin, jakož i významným dodavatelem některých minerálních látek jako je vápník, železo, fosfor a vitaminů skupiny B, především thiaminu.
Bílý mák
Kromě výrazné chuti, kterou přidává pokrmům je vynikajícím zdrojem životně důležitých minerálů jako je hořčík, zinek, vápník, atd., které jsou nezbytné pro hladké fungování všech lidských orgánů. Maková semena obsahují kyseliny linolové a olejové. Kyseliny linolové chrání srdce před mnoha onemocněními, zatímco kyselina olejová napomáhá v prevenci rakoviny prsu, navíc má nízkou kalorickou hodnotu.
Modrý mák (klasický)
Maková semena obsahují z 40-60% oleje, zejména je to glycerid kyseliny linolové a dále kyselinu linolovou, stearovou, palmitovou a další. Jsou přítomny bílkoviny a řada stopových prvků jako vápník, hořčík, fosfor, draslík, sodík.
Ovesné vločky
Ovesné vločky jsou ceněny především pro svůj obsah bílkovin, tuků, minerálních látek, vitaminu skupiny B, vápník, železo, fosfor a lecitin. Oves je bohatým zdrojem vlákniny, pomáhá předcházet zácpě, udržuje správnou činnost tlustého střeva. Zmírnuje riziko vzniku srdečních chorob a infarktu, tlumí zvýšenou činnost štítné žlázy, posiluje organismus při vyčerpání a únavě. Vhodná potravina pro diabetiky, protože stabilizuje krevní cukr.
Rýže
Lehce stravitelná nízkokalorická obilnina neobsahující cholesterol ani lepek. Je bohatá na minerály a aminokyseliny. Konzumace rýže podporuje zdravý růst kostí, kůže, vlasů a nehtů, odstranuje zažívací potíže, podporuje ledvinový metabolismus a snižuje krevní tlak a obsah cukru v krvi.